Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü veya Dünya Emekçi Kadınlar Günü adı altında kutlanmaktadır. Bu gün, Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan, uluslararası boyutu olan bir gündür. Kadınlara haklarının teslim edilmesi, herkesin eşit haklara sahip olması, kadınların siyasi bilincinin gelişmesi, sosyal alanda görünür, ekonomik alanda özgür olması için kutlanan bir gündür. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır. İlk kutlanıldığında ise adı, Emekçi Kadınlar Günüydü.

Bugünün tarihçesine baktığımız zaman son derece üzücü bir olay ile karşılaşırız. 1956 yılının 8 Martında Amerikada yaşanan bir olay nedeniyle, bu gün dünya çapında kutlanılmaya başlanmıştır. New Yorkta çalışan işçiler bir grev yaptılar. Tam dört yüz bin işçi, kendilerine daha iyi çalışma koşulları sağlansın diye haklarını aramaya koyuldu. Bu oldukça haklı ve onurlu bir mücadeleydi. Fakat grev yapılan tekstil fabrikasına polis geldi ve işçilere saldırmaya başladı. Sonrasında ise işçileri fabrikanın içinde kilitli bıraktılar. Bunun ardından çıkarılan yangından ise kaçmak neredeyse mümkün değildi. Çünkü fabrikanın etrafı barikatlarla doluydu. Bu yüzden, 129 kadın işçi fabrikada yanarak öldü. Ölen direnişçi kadınların cenaze törenine, on binden fazla kişi katıldı.

Daha sonra Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg2un talepleri nedeniyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanılmaya başlandı. Bu tarihte, dünyanın her yerinde pek çok kadın, hakları için sokağa çıkmakta ve yitirilen direnişçi kadınları anmaktadır. 8 Mart, ülkemizde de kutlanmaktadır. Özellikle feminist örgütlerin düzenlemeleri sonucu yapılan yürüyüşlerde, kadınlar haklarını dillendirmektedir.

Kadın haklarının teslim edilmemesi sadece ülkemize ait bir problem değildir. Dünyanın pek çok yerinde, kadına, ikinci cins gözüyle bakılmaktadır. Hakları yenmekte, sosyal yaşama katılmaları engellenmektedir. Bunun yanı sıra kadınlar, tacize ve tecavüze uğramaktadırlar. 8 Mart ise kadınların haykırış günüdür. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bu yılda coşku içerisinde kutlanacaktır. Kadınlar sağlık haklarını, ekonomik taleplerini, kendilerine uygulanan ayrımcılığı dile getirecektir. Bunun yanı sıra, son yıllarda sık sık meydana gelen ve cezasız kalan taciz ve tecavüz konularında da isyan dile getirilecektir. Kadın ikinci bir tür değildir! Ataerkil düzenin uyguladığı baskılara karşı çıkan kadınlar, her alanda haklarını savunacaktır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sadece kadınların katıldığı bir yürüyüş ile kutlanmaktadır. Bu yürüyüşte, erkekler olmaz. Bunun sebebi ise ‘kadın olma deneyimi yaşamayan birinin, bu zorluklarla karşılaşmayan birinin, yürüyüşte yer almasının istenmemesidir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Amerikada, Avrupada ve daha dünyanın birçok bölgesinde coşku içerisinde kutlanacaktır. Her ülkenin kendi problemleri üzerinden kadınlar seslerini çıkaracak ve yılmadan isteklerini dile getireceklerdir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların onurlu mücadelelerini sürdürmeleri bakımından, dünya çapında kutlanan son derece önemli bir gündür. Tüm kadınları, 8 Martta haklarını aramaya çağırıyoruz.

Şu Başlıklar İlginizi Çekebilir.

Dünya Kadınlar Günü Şiirleri

Dünya Kadınlar Günü Dosyaları

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER