150 Baraj Puanı ve LYS'ye Başvuru

150 Baraj Puanı ve LYS'ye Başvuru

Bu sene yapılan bir değişiklik ile 140 olan baraj puan uygulaması 150 puana yükseldi. Bu durumda bazı öğrenciler için hayallerinin yarım kaldığı anlamı çıkarılabilir. Bunun nedeni ise 150 puanı geçen öğrencilerin bazı ölümlere gidebilme haklarının olmasıdır. Bu durumda 150 barajını geçtikten sonra 180 barajını geçemeyen öğrenciler hangi bölümleri tercih edebilir? Sorusu akla geliyor.

150 barajını geçen öğrenciler öncelikli olarak istedikleri taktir de 2 yıllık MYO bölümlerinin dışında ön lisans ve açık öğretim bölümlerinden birini tercih edip bu bölüm üzerinden meslek edinebilirler. Sizin de bu şekilde bir hayaliniz varsa öncelikli olarak 150 puanı geçebilmeniz gerekir. Aksi halde şansınızı bir sonraki sınava bırakmalısınız. Ayrıca ilgili puan değerini geçen öğrenciler lise de özel eğitim aldıkları özel bölümlerin yani resim, müzik vs. gibi özel yetenek sınavlarına giriş hakkını kazanmış oluyorlar. Aksi halde hiçbir şekilde eğitimlerine devam edemezler. Özellikle bu sene baraj değerinin 140 puandan 150 puana çıkartılması bazı öğrenciler için işi oldukça zorladı.

Açık öğretim okulları arasında olan ve oldukça fazla ilgi gören okul öncesi öğretmenliği için ilgili barajı yani 180 puanı geçemeyenler için hiçbir şekilde şans yoktur. Ancak kız meslek lisesi öğrencisiyseniz ve çocukların gelişimi üzerine okulunuzu okumuşsanız okul öncesi öğretmenliği bölümüne kayıt yaptırabilirsiniz.

Açık öğretim İngilizce bölümüne kayıt yaptırmak isteyen Anadolu öğretmen lisesi öğrencileri diğer öğrencilere göre daha şanslıdır. Çünkü bu öğrenciler 150 barajını geçtikleri taktirde bu bölüme kayıt yaptırabilirler.

Meslek lisesi mezunları ise istedikleri taktir de kendi alanları ile ilgili bölümlere kolaylıkla kayıt yaptırabilecekleri gibi bu öğrencilerin dışında eğer kontenjan açığı varsa diğer meslek liselerinin de kendi alanları dışında olan bir bölüme kayıt yaptırabilmeleri mümkündür. 180 barajını geçemeyen öğrenciler hangi bölümleri tercih edebilir? Sorusunun cevabını verdik. Ancak daha iyi bir bölüm tercih etmek istiyorsanız 180 barajını geçmelisiniz. Bu şekilde geleceğinizi daha sağlam temeller üzerine kurabilirsiniz.

Ayrıca YGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 150 barajını geçen öğrenciler için LYS sınav heyecanı başladı. İlgili sınava 4-11 Nisan tarihleri arasında başvuru yapılacak olup bu sınavın sonucu da 18 Temmuz tarihinde açıklanacaktır. Bu sınav türünde YGS sisteminden farklı olarak lisede okuduğunuz bölümlere göre farklı sınavlara gireceksiniz. Bu sınavların isimleri ise LYS1, LYS2, LYS3 ve LYS4 olarak adlandırılır. Bu sınav türlerine fen bilimleri, Türkçe matematik, sosyal bilimler ve yabancı dil öğrencisi olmanıza göre değişen sıralamalar ile girmelisiniz. 180 barajını geçemeyen öğrenciler hangi bölümleri tercih edebilir? Konulu bu yazımızda size ve hedefinize göre yapmanız gerekenler hakkında genel bilgiler verildi. Öncelikli olarak hedefinizi belirlemeli ve bu hedef doğrultusunda hareket etmelisiniz. Ayrıca ilgili rehber hocalarınızdan gereken bilgileri de almayı unutmadan bu sınav hakkında her türlü bilgiyi toplamak sizi hedefinize daha fazla yaklaştıracaktır.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER