........................................ MÜDÜRLÜĞÜ

ULUSLARARASI TEKNOLOJİ YARIŞMALARI VE PROJELERİ KULÜBÜ

SOSYAL ETKİNLİKLER YILLIK ÇALIŞMA PLANI

TARİHAMAÇYAPILACAK ETKİNLİKLER
Eylül Ayı 3. HaftaKulüp çalışmalarını uluslararası teknoloji yarışmaları, proje döngüsü ve güvenli atölye disiplini çerçevesinde planlamak.Kulüp üyeleriyle tanışma toplantısı yapılması; yıl içinde izlenecek yarışma başlıkları, proje dosyası bölümleri, ekip rolleri, görev takvimi, etik çalışma ilkeleri ve güvenli atölye kurallarının açıklanması.
Eylül Ayı 4. Haftaİlköğretim Haftası kapsamında teknoloji yarışmaları ve proje üretme kültürünü öğrencilere tanıtmak.Okul panosunda uluslararası teknoloji yarışmaları tanıtım köşesi hazırlanması; öğrencilere problem fark etme, çözüm fikri geliştirme, takım çalışması ve prototip üretme basamaklarını gösteren kısa bilgi kartlarının sunulması. (İlköğretim Haftası)
Eylül Ayı 5. HaftaYarışma alanlarını, proje beklentilerini ve okul imkanlarını birlikte değerlendirerek gerçekçi çalışma başlıkları belirlemek.Öğrencilerin ilgi duyduğu çevre, enerji, yapay zeka, ulaşım, erişilebilirlik ve eğitim teknolojileri gibi alanların listelenmesi; her alan için ihtiyaç, hedef kullanıcı, okul imkanları ve olası ürün çıktılarının kısa formlara işlenmesi.
Ekim Ayı 1. HaftaUluslararası teknoloji yarışmalarının amaçlarını, değerlendirme ölçütlerini ve proje hazırlama mantığını kavratmak.Örnek yarışma kılavuzlarının incelenmesi; problem tanımı, özgün değer, yöntem, prototip, test, yaygın etki ve sunum ölçütlerinin öğrencilerle sade bir kontrol listesine dönüştürülmesi.
Ekim Ayı 2. HaftaProje fikri geliştirmede güvenilir kaynak kullanma ve araştırma notu hazırlama becerisi kazandırmak.Seçilen proje alanları için resmi yarışma sayfaları, bilimsel-popüler kaynaklar ve eğitim kurumlarının açık materyallerinden bilgi toplanması; kaynak künyesi, kısa özet ve proje fikrine katkı bölümlerinin doldurulması.
Ekim Ayı 3. HaftaÖğrencilerin proje problemini netleştirmesini ve çözüm taslağını uygulanabilir biçimde oluşturmasını sağlamak.Problem cümlesi, hedef kullanıcı, çözüm önerisi, beklenen fayda ve ilk prototip fikrinden oluşan proje kartlarının hazırlanması; öğretmen rehberliğinde gereksiz veri toplamadan ve kişisel bilgi istemeden proje sınırlarının belirlenmesi.
Ekim Ayı 4. HaftaCumhuriyet Bayramı ile bilimsel düşünme, üretim ve teknoloji geliştirme sorumluluğu arasında bağ kurmak.Cumhuriyetin eğitim, bilim ve üretim hedeflerini konu alan kısa araştırma yapılması; teknoloji yarışmalarında toplumsal fayda üreten yerli ve evrensel proje örneklerinin pano çalışmasıyla tanıtılması. (Cumhuriyet Bayramı)
Kasım Ayı 1. HaftaProje fikrinin gerçek bir ihtiyaca dayanmasını sağlayacak araştırma soruları oluşturmak.Her ekip için kullanıcı ihtiyacı, mevcut çözüm, okul ortamında uygulanabilirlik, maliyet, güvenlik ve sürdürülebilirlik başlıklarında araştırma sorularının yazılması; soruların proje dosyasında kullanılacak biçimde sadeleştirilmesi.
Kasım Ayı 2. HaftaUluslararası yarışmalar için problem çözme ve çözüm fikrini karşılaştırma becerisi geliştirmek.Ekiplerin geliştirdiği çözüm fikirlerinin fayda, uygulanabilirlik, yenilik, güvenlik, maliyet ve sunum gücü ölçütleriyle karşılaştırılması; en güçlü fikirlerin proje geliştirme panosuna işlenmesi.
Kasım Ayı 3. HaftaPrototip öncesi gözlem, gereksinim ve test ölçütlerini belirlemek.Seçilen proje fikirleri için hangi malzeme, yazılım, ölçüm, veri türü ve gözlem notunun gerekli olduğunun belirlenmesi; öğrencilerin yalnızca anonim ve okul kurallarına uygun gözlem notları kullanması konusunda rehberlik yapılması.
Kasım Ayı 4. HaftaKasım ayı çalışmalarını proje dosyasına uygun biçimde sınıflandırmak ve prototip hazırlığına geçmek.Araştırma soruları, çözüm karşılaştırma tabloları, gereksinim listeleri ve ilk çizimlerin ekip dosyalarında sınıflandırılması; eksik kalan yöntem, malzeme ve görev maddelerinin tamamlanması.
Aralık Ayı 1. HaftaUluslararası proje örneklerini inceleyerek özgün değer ve yaygın etki kavramlarını güçlendirmek.Benzer uluslararası teknoloji projelerinden örneklerin incelenmesi; her örneğin problemi, hedef kitlesi, yöntemi, ürünü ve toplumsal faydasının karşılaştırma kartlarına yazılması.
Aralık Ayı 2. HaftaProje ekibinin görev, kaynak ve zaman planını daha uygulanabilir hale getirmek.Ekiplerin iş bölümü, ihtiyaç duyulan malzemeler, kullanılacak dijital araçlar, deneme adımları ve teslim tarihleri için proje iş planı hazırlaması; planın öğretmen rehberliğinde güvenlik ve erişilebilirlik açısından gözden geçirilmesi.
Aralık Ayı 3. HaftaBirinci dönem proje ilerlemesini ürün, yöntem ve ekip işleyişi açısından değerlendirmek.Her ekibin problem cümlesi, araştırma notu, çözüm taslağı, iş planı ve prototip hazırlığını kısa sunumla paylaşması; güçlü yönler ve geliştirme ihtiyaçlarının dönem değerlendirme formuna yazılması.
Aralık Ayı 4. HaftaBirinci dönem ürün dosyalarını yarışma başvurusu mantığıyla tamamlamak.Proje özeti, problem tanımı, yöntem, beklenen ürün, ekip görevleri ve kaynakça bölümlerinin kontrol edilmesi; eksik sayfaların tamamlanarak ekip proje dosyalarına eklenmesi.
Aralık Ayı 5. HaftaOcak ayında hazırlanacak dönem raporu için proje materyallerinı düzenli ve izlenebilir hale getirmek.Birinci döneme ait araştırma notları, çizimler, iş planları, fotoğrafsız çalışma kayıtları, öğretmen gözlem notları ve ekip karar belgelerinin tarih sırasına göre düzenlenmesi.
Ocak Ayı 1. HaftaBirinci dönem sonunda proje dosyası, sunum ve prototip hazırlığını raporlanabilir düzeye getirmek.Ekiplerin proje özeti, yöntem açıklaması, ilk prototip çizimi, beklenen fayda ve sunum iskeletini tamamlaması; dosyaların dönem raporunda kullanılacak başlıklara göre gözden geçirilmesi.
Ocak Ayı 2. HaftaEnerji Tasarrufu Haftası kapsamında sürdürülebilir teknoloji ve verimli kaynak kullanımı bilinci geliştirmek.Enerji verimliliği, düşük tüketimli tasarım, geri dönüştürülebilir malzeme ve sürdürülebilir üretim ilkelerinin proje fikirleriyle ilişkilendirilmesi; ekiplerin projeleri için çevresel etki notu hazırlaması. (Enerji Tasarrufu Haftası)
Ocak Ayı 3. HaftaUluslararası Teknoloji Yarışmaları ve Projeleri Kulübünün birinci dönem çalışmalarını nitelikli biçimde raporlamak.Eylül-Ocak döneminde yapılan yarışma tanıtımı, araştırma, problem belirleme, çözüm karşılaştırma, iş planı, sürdürülebilirlik ve dosya hazırlığı çalışmalarının raporlanması; ikinci dönem prototip ve sunum hedeflerinin yazılması.
Şubat Ayı 2. Haftaİkinci dönem çalışmalarını prototip, test, sunum ve başvuru dosyası hedefleriyle yeniden planlamak.Ekip görevlerinin güncellenmesi; prototip üretimi, deneme takvimi, test ölçütleri, sunum taslağı, proje posteri ve başvuru dosyası için ikinci dönem çalışma planının hazırlanması.
Şubat Ayı 3. HaftaProje ekibi içinde görev takibi ve zaman yönetimi becerisi geliştirmek.Her ekip için görev sahibi, teslim tarihi, beklenen çıktı, ihtiyaç duyulan destek ve kontrol adımını gösteren iş takip çizelgesinin hazırlanması; çizelgenin haftalık toplantılarda kullanılacak biçimde düzenlenmesi.
Şubat Ayı 4. HaftaPrototip geliştirme sürecinde güvenli deneme, doğru kayıt tutma ve ölçütlü değerlendirme alışkanlığı kazandırmak.Prototip veya tasarım denemelerinin öğretmen gözetiminde yapılması; kullanılan malzemeler, deneme koşulları, gözlenen sonuç, sorunlar ve iyileştirme önerilerinin test kayıt formuna yazılması.
Mart Ayı 1. Haftaİkinci dönem proje araştırmasını prototip sonuçlarına göre derinleştirmek.Deneme sonuçlarından çıkan sorunların araştırılması; sensör, algoritma, mekanik tasarım, kullanıcı arayüzü, veri güvenliği veya sunum dili gibi ihtiyaç başlıklarının ekiplerce güncellenmesi.
Mart Ayı 2. HaftaBilim ve Teknoloji Haftası kapsamında proje üretim sürecini okul topluluğuna anlaşılır biçimde tanıtmak.Kulüp üyelerinin proje fikri, kullanılan bilimsel kavram, prototip mantığı ve beklenen toplumsal faydayı gösteren mini sunum, pano veya demo köşesi hazırlaması. (Bilim ve Teknoloji Haftası)
Mart Ayı 3. HaftaÖğrenci ürünlerini ilk çalışan örnek veya açıklanabilir tasarım düzeyine taşımak.Ekiplerin prototip, algoritma akışı, maket, arayüz taslağı veya süreç diyagramı üzerinde çalışması; her ürün için neyi çözdüğü ve hangi sınırlara sahip olduğu bilgisinin yazılması.
Mart Ayı 4. HaftaGeri bildirim alarak proje fikrini ve sunum anlatısını geliştirmek.Ekiplerin proje kartlarını öğretmen ve akran değerlendirmesine sunması; anlaşılmayan noktalar, teknik eksikler, sunum sırası ve görsel düzen için iyileştirme notlarının hazırlanması.
Mart Ayı 5. HaftaMart ayı prototip ve sunum çalışmalarını değerlendirerek nisan teslimlerine hazırlık yapmak.Tamamlanan ürün parçaları, test kayıtları, geri bildirimler ve sunum taslaklarının birlikte incelenmesi; nisan ayında tamamlanacak dosya, poster ve demo görevlerinin belirlenmesi.
Nisan Ayı 1. HaftaYarışma sunumu için problemden çözüme uzanan açık ve ikna edici anlatı kurmak.Proje sunum akışının problem, neden önemli, çözüm, yöntem, prototip, test, sonuç, toplumsal fayda ve gelecek adım başlıklarıyla hazırlanması; gereksiz teknik ayrıntıların sadeleştirilmesi.
Nisan Ayı 2. HaftaProje dosyasını yarışma başvurusu ve jüri değerlendirmesine uygun biçimde geliştirmek.Özet, problem tanımı, yöntem, özgün değer, hedef kitle, test sonuçları, etik ve güvenlik notu, kaynakça ve görsel materyal bölümlerinin ekipler tarafından tamamlanması.
Nisan Ayı 3. Haftaİkinci dönem proje ürünlerini okul ortamında paylaşılabilir ve anlaşılır hale getirmek.Prototip, maket, yazılım akışı, poster, sunum ve proje dosyası parçalarının öğretmen rehberliğinde gözden geçirilmesi; kırılgan, kesici, izinsiz veya kişisel veri içeren unsurların kullanılmaması için son kontrol yapılması.
Nisan Ayı 4. HaftaNisan ayı proje çıktılarının sunum ve başvuru hazırlığına uygun biçimde son düzenini yapmak.Ekiplerin poster başlıklarını, ürün açıklamalarını, kaynakçalarını, test sonuçlarını ve görev katkılarını kontrol etmesi; eksik kalan dosya parçalarının tamamlanması.
Mayıs Ayı 1. HaftaProje fikrini etik, güvenlik, erişilebilirlik ve toplumsal fayda açısından değerlendirmek.Her ekip için kişisel veri kullanımı, güvenli deneme, erişilebilir tasarım, çevresel etki, maliyet ve toplumsal fayda başlıklarını içeren etik değerlendirme formunun doldurulması.
Mayıs Ayı 2. HaftaUluslararası teknoloji yarışması ürünlerini okul topluluğuyla anlaşılır ve güvenli biçimde paylaşmak.Proje posterleri, prototip açıklama kartları, süreç diyagramları ve kısa sunum metinlerinden oluşan teknoloji yarışmaları köşesi hazırlanması; ürünlerin dokunma, kullanım ve veri güvenliği uyarılarıyla sergilenmesi.
Mayıs Ayı 3. HaftaYıl içinde üretilen teknoloji projelerini sunum, ürün ve süreç materyalleriyla görünür kılmak.Ekiplerin proje özetlerini, posterlerini, prototip açıklamalarını, test sonuçlarını ve geliştirme hikayelerini okul içinde mini sergi veya sunum etkinliğiyle paylaşması.
Mayıs Ayı 4. Haftaİkinci dönem teknoloji yarışmaları çalışmalarını raporlamak ve yıl sonu değerlendirmesine nitelikli veri hazırlamak.Şubat-Mayıs döneminde yapılan prototip, test, sunum, etik değerlendirme, poster ve sergi çalışmalarının raporlanması; ekip ürünlerinin kulüp arşivinde sınıflandırılması.
Haziran Ayı 1. HaftaHayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında proje üretme becerisini günlük yaşama ve gelecek öğrenme hedeflerine taşımak.Öğrencilerin yıl içinde kazandığı problem çözme, takım çalışması, güvenilir kaynak kullanma, prototip geliştirme ve sunum becerilerini günlük yaşam örnekleriyle ilişkilendirmesi; gelecek yıl için öğrenme hedefi kartları hazırlaması. (Hayat Boyu Öğrenme Haftası)
Haziran Ayı 2. HaftaYıl boyunca oluşan proje ürünlerini arşivlemek ve gelecek çalışmalar için kullanılabilir hale getirmek.Proje dosyaları, sunum taslakları, posterler, test kayıtları, etik değerlendirme formları ve ekip karar notlarının kulüp arşivinde tarih ve proje adına göre düzenlenmesi.
Haziran Ayı 3. HaftaYıl boyunca yürütülen uluslararası teknoloji yarışmaları çalışmalarını kazanım, ürün kalitesi ve geliştirme ihtiyacı açısından değerlendirmek.Yıl sonu değerlendirme toplantısı yapılması; proje üretme sürecinde güçlü bulunan uygulamalar, tamamlanan ürünler, öğrenci kazanımları, karşılaşılan güçlükler ve gelecek yıl için iyileştirme önerilerinin rapora yazılması.
Sosyal Etkinlikler Kurulu Başkanı
........................................
İmza
Danışman Öğretmen
Danışman Öğretmen
İmza
Öğrenci Kulübü Temsilcisi
........................................
İmza
OLUR
...../...../20....

Okul Müdürü
(İmza-Mühür)
Eğitim Kurumu Müdürü