Çocuk ve Harçlığa Dair 5 Öneri

Çocuk ve Harçlığa Dair 5 Öneri
23 Ocak 2020, Perşembe ,Okunma:747
Para Yönetimi Evde Başlar: Çocuk ve Harçlığa Dair 5 Öneri

Pek çok insanda para yönetimi, bir kumbara ile başlar ve bozuk paraların biriktirilmesi şeklinde öğrenilir. Cambridge Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre, çocukların para ile ilgili tutumları ve para yönetimini öğrenmeleri 7 yaşında başlar ama çocukların para ile ilgili eğitimi daha öncesinde başlamalıdır. Araştırmaya göre, çocukların para yönetimi ile ilgili tutum ve davranışları üzerine etki eden en önemli faktör, anne-babalarının para ile ilgili yaklaşımlarıdır.

Çocuklar daha çok, izleyerek ve model alma yöntemi ile öğrenirler. Çocukların anne babalarından öğreneceklerini, okullar aracılığı ile öğrenilmesi beklenilemez. Kaliteli okulların vereceği eğitim elbette çok büyük önem taşımaktadır. Lakin anne-babalar çocukların ilk ve en önemli öğretmenleridir. Ailede verilecek eğitimin yeri, okulda verilecek eğitimden elbette farklıdır.

Çocuklarınızın para yönetimini öğrenmeleri adına aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.


1-) Para Yönetimi ile İlgili Örnek Olun

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, çocuklar en çok model alma yoluyla öğrenirler. Ebeveynler, bütün davranışlarında ve sözlerinde olduğu gibi, para ile ilgili sözlerinde ve tutumlarında da çocuklarına iyi birer örnek olmalıdırlar. Çocukların paraya tapmaları veya aşırı müsrif davranmalarının en büyük nedeni anne-babaların tutumudur. Ebeveynler, cimri de, müsrif de olmamalıdır. Çocukların ihtiyaçlarını karşılamalı ama onların her istediklerini hemen almamalıdır. Çocukların her istediklerini önlerine koymak, onların doyumsuz olmasına da neden olacaktır.

2-) Biriktirmeyi Öğretin

Çocukların gelecekle ilgili planlar kurmalarına yardımcı olacak şeylerden biri de, para biriktirmelerini öğrenmeleri yoluyla gerçekleşir. Onlara kumbara aracılığı ile para biriktirme imkanı tanıyın ve geleceğe dair hedefler koyun. Çocuklar yeri geldiğinde kendisine verdiğiniz harçlıkları arttırmayı bilmeli ve arttırdığı paralarla yaz tatilinde istediği herhangi bir şeyi satın alma hedefine sahip olabilmelidir.

Onlar için bankada bir tasarruf hesabı açmayı da düşünebilirsiniz.

3-) Alış-verişte Onlara Görevler Verin

Okumayı öğrenen çocuklarınıza, markette ve pazarda alış-veriş listesini kontrol etme görevini verebilirsiniz. Alış-veriş sırasında, en uygun veya en iyi ürünü bulmalarını isteyerek onların tasarruflu olmaları, kaliteli olanı seçmeleri ile ilgili alışkanlıklar kazanmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca çocuklar, bütçe kavramını da öğrenmelidir. Aylık ve yıllık bütçenize onlarla ilgili harcamalarınızı eklerken, onlara bunu belirtebilirsiniz.

4-) Harçlık Verirken Yaşlarını Dikkate Alın

Çocuklarınıza yaşlarına uygun harçlıklar vermeye özen gösterin. Ne müsrif olmalarına sebep olacak kadar çok, ne de mahcup olmalarına ve ihtiyaçlarını karşılayamamalarına neden olacak kadar az harçlık vermeyin. Harçlıklarını haftalık olarak verirseniz, bir hafta boyunca paralarını idareli bir şekilde kullanmayı öğreneceklerdir. Belki ilk zamanlar, haftanın son günlerinde harçlıksız kalsalar bile, zaman içinde para yönetimini öğreneceklerdir.

5-) Hata Yapmalarına İzin Verin

Onların para yönetimi konusunda yaptıkları hataları büyütmeyin ama müsrif olmalarına izin verecek derecede de umursamaz davranmayın. Yaptıkları bütün hatalarda yapmanız gerektiği gibi, para yönetimi ve harçlıkları ile ilgili yaptıkları hatalardan da dersler çıkarmalarını sağlayın.

Unutmayın, çocuğunuz en iyi okullarda eğitim alsa da, para yönetimi ile ilgili, öğretmenlerinden çok anne-babalar olarak sizin görev ve sorumluluklarınız daha fazladır.

Kişisel Gelişim Uzmanı ve Psikolojik Danışman Ercüment EŞSİZ