YKS nedir?

YKS nedir?
4 Aralık 2019, Çarşamba ,Okunma:529
YKS NEDİR?

Milyonlarca aday, YKS nedir? 2020 YKS sınavı nasıl yapılacak, YKS başvuruları ne zaman yapılacak, YKS hesaplaması nasıl olacak? YKS sonuçları ne zaman belli olacak? sorularına cevap aramaya başladı.

Geçen sene ilk defa yapılan YKS ile ilgili bilinmeyenler adaylarda kaygı uyandırıyor. Yeni sisteme dayalı bir sınava girecek olmak adaylarda strese sebep olsa da aslında sınavda çok köklü değişimlere gidilmedi. Her gencin üniversite hayalleri için 2020 YKS ye artık çok fazla bir zaman kalmadı.

Yükseköğretim kurumları sınavı anlamına gelen YKS, YGS ve LYS olarak bilinen sistemin birleşmesiyle oluşan yeni bir sistemdir. Lise düzeyinde tamamlamış milyonlarca aday üniversite okuma ve meslek edinme amacıyla her yıl Yükseköğretim kurumları sınavları için YKS başvurusu yapıyor. Bu sınavlarda başarı sağlayıp, yeterli puanı alan adaylar 2 veya 4 yıllık üniversite bölümlerine tercih yapabiliyorlar. YKS sınavına;

2019-2020 öğretim yılında Lise Açık Lise ve dengi okullardan mezun olabilecek öğrenciler,

Ortaöğretim Kurumunun son sınıfında beklemeli durumda olan,

Ortaöğretim Kurumunu bitirmiş kişiler girebilir.

Her yıl soruları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan ve sonuçları yine ÖSYM tarafından açıklanan YKS, öğrencilerin meslek seçme konusunda ilk adımının temelini oluşturuyor. YKS sınavı yeni uygulaması üç ayrı oturumdan oluşuyor. Adaylar iki ayrı gün iki farklı oturuma giriyorlar.

  • 1. temel yeterlilik testi (TYT)
  • 2. Oturum alan yeterlilik testi (AYT)
  • 3. Oturum yabancı dil testi (YDT)
Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Temel Yeterlilik Testi (TYT) testinde Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri alanlarından sorular olacak. TYT ye başvuran bütün adayların girmesi zorunludur. Geçen senelere göre diğer sınavlardan farkı sadece bilgiyi değil yeterliliğe dayalı değerlendirme içeriyor olması olacak. Adaylar bu testi çözerek puanlarının hesaplanmasını sağlarlar, eğer ki bu testi çözmezlerse adayların puanları hesaplanmaz. Adaylar yalnızca bu testin sınavına girerek puanlarının hesaplanması sağlayabilir ve 2 yıllık ön lisans bölüm tercih edebilirler. Adaylar bu TYT testinde 150 ve üzeri puan alarak tercih yapma hakkı elde ederler. 120 sorudan oluşan TYT testi için verilen süre 135 dakikadır. TYT testi geçerlilik süresi 200 ve üzeri puan alanlar için 2 yıldır. Sınava giren adaylar 4 yıllık lisans eğitimi almak istiyorlarsa puanları 200 ve üzeri olsa dahi AYT testine girmek zorundadır. TYT sınavına 1.gün 1. Oturumda girilir. Sınavın puanına etkisi %40tır.

Alan Yeterlilik Testi (AYT)

Yeni dönemde sınavlar için hazırlanmış 2.oturum sınavıdır. Bu puan türünde her alana ait test türleri bulunup adayların bilgisini ölçmeye yönelik testlerdir. Adayların kendi alanlarına ait soruları cevaplanması gereklidir. Sınav puanına %60 etkisi vardır. Adaylar lisans düzeyi eğitim bölümleri seçmek istiyorlarsa, bu testin sorularını mutlaka çözmeleri gereklidir. Alan Yeterlilik Testinde puanlar sadece 1 yıl süre geçerli olabiliyor.

Sayısal puan türünde tercih yapmak isteyen adayların Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji yapması gerekecek.

Eşit Ağırlık puan türünde tercih yapmak isteyen adaylar Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya- 1 testini yapmaları gerekecek.

Sözel puan türünde tercih yapmak isteyen adayların Edebiyat, Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2,Coğrafya-2, Felsefe grubu soruları ve Din Kültürü testlerini yapmak gerekecek.

Alan Yeterlilik Testi toplamda 160 sorudur, 180 dakika verilir.2. günün sabah oturumunda sınav yapılacak.

Yabancı Dil Testi (YDT)

YKS sınavının 3.ve son oturumudur. Yabancı dil eğitimi gören ortaöğretim öğrencileri TYT testine girdikten sonra YDT testine de girerler. Yabancı Dil öğrencileri isterlerse TYT, AYT ve YDT testlerine girerek kendilerini deneyebilirler. YDT testi 2.gün öğleden sonra oturumunda yapılır. Yabancı Dil Testi 80 soru olup, 120 dakika süre verilir.

2020 YKS puanı hesaplama sayfamızı ziyaret debilirsiniz.