Diyet ve beslenmenin kanser tedavisi ve kanserden korunmadaki etkileri tıpta üzerinde en çok çalışılan konudur.
Diyetin kalp hastalıklarındaki etkisi nispeten açık olmakla birlikte diyet ve kanser arasındaki ilişkiyi açıklamak için çalışmalar sürmektedir. Alkol
Sigara dışında alkol de kanserle direkt ilişkisi olan birkaç maddeden biridir.
Alkol ağız, larenks, yemek borusu, meme, kolon ve karaciğer kanseri riskini artırmaktadır.
Alkol sigara ile birlikte alındığında yemek borusu kanseri riskini daha da artırmaktadır.
Alkol tüketimi hakkındaki genel tavsiyeler şunlardır. Alkol tüketimi kadınlarda en fazla günde bir ölçü ve erkeklerde iki ölçü ile sınırlı olmalıdır.
Tüm kanserli hastalar alkol alımı ve alkolün uzun süreli sağlık üzerindeki etkileri hakkında doktorlarıyla konuşmaya teşvik edilmelidir.
Daha ayrıntılı bilgi için doktorunuzla konuşmalısınız.
Gıdalar ve Temel Besin Maddeleri
Et, tahıl, meyve ve sebzeler, baklagiller, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar beslenmenin ana öğeleridir. Gıdalardaki besinler vücutta makrobesinler olarak adlandırılan enerjiye dönüşürler. Yağ, karbonhidrat ve proteinler makrobesinlerdir.
Gıdalar ve besin maddeleri ve kanserden korunma ile ilgili pek çok çalışma sürdürülmekle birlikte özel bir ilişki saptamak zordur. Bunun bir nedeni gıdaların pek çok besin maddesini birlikte içermesi, bir diğer nedeni de insanların pek çok farklı gıda ve içecek maddesi almasıdır.
Gıdaların saklanma şekilleri yarar veya zararlarını etkileyebilir. Örneğin; tuzlu balık, bazı kanserlerin riskini artırmaktadır.
Günümüzde kanserden korunma ve seçilmiş gıdalar hakkında bilinenler şunlardır.
Diyetteki Yağ
Diyetteki yağ meme ve kolon kanseri ile ilişkili olabilir. Amerikan Kanser Enstitüsünün 1997deki çalışması total yağ ve doymuş yağların kanser riskini artırdığını göstermektedir. Amerikada yapılan bir çalışma postmenapozal kadınlarda, yağdan düşük diyetle beslenmenin meme kanseri riskini azaltabileceğini düşündürtmektedir. Daha küçük hasta grubundaki diğer çalışmalarda düşük yağın cilt kanseri riskini azalttığını göstermektedir
Diyetteki Lif
Lif gıdaların sindirilemeyen parçasıdır. Tahılların dış tabakasında, sebze, meyve, baklagiller, fındık gibi selüloz, pektin gibi maddeler içeren gıdalarda bulunur. Lifli gıdalarla beslenme kanser riskini azaltır.
Pek çok çalışma lifli gıdaların kolon kanserini önlediğini göstermektedir. Kadınların günde 25 gr, erkeklerin ise günde 38 gram lif alması önerilmektedir.
Protein ve Sütlü Gıdalar
Yağ ve liflere ilave olarak, protein ve sütlü gıdalar da beslenmenin önemli bir parçasıdır.
Et, balık ve yumurta hayvansal proteinlerdir. Pek çok çalışma Kırmızı etin kanser riskini artırdığını düşündürmektedir. Kırmızı et kolon kanseri riskini artırmaktadır.
Sütlü gıdalar kalsiyum kaynağıdır ve mineraller kanser riskini azaltmaktadır, ancak sütlü gıdalar bazen doymuş yağ da içerir ve bu da kanser riskini artırır. Sütlü gıdalar tüketilirken, doymuş yağ