Analiz: Lise taban puanları düşer mi? 2020

Analiz: Lise taban puanları düşer mi? 2020
23 Haziran 2020, Salı ,Okunma:3536

Kullanıcılar şimdi Lise taban puanları düşer mi 2020. LGS taban puanları ne kadar düşer? 2020 LGS puanlarının ne kadar düşebileceğini merak ediyor. Detaylar haberimizin devamında.

Sınav sorularının önceki yıllara göre zor sorulması, öğrencilerin kafasında soru işaretleri oluşturdu. 2020 LGS taban puanları düşer mi, LGS yüzdelik dilimleri düşer mi yükselir mi sorularına Serkan Hoca yanıt veriyor.

Sınavda birçok öğrencinin kolay sorular beklediğini biliyorum. Ancak başta matematik olmak üzere zor sorular bizi şaşırttı. Karşılaştığım 10 öğrenciden 8i sınavın beklediğinden çok zor geçtiğini söyledi. Zaman konusunda sıkıntılar çok yaşanmasa da soruların zorluğu birçok öğrencinin dile getirdiği konu oldu.

20 Haziranda yapılan LGS sonrası öğrenciler LGS puanları düşer mi, LGS yüzdelik dilimleri düşer mi 2020 gibi sorular soruyor. Yazının devamında bu yıl oluşacak puanlar ve yüzdelik dilimler hakkında yorumlar yapacağım.

Bu yıl yapılan LGSde yalnızca yüz yüze eğitimde işlenen konular soruldu. 1. dönem konularının sorulması bazı öğrencilerin kafasında acaba sınav kolay mı olacak gibi sorular oluşturdu. Ancak sınavdan sonra öğrencilerden aldığım geri dönüşler bu yönde olmadı diyebilirim.

Genel itibari ile öğrenciler 2020 LGSnin zor sorulardan oluştuğunu düşünüyor. Özellikle matematik sorularının çok zor olduğu öğrenciler tarafından dile getiriliyor. Benim de soruları inceleme fırsatım oldu. Türkçe, İnkılap Tarihi, Din Kültürü, İngilizce gibi derslerin soruları bence yapılabilir sorulardı. Fen Bilimleri bir nebze zorlasa da Matematik soruları biraz zordu diyebilirim.

Benim düşünceme göre koronavirüs nedeniyle 1. dönem konularının sorulmaması birçok sınav birincisi çıkmasına neden olabilirdi. Bunun önüne geçmek için eleyici sorulardan oluşan matematik testi biraz zor sorulardan seçilmiş gibi.

Soruların zor olduğu, genel olarak öğrenciler tarafından onaylanıyor. Bu yüzden LGS puanları düşer mi 2020 sorusu da haliyle soruluyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Puanların düşmesini bir nebze de olsa bekliyorum. Bu yıl okul kontenjanlarının artması ve sınavın zorluğu bana göre sınav puanlarını ve yüzdelik dilimlerinde düşüşe neden olacak. Ancak unutmamak gerekir ki bu yıl LGSye giren öğrenci sayısında artış var. Bu da puanların ne kadar düşeceği konusunda bende şüphe uyandırdı.

Puanların düşeceğini neden düşünüyorum?

Sizler sitemizin soru sor-cevap al bölümünden bana LGS puanları düşecek mi , Serkan hocam LGS puanları neden düşecek gibi sorular sordunuz. Bazı sayısal verilere dayanarak puanların düşeceğini neden bekliyorum açıklayayım.

1- Lise Kontenjanları Arttı

Geçen yıla oranla lise kontenjanları %53 artmış durumda. Bu da daha fazla öğrencinin liselere yerleşeceğini gösteriyor. 2019 yılı ile karşılaştırdığımızda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor.

2019 Yılı LGS 2020 Yılı LGS 1530 Lise 1856 Lise 139.120 Kontenjan 213.128 Kontenjan

Lise kontenjanlarındaki artış 2020

Değerli arkadaşlar, yukarıdaki sayısal verileri incelediğimizde 2019 yılında 1530 lise öğrenci kabul ederken, 2020 yılında bu sayı 1856ya çıkmıştır. Kontenjanlardaki artış miktarı ise yaklaşık 74.000 oldu.

LGS Okul Türlerine Göre Kontenjan Bilgileri

Anadolu Liseleri 71.494 Fen Liseleri 46.710 Sosyal Bilimler Liseleri 12.846 Anadolu İmam H. Liseleri 42.008 Mesleki ve Teknik Liseler 40.070

Peki bunlar ne demek oluyor? Kontenjanın artması demek daha önce 120 öğrenci alan lisenin bu yıl 150 öğrenci alması demek, daha fazla okul demek. Bu da sınavda almamız gereken puanı bir nebze azaltacak diyebiliriz. Çünkü rekabet şartları azalmaktadır.

2- 2020 LGS Zordu

Bu yıl herkesin kabul ettiği diğer bir gerçek ise sınavın zor sorulardan oluştuğu idi. Hemen hemen karşılaştığım her öğrenci Matematik sorularının çok zor olduğunu söyledi. Açıkçası soruları incelediğimde geçen seneye göre zor olduğunu söylemeliyim.

Sorular zor olunca, ortalama netlerin düşeceğini söyleyebiliriz. Mutlaka sınavı full çeken öğrenciler çıkacak. Zor soruları da yapan öğrenciler mutlaka çıkacaktır. Ancak bu sayının fazla olacağını düşünmüyorum.

Net sayılarının düşmesi, taban puanların da düşmesi anlamına gelecektir. Taban puanların düşmesi hedefimizdeki liselere yerleşme konusunda şansımızı biraz arttıracaktır. Ben önceki yıllara göre sınavı full çeken öğrenci sayısında ciddi düşüş bekliyorum.

Bütün bunların yanında aleyhimize işleyen bir durum var:

3- Sınava giren öğrenci sayısı arttı

Her ne kadar kontenjanların artması, sınavın zor olması puanları bir nebze düşürecek olsa da sınava giren öğrenci sayısında önceki yıllara göre artış söz konusu. Bu da daha fazla rakip demek oluyor. Kontenjan ve sınav zorluğunun yaratacağı puan düşüşünün, sınava giren öğrenci sayısındaki artış ile dengeleneceğini düşünüyorum.

Sevgili öğrenciler, birçoğunuz sınavdan sonra olumsuz düşüncelere kapıldınız. Ancak içimizi rahatlatacak bir örnek vermek istiyorum. Sınavdan sonra netlerinizi ve puanları hesaplayarak umutsuzluğa kapılmayın. Şimdi son 2 yılda puanlarda yaşanan dalgalanmaya bir örnek verelim.

Şimdi favori liselerden olan Kadıköy Anadolu Lisesi üzerinden bir örnek vermek istiyorum. Bu örnek ile puanların ne kadar düşebileceğini daha iyi anlayacağız.

Bildiğiniz gibi 2017 yılında LGS yerine TEOG vardı. O tarihte yapılan TEOG sonunda Kadıköy Anadolu Lisesi taban puanı ve yüzdelik dilimine bakalım.

YIL PUAN YÜZDELİK DİLİM 2017 493.2493 1.05
YIL PUAN YÜZDELİK DİLİM 2018 426.6014 0.93

Yukarıdaki iki örnekte Kadıköy Anadolu Lisesi için 2 senelik puan ve yüzdelik dilim istatistiklerini görüyorsunuz. Dikkat ederseniz 2018 de yapılan sınavda puanlarda yaklaşık 67 puanlık düşüş söz konusu. Ancak yüzdelik dilimlerde yükseliş var. Bu da 2018de yapılan sınavın daha zor olduğunu gösteriyor.

2017 yılında 493 puan 1.05lik yüzdelik dilime tekabül ederken, 2018 yılında daha düşük bir puan olan 426 puan 0.93lük yüzdelik dilime denk gelmiş.

Özetle, bu yıl gerçekleşen LGSnin puanları da bu şekilde düşebilir. Daha düşük puanlarla daha iyi bir yüzdelik dilime girme şansınız var!

16 Temmuzda LGS sonuçlarının açıklanmasını beklemekte fayda var. O zaman geldiğinde daha net konuşabiliriz. Ancak ben yine de yukarıda verdiğim örneğe benzer sonuçlar bekliyorum.

Sınav sonunda çıkardığımız diğer bir önemli sonuç ise, yeni nesil sorulara henüz hazır olmadığımız. Uzun paragraflar, mantık gerektiren görsel sorularda çok zaman kaybediyoruz. Eski tip kaynaklardan soru çözmek ve MEBin yayınladığı örnek soruları çözmemek bazı öğrencilere pahalıya patladı diyebilirim.

Yüzdelik dilimlerde düşüş yaşanması, bazı nitelikli liselerin kazanılmasını nispeten kolaylaştıracaktır. En çok tercih edilen liseler bu yıl yine revaçta olacak gibi görünüyor. Her öğrencinin iyi lise kazanma ihtimali az da olsa yükseldi.

Birçok öğrenci sınavın zor geçmesini gerekçe göstererek umudunu kaybetse de ben bu kadar karamsar olmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Yine de yapılacak en doğru şey strese girmeden 16 Haziranda sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemek olacaktır.