LGS sınavına nasıl hazırlanmalısınız?

LGS sınavına nasıl hazırlanmalısınız?
23 Ocak 2020, Perşembe ,Okunma:1250
LGS SINAVINA NASIL ÇALIŞMALIYIM?

LGS sınavına hazırlanma döneminde disiplin oldukça önemlidir. 2017 yılında TEOG sınavı kaldırılarak LGS sınavına geçiş yapıldı. Bu sene 3. Kez yapılacak olan LGS, TEOG sınavına göre oldukça farklı bir sınav sistemidir. TEOG sisteminde ilk sınava herkesin girmesi zorunlu bir uygulamaydı. Bu nedenle oldukça kolay bir sınav olan TEOG, çocukların kendilerini birbirlerine rakip görmelerinin de önüne geçiyordu. LGS ise her oturuma herkesin girmesine gerek kalmayan bir sınav sistemi olarak uygulanıyor. Yeni sistemle yapılmaya başlanan LGS sınavı, üst düzey öğrencileri seçmek için zor bir sınav olacak. Bu adayları epey korkutsa da aslında MEB sınavla bilenle bilmeyeni ayırmayı planlıyor. TEOG sınavında adaylar yalnızca bilgiye dayalı sorulardan sorumlu oluyordu. Ancak LGS sınavıyla adayların yorumlama, kavrama, sentez ve analiz kabiliyeti ölçülecek. Geçmiş soruları inceleyen adaylar aslında sınavın neye daha çok önem verdiğini kavradı.

LGS' yi Nasıl Çalışırsam Kazanırım?

LGS sınavına hazırlanma da öğrencilerin alt konuları ve gördüğü konular hakkında test çözmesi oldukça önemlidir. Sınavlarda genellikle bilgi ağırlıklı sorular olması nedeniyle yanlışı eleyebilmek çok önemlidir. Konuyu iyice öğrendikten sonra konuya sürekli dönmek yerine test çözerek pekiştirmek anlama ve yorumlama kabiliyetini artıracaktır. Bu nedenle çalışmanızda teste ağırlık vermelisiniz. Unutulmamalıdır ki sürekli test çözen bir öğrenci soru kalıplarını iyice öğrenerek konular ile ilgili kalıcı bilgi sahibi olurlar. LGS sınavına hazırlanma döneminde test çözerken soruyu doğru okumak ve bizden ne istediğini iyi anlamakta oldukça önemli bir iştir. Konuları ne kadar iyi bilirseniz bilin soruyu yanlış okumuş ya da isteneni algılayamamış olursanız, soruyu yanlış yanıtlamanıza neden olur. Sürekli soru çözmek analiz ve sentez yapabilme kabiliyeti sağlayacağı için bu sorunları ortadan kaldıracaktır.

Yeni sınav sisteminde başarılı olabilmek için Öncelikle geçmiş 3 yılın sınav soru tiplerini incelemeniz sorularla ilgili fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Örneğin 2018 matematik soruları oldukça zordu ve hiç beklenmeyen konulardan sorular çıkmıştı. Bu soruları inceleyerek neye nasıl çalışacağınız ile ilgili bir planlama yapmalısınız. Özellikle adaylar matematik sorularının şeklini henüz tam olarak kavrayamadı. TEOG sınavında matematik daha çok bilgi ağırlıklı iken, şu an daha çok yorum dayalı sınavlar bulunuyor. Matematik sorularının adayların rahat çözebilmesi için süre 20 dakika daha artırıldı. Bu sınav sisteminin adaylar tarafından kavranması ve sınav sorularına alışması için biraz zamana ihtiyaçları olacak.

LGS sınavına hazırlanma sırasında birkaç defa LGS sorularını çözmek iyice soruları kavramanızı sağlayacaktır. Bazı adaylar özellikle matematik olmak üzere yeni sınav sisteminin sorularından oldukça korkarak yapamayacaklarının kaygılarını taşıyor. Ancak şunu unutmamalısınız ki, yalnızca siz değil tüm adaylar yeni sınav sistemini çok zor buluyor. Yeni soruları çözebilmek adına yeni müfredata göre hazırlanan, muhakeme becerisini ölçen ve muhakeme becerisi kazandıran testler çözmeniz daha faydalı olacaktır. Ne kadar soru çözümü yaparsanız yeni sınav sistemine o kadar kolay alışırsınız. Matematik soruları konusunda ön yargılı olmamanız ve yavaş yavaş müfredatı sindirmeniz başarınızı artıracaktır.

Özellikle LGS sınavına hazırlanma sırasında Türkçe konusunda adaylara verebileceğimiz en iyi fikir ise kitap okumalarıdır. Sınavda saniyelerle yarışabilmek adına kitap okuma hızlanmanız açısından oldukça faydalı olacaktır. Bu nedenle her adayın en az yarım saat kitap okumaları başarısının artması açısından önemli bir adımdır. LGS sınav sisteminde Sayısal ve Sözel iki oturum bulunuyor. Sayısal alanda Fen Bilimleri 20 ve Matematik 20 olmak üzere 40 soru soruluyor. Sözel alanda Türkçe 20, Yabancı dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve T. C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ten 10 olmak toplam 50 soru soruluyor. Sayısal alanda 80 dakika, sözel alanda ise 75 dakika veriliyor. 2

LGS Sürecinde Aksatmadan Yapılması Gerekenler

Kısaca LGS sınavına hazırlanma sürecinde yapmanız gerekenleri özetleyecek olursak ;

  • Günlük tekrar yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Haftada 6 gün mutlaka belirli bir saat kadar ders çalışmalısınız. Bir günü dinlenmeyi ihmal etmeyin.
  • Kitap okumaya özen göstermelisiniz.
  • Konuları derinlemesine öğrendiğimizden emin olmalısınız. Öğrenmeden test çözmeniz size yarar sağlamaz.
  • Farklı birçok kaynaktan test çözmelisiniz. Ne kadar soru tipi görürseniz o kadar faydalı olur.
  • Anlaşılmayan konular için ilgili kişilerden yardım almalısınız.
  • Sınava değil öğrenmek için ders çalışmalı ve test çözmelisiniz. Strese ve kaygıya hayatınızda yer vermelisiniz.
  • Kendi netleriniz ile kendinizi yarıştırarak, daha ileri gitmeyi hedefleyin.
  • Ezbere dayalı çalışma stili yanlış bir çalışma stilidir. Ezberle bir şeyler öğrenmeyin.
  • Konuları sıkça tekrar ederek unutmanızı engelleyin.

Özellikle şunu belirtmeliyiz ki, LGS sınava hazırlanma sırasında soruların korkusuyla ders çalışmayın. Evet LGS sınavı son yıllarda oldukça zor oluyor. Ancak verimli çalışma ile standart sapmanızın daha yüksek olmasını sağlayarak takiplerinizi eleyebilmek adına zor sınavlar oldukça avantajlıdır.