Sevgili Arkadaşlar!
Ekim ayının ilk Pazartesi günü, bütün dünyada çocuk günü olarak kutlanır. Çocuk sorunları ilk kez, 1923 yılında İsviçrenin başkenti Cenevrede yapılan bir toplantıda tartışılmıştır. Bu toplantıda, Uluslar arası Çocukları Koruma Birliği adıyla bir birlik kurulmuş ve benimsenen çocuk hakları, Cenevre Bildirisi adıyla yayınlanmıştır. Daha sonra birçok ülkede, Çocuk Esirgeme Kurumları kurulmuştur.
1946 yılında yapılan, ikinci uluslar arası toplantıda çocuk hakları daha da geliştirilmiştir. 1953 yılında ise çocuk sorunlarıyla ilgilenme görevi, UNICEFe verilmiştir. UNICEF, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun kısaltılmış adıdır. 1954 yılında yapılan UNICEF toplantısında, Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Dünya Çocuk Günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.
Ülkemiz, çocuklara hak tanıyan ilk ülkelerdendir. Ne yazık ki günümüzde, kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukların sayısı hızla artmaktadır. Her köşe başında karşılaştığımız ve Sokak Çocukları dediğimiz binlerce çocuk, bakıma, sevgiye ve ilgiye muhtaçtır. Bu çocuklara yardım en önemli görevlerimizden olmalıdır.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1959 yılında çocuk hakları bildirisi yayınladı. Bu bildirideki en önemli ifadeler şöyledir:
Hiç bir çocuk ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulamaz.
Her çocuk korunacak ve özel bakım görecektir.
Her çocuk doğduğu andan başlayarak isme ve yurttaşlığa hak kazanmalıdır.
Her çocuk, sosyal güvenlikten yararlanmalıdır. Sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken her çaba gösterilmelidir.
Sakat çocuklar için özel bakım ve eğitim uygulanmalıdır.
Hiç bir çocuktan sevgi esirgenmemelidir. Ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmelidir.
İlköğretim parasız ve zorunlu olarak çocuğa sağlanmalıdır. Çocuk; bir tür eğitim olan oyun oynamak ve dinlenmek olanaklarına sahip olmalıdır.
Sosyal yardım ve korunma denildiğinde, ilk akla gelen çocuk olmalıdır.
Çocuk her tür kötülük ve sömürüden korunmalıdır.
Çocuk ırk, din ve insanlar arasındaki ayrılık yaratan baskılardan titizlikle korunmalıdır.
Bütün çocuklar için, daha güzel bir gelecek diliyorum...