2012 Ek Yerleştirmede İlk Kez Öğrenci Alacak Yeni Bölümler

2012 Ek Yerleştirmede İlk Kez Öğrenci Alacak Yeni Bölümler

Üniversite kayıtları sona erdi. ilk yerleştirmede kazanamayan yüz binlerce adayın yanı sıra üniversitelerin de gözü ek yerleştirmede. Şu an için 80 bin kontenjan boş, kayıt yaptırmayanlarla bu rakam 100 binin üzerine çıkacak. Adayları en çok heyecanlandıran ise ek yerleştirmede ilk kez öğrenci alacak olan yeni bölümler

Üniversitelerde kayıtlar sona erdi. İlk yerleştirmede bir bölüm kazanamayan adaylar için ek yerleştirmede üniversiteli olma şansı doğacak. Ek yerleştirme üniversiteler için de kontenjanlarını doldurmak için ikinci bir şans demek. Özellikle KKTC ve vakıf üniversiteleri için. Çünkü ilk yerleştirmede, 48 bin 402si lisans, 31 bin 826sı ön lisans olmak üzere 80 bin kontenjan boş kalmıştı. Vakıf üniversitelerinde 11 bin 579u lisans, 5 bin 722si ön lisans olmak üzere toplam 17 bin 301 kontenjan boş kalırken, KKTC üniversiteleri ise kontenjanlarının üçte ikisini dolduramadı, 9 bin 487si lisans olmak üzere toplam 10 bin 687 kontenjan boş.

Kazanıp kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu rakamın 100 binin üzerine çıkması bekleniyor. Üniversitelerin ek yerleştirmede ilk defa öğrenci alacak kontenjanlarıyla birlikte bu sayı daha da artacak. Bu da binlerce adaya daha üniversiteli olmanın yollarını açacak.


Başvurular ekimin ilk haftasında

Birinci yerleştirme kayıtları sona erdikten sonra, üniversitelerin boş kontenjanları belli olacak. Sonrasında ek yerleştirme için başvurular alınacak. Geçtiğimiz yıl tercihler 3-6 Ekim tarihleri arasında alınmıştı. Önceki yılda da yine 6-11 Ekim tarihleri arasında ek yerleştirme tercihleri alınmıştı. Bu yıl da yakın tarihlerde olması bekleniyor.

Başvuru ve kayıt süresinin kısa olacağının altını çizmekte de yarar var. Çünkü o dönemde üniversitelerde dersler başlamış olacak.

Ek yerleştirmeden, barajı aşan ve birinci yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapamayacaklar. Açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler tercih yapabilecekler. Merkezi yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylarla kontenjan sınırlaması olan açıköğretim porgramlarına yerleştirilmiş olan adaylar Anadolu Üniversitesinin kontenjan sınırlaması olmayan açıköğretim lisans ve ön lisans programlarına ek yerleştirme için başvuru yapabilecekler. Yine 2011de özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da tercih yapma hakkına sahipler.

Geçtiğimiz yıl adaylara ek yerleştirmede 30 tercih hakkı tanınmıştı. Bu yıl da uygulamanın aynı olması bekleniyor.


Hayalinizdeki bölüm olabilir


Ek yerleştirmedeki kontenjanların öğrencilerin ilgi göstermediği, mezun olduktan sonra iş alanı olmayan bölümler olduğuna dair genel bir kanı var. Ancak önceki yıllarda hukuk, diş hekimliği, eczacılık, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon gibi pek çok gözde bölümde boş kontenjanlar kalmıştı. Yine pek çok üniversite, ilk yerleştirmeye yetiştiremedikleri bölümlere ek yerleştirmede öğrenci almıştı.


Bu yıl da öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği bölümler de açıklar olabileceği gibi üniversitelerin ilk defa ek yerleştirmede öğrenci alacakları arasında da öğrencilerin ilgisini çekebilecek programlar olacak. Onlardan bazıları şöyle:

İstanbul Ticaret Üniversitesi: Ek yerleştirmede Ticari Bilimler Fakültesine öğrenci alacak İstanbul Ticaret Üniversitesi, yüzde 25, yüzde 50 ve yüzde 100 burslu olmak üzere Muhasebe ve Denetim Bölümüne 41 ve Ekonomi Bölümüne 35 olmak üzere toplam 76 öğrenci kabul edecek.

Kırklareli Üniversitesi: Bu yıl Mühendislik Fakültesinde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne 40 öğrenci alacak üniversite, lisans ve lisansüstü olmak üzere birçok bölümü hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kırklareli Üniversitesi, öncelikli olarak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda Bankacılık ve Finans, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Yönetim-Bilişim Sistemleri, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Uluslararası Ticaret ve Lojistik ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümlerine öğrenci almak için çalışmalarını yürütüyor. Babaeski Meslek Yüksekokulunda Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Programı, Pınarhisar Meslek Yüksekokulunda Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım ve Yapı Denetimi programlarını açacak üniversite, Mühendislik Fakültesinde de Genetik ve Biyomühendislik ve Biyomühendislik Anabilim Dalına öğrenci almayı planlıyor. Üniversite ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsünde Fizik Yüksek Lisans Anabilim Dalında da öğrencilere lisansüstü fırsatı sunacak.

Bülent Ecevit Üniversitesi: Üniversite ek yerleştirme döneminde Gökçebey Mithat-Mehmet Çanakçı Meslek Yüksekokulunda iki bölüme öğrenci başvurularını kabul ediyor. Üniversitenin Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü Halkla İlişkiler Programında (2. Öğretim) 50, El Sanatlar Bölümü Mimari Dekoratif Sanatlar Programında 30 olmak üzere toplam 80 öğrenci kontenjanı bulunuyor.


Yaşar Üniversitesi: Yenilenebilir enerji kaynakları yönünden zengin olan İzmir ve Ege Bölgesinde yetişmiş uzman ihtiyacını dikkate alarak Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünü hayata geçiren Yaşar Üniversitesi, ek yerleştirme döneminde ilk öğrencilerini almaya başlayacak.

Bahçeşehir Üniversitesi: Bu yıl yedi lisans programına öğrenci almaya hazırlanan üniversite, İşletme Mühendisliğine yüzde 50 ve yüzde 100 burslu olmak üzere toplam 60 öğrenci kabul edecek. Bunun yanı sıra Eğitim Bilimleri Fakültesinde yüzde 50, yüzde 100 burs seçeneklerinin bulunduğu İngiliz Dili ve Eğitimi ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerini açan üniversite, toplam 100 öğrenci kabul edecek. Üniversite, bu bölümlere başvuran toplam 10 öğrenciye yüzde 50 rektörlük bursu da verecek. İşletme ve İdari Bilimler Fakültesinde de yüzde 50 ve yüzde 100 burslu olmak üzere toplam 40 kontenjanlı Ekonomi ve Finans bölümünü açan üniversite, yine Fen-Edebiyat Fakültesinde yüzde 50 ve yüzde 100 burslu toplam 45 kontenjanlı Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümüne öğrenci kabul edecek. Üniversite ayrıca Sağlık Bilimleri Fakültesindeki Beslenme ve Diyetetik Bölümüne 60, Sağlık Kurumları Yöneticiliği Bölümüne 40 öğrenci alacak.

Gediz Üniversitesi: Meslek yüksekokulu bünyesindeki Adalet programına ilk öğrencilerini ek kontenjanla alacak. 2 yıllık eğitimini tamamladıktan sonra hukuk fakültelerine geçme imkanı da bulunan bölüme toplam 60 öğrenci alınacak.

Akdeniz Üniversitesi: Ön lisans ve lisans olmak üzere birçok bölümü hayata geçiren Akdeniz üniversitesi ek yerleştirme döneminde yeni açtığı Sanat Tarihi (İ.Ö.), Alman Dili ve Edebiyatı, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Makine Mühendisliği (İ.Ö.), Jeoloji Mühendisliği (İ.Ö.), Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İ.Ö.), Halkla İlişkiler ve Tanıtım (İ.Ö.), Radyo Televizyon (İ.Ö.), Gazetecilik (İ.Ö.), Konaklama İşletmeciliği (İ.Ö.), Seyahat İşletmeciliği (İ.Ö.) bölümlerine öğrenci kabul edecek. Bunun yanı sıra Diş Hekimliği Fakültesi açan Akdeniz Üniversitesi, Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulunda Pazarlama Bölümünü de hayata geçirdi. Üniversitenin açmayı planladığı ve YÖKe gönderdiği bölümler arasında ise İngiliz Dili ve Edebiyatı, Uluslar arası Ticaret ve Lojistik, İşletme, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümleri yer alıyor.

Milliyet Akademi

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER