MEB SBS de yedek yerleştirmede hata yok

MEB  SBS de yedek yerleştirmede hata yok

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci ve velilerin kafasını karıştıran yedek yerleştirme sıralarında hata olmadığını belirterek, Yedek yerleştirmeleri yukarıdan aşağı doğru yaptık. Herhangi bir hata yok. Aşağıdan yukarı yapsaydık öğrenci, puanı yetse bile daha yüksek puanlı bir okula yerleşemeyecekti dedi.

Öğrenci ve velilerin kafasını karıştıran yedek yerleştirme sıralamalarındaki durumu Milli Eğitim Bakanlığı Sınavlar Daire Başkanı Nurcan Deveci Hürriyet Eğitime açıkladı. Aslında hata olmadığını ve yedek yerleştirmeleri öğrencinin ilk tercihinden başlayarak yaptıklarını anlatan Deveci şu bilgileri verdi:

Adaylara 10 tercih yapma hakkı verdik. Öğrenci 1 okulun asil, 3 okulun da yedek listesinde olabiliyor. Yedek yerleştirmeler yapılırken de adayın başarı sırasını dikkate alarak ilk tercihinden, asil olarak yerleştiği okula kadar tarıyoruz. Örneğin 8inci tercihini asil listeden kazanan bir öğrencinin yedek yerleştirmesi yapılırken birinci tercihinden başlayarak tarıyor sistem. Öğrenci 7, 6 ve 5inci tercihlerinin yedeğinde olmak yerine, 1, 3 ve 5inci tercihlerinin yedek listesinde olabiliyor. Eğer bunu böyle yapmasaydık öğrenci, 7, 6 ya da 5inci tercihlerinden birine yerleşecekti ve puanı yetse bile daha yüksek puanlı olan ilk tercihlerine yerleşme hakkı elde edemeyecekti. Ayrıca her okula, kontenjanını 3 katı kadar da yedek bulundurma hakkı verdiğimiz için öğrencilerin yedek sıralalarında farklılıklar olabiliyor.

MEBe de bu konuda veli ve öğrencilerden hata olduğuna dair şikayetler geldiğini, ancak herhangi bir hata olmadığını belirten Deveci şöyle devam etti:

Bu sistem yeni olduğu, veliler, öğrenciler ve rehber öğretmenler yeterince bilgilendirilmediği için hata olduğunu düşünüyorlar. Ancak, tercih kılavuzunun 1.4üncü maddesinin ‘B bendinde ve 1.5inci maddesinin ‘A ve ‘C bendinde bu durum açık bir şekilde anlatılıyor. 10 gündür bütün hata olasılıklarını düşünerek sistemi çalıştırıyoruz ve hiçbirinde hata almadık. En ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, çalışılmış bir sistem.

HATA İDDİASI

SBS yerleştirme sonuçları açıklandı, ancak son tercihlerini kazanan öğrencilerin yedek listesi kafa karıştırdı. Yedek sıralarının aşağıdan yukarı doğru yapılması gerekirken, yukarıdan aşağı doğru yapıldığı iddia edildi. Uzmanların da kafası karışık.

SBS sonuçlarına göre Anadolu ve fen liselerine yerleşen öğrenciler sonuçlarını öğrendi. Ancak sorun bitmedi. Özellikle son tercihlerine yerleşen öğrencilerin yedek listelerinde hata olduğu iddia edildi. Örneğin, 10uncu tercihini kazanan bir öğrencinin 9, 8 ve 7inci tercihindeki okulların yedeğinde olması gerekirken 2inci tercihinin 306ıncı yedeğinde, 3üncü tercihinin 283üncü yedeğinde, 4üncü tercihinin 396ıncı yedeğinde olduğu ifade edildi.

Bir SBS uzmanı, öğrencilerin girme ihtimali yüksek olan okullar yerine yerleşmesi mümkün olmayan okulların yedeğinde olduğunu savundu.

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar ise, öğrencinin ya taban puanları dikkate almayarak tercih yapmış olabileceğini ya da 2012 taban puanları değiştiği için yedek listede böyle bir sıralama değişikliği olabileceğini söyledi. Vardar, yedek liste sisteminin yeni olduğunu da belirterek öğrecnilerden böyle şikayetler aldıklarını ancak çok büyük bir karışıklık yaratmayacağını söyledi.

Taban puanı aralıklı tercih yapanlar avantajlı olacak

Anafen Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Recep Uysal ise şu yorumu yaptı: Bu yıl yedek liste adaya 3 okulla sınırlandırılma getirildi. Ayrıca geçmiş yıllarda yedek listelerde alttan yukarı bir sıralama yapılırken, bu yıl üstten aşağıya doğru bir sıralama yapıldı. Kazandığı yerin üstündeki ilk üç değil, puanının yettiği ilk üçe yerleştirme yapıldı. MEB, puan üstünlüğü açısından doğru bir şey yaptı. Meslek lisesinde okuyan bir çocuk anadolu lisesinde yedek gözükebiliyor. Beklenmeyen bir durum. Veliler, listelerinde olmayan diğer okulları da takip etmeli. Taban puanı aralıklı tercih yapanlar avantajlı olacak.

HÜRRİYET

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER