2013 KPSS soru analizleri

2013 KPSS soru analizleri

Önemli Bilgi

ÖSYM ani bir kararlar KPSS soru dağılımlarını değiştirdi. Aşağıda verdiğimiz soru sayıları 2013 KPSS sınavında geçerli olacaktır.

Genel Kültür ve Genel Yetenek (120 Soru)

Genel kültür ve genel yetenek alanı hem öğretmen hem de a grubu adaylar için ortak bölümdür. Bu bölümden toplam 120 soru çıkmaktadır. Bu 120 soru cumartesi sabahı oturumunda adaylara verilen 120 dakikalık süre içinde çözülmektedir. Genel Kültür ve genel yetenek oturumu Türkçe, matematik, tarih, coğrafya, vatandaşlık bilgisi ve güncel-sosyolojik olaylar konularından oluşmaktadır.

Türkçe (30 soru)

Türkçenin soru sayısı aynı kaldı. Değişiklik öncesinde bu alanda sözcük bilgisi, dil bilgisi, anlatım özellikleri, okuduğunu anlama konularından soru gelmekteydi.

Şimdi ise Sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. İbaresi kullanılmaktadır.

Matematik (30 soru)

Matematik soru sayısı değişmedi. Değişiklik öncesinde sayılarla işlem yapma, matematiksel ilişkilerden yararlanma, problem çözme, temel geometri bilgileri, tablo grafik okuma konularından soru gelmekteydi.

Şimdiki konu dağılımında ise Sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. ifadesine yer verilmiştir. Soruların ALES soru tarzına yakınlaşacağı düşünülebilir.

Tarih (27 soru)

Tarih soru sayısı 30dan 27ye düştü. Önceden Eski Türk Devletleri ve Osmanlı Devletinden 9 soru, inkılap tarihinden 21 soru gelmekteydi.

Yeni sistemde ise Selçuklu Devleti ve Öncesi Türk Devletlerinden 3 soru, Osmanlı devletinden 9 soru, İnkılap tarihinden ise 12 soru gelecek. Ayrıca 2013 sınavı ile birlikte ilk defa Çağdaş Türk ve Dünya Tarihinden 3 soru gelecek.

Coğrafya (18 soru)

Coğrafya soru sayısı değişmedi. Türkiyeni fiziki özelliklerinden gelen soru sayısı 7ye yükseldi. Türkiyenin ekonomik özellikleri sorusu 13e düştü. Beşeri özellikler ise hala 5 soru gelecek.

Vatandaşlık Bilgisi (9 soru)

Vatandaşlık bilgisi soru sayısı değişmedi. Ancak devletler umumi ve özel hukuku konusu buradan kaldırıldı.

Güncel Konular (6 Soru)

Güncel konuların soru sayısı 3 iken 6ya yükseldi. Bu durum adayları daha çok gazete okumaya ve haberleri takip etmeye teşvik edecek gibi gözüküyor.

Hukuk (40 soru)

Hukuk alanında soru sayısı ve konu yüzdeleri değişmedi.

İktisat (40 soru)

İktisat soru sayısı değişmedi. Ancak, iktisadi düşünce tarihi sorularından 2 soru kesilerek makro iktisada eklendi. Böylece makro iktisattan 10 soru ve İDTden 2 soru gelecek. Bu durum makro iktisat okullarından detaylı soru gelebileceğini gösteriyor.

Maliye (40 soru)

Maliye alanında soru sayısı ve konu yüzdeleri değişmedi.

Muhasebe (40 soru)

Muhasebe soru sayısı değişmedi. Ancak genel muhasebe soru sayısı 28den 26ya geriledi. Bu iki soru ihtisas muhasebesi sorularına eklendi ve buradan 4 soru gelecek.

Kamu Yönetimi (40 soru)

Kamu yönetimi alanında soru sayısı ve konu yüzdeleri değişmedi. Sadece yönetim bilimleri konusunda kamu politikaları konuları da eklendi.

ÇEKO (40 soru)

Soru sayısı değişmedi ancak konu yüzdeleri değişti ve yeni konular eklendi. İş hukuku ve teorisinden 8 soru, sosyal güvenlik hukuku ve teorisinden 10 soru, sosyal politika 4 soru, çalışma ekonomisi 12 soru, çalışma psikolojisi ve çalışma sosyolojisin 6 soru gelecek.

2013 KPSSde uygulanacak testlerin kapsamları

2013 KPSS puan türleri

Kutay Seymen ARIKAN

Memurlar.net KPSS Editörü

Kutay@memurlar.net

Memurlar.Net

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER