Çocuklarımıza Paylaşmayı Öğretmek Ama Nasıl?

Çocuklarımıza Paylaşmayı Öğretmek Ama Nasıl?
21 Ocak 2020, Salı ,Okunma:797
Çocuklarımıza Paylaşmayı Öğretmek Ama Nasıl?

Paylaşmayı öğretmek, bilhassa küçük yaşlardaki çocuklar için zordur. Çocuklar, 1 yaşından itibaren bedenlerinin kendilerine ait olduğunu fark ederler ve her şeye benim o diyerek yaklaşırlar. Özellikle de tek olan çocukların paylaşmayı öğrenmesi biraz daha zordur ve uzun bir süreçten sonra paylaşmayı öğrenirler. Kıskanç, geçimsiz, paylaşmayı bilmeyen çocuklar genellikle ailelerin tek çocuklarıdır.

Çocukların, okula başlayana kadar eğitim ve öğretimlerinden tamamıyla anne-babaları sorumludur. Çocuğu okul çağına gelen aileler, çocuğun eğitimi görevini artık okulla paylaşmaya başlar.

Çocuklarda Paylaşma Duygusunu Geliştirmek

Çocuklara paylaşmayı öğretmek için onlara oldukça şefkatle ve anlayışla yaklaşmalısınız. Ben-merkezci olan ve her şeyin sahibi olduğunu düşünen bir çocuğa yeni bir şeyler öğretmenin en güzel yolu, onlara şefkat ve merhametle yaklaşmaktır. Çocuklar ailelerinden gördükleri şekilde davranırlar. Ailelerinden, sevgi, şefkat ve merhamet gören çocuk, sevgi dolu ve şefkatli bir birey olarak yetişecektir.

Bu nedenle, anne-babalarının çevresiyle yardımlaşma içinde olması, elindeki paylaşması, çocukların bu davranışı benimsemesine katkı sağlayacaktır.

Çocukların en büyük korkusu, anne-babalarının sevgisini bir başkası ile paylaşmaktır. Kardeş kıskançlıklarının en büyük sebebi de genellikle anne-babanın sevgisini bir başkası ile paylaşmak istememe dürtüsüdür. Çocuklar anne-babalarının sevgisini ve ilgisini aileye katılacak olan kardeşi ile paylaşmayı istemezler.

Paylaşmayı bilmeyen çocuklar, özellikle okul çağına geldiklerinde sorunlar yaşamaya başlar. Çocuk, eğer paylaşmayı bilmiyorsa okuldaki arkadaşları ile birlikte oyun oynamayı bile doğru düzgün beceremeyebilir. Sürekli oyun-bozanlık yaparak, istenmeyen biri olma problemi ile karşılaşabilir.

Çocuklara paylaşmayı öğretebilmek için, evcil bir hayvan beslemek güzel bir yöntemdir. Çocuklar, akvaryumdaki bir balığa yem vermekten hoşlanırlar ve böylelikle verme duyguları yavaş yavaş gelişmeye başlar.

Çocukların paylaşma duygularını geliştirebilmek için onlarla, sırayla oynanacak ve en az iki kişinin katılacağı aktiviteler yapılmalıdır. Sırayla bir hedefi vurmaya çalışmak, sırayla bisiklete binmek ve birbirini itekleyerek yardımcı olmak, oyuncak yemek seti ile karşılıklı ikramlarda bulunmak tarzında oyunlarla çocuklara paylaşma duygusu kazandırılabilir.

Çocuklara paylaşmayı öğretmek için 3 yaş uygun bir yaştır. Bu yaştaki çocuğunuza yavaş yavaş paylaşma duygusunu öğretmelisiniz. Onlara karşı anlayışla yaklaşın ve onları anlamaya çalışın. Ben-merkezci bir tutuma sahip olan çocukların, paylaşmayı öğrenmeleri zaman alacaktır. Onlara karşı sabırlı olmalısınız. Çocuğa ait olan eşyaları ve oyuncakları, zorla bir başkasına vermesini istemeniz, onun tam aksine paylaşımsız biri olmasına sebep olabileceğini unutmayın.

Aileye paylaşma duygusunu öğretmekte büyük bir görev düşmektedir ve eğitim hayatına başlamadan önce çocuğun paylaşmayı öğrenmesi, bu konuda yaşayabileceği sorunları en aza indirgeyecektir.

Kişisel Gelişim Uzmanı ve Psikolojik Danışman Ercüment EŞSİZ