Yeşilay Haftası

Yeşilay Haftası

Yeşilay Haftası

Ülkemizde her yıl, mart ayının ilk haftası Yeşilay Haftası olarak kullanılır. Yeşilay Haftasının tarihçesi ise şöyledir: Sağlığa son derece zararlı olduğu bilinen alkollü içkilerin, sigaranın ve çeşitli uyuşturucu maddelerin karşı çıkılmıştır. Sağlığa zararlı bu ürünlere karşı olanlar, bir dernek kurdular. 5 Mart 1920 yılında kurulan bu derneğin adı, Hilali Ahdar derneğiydi. Hilalin anlamı bildiğiniz gibi ay, ahdarın anlaması ise yeşil manasına gelmekteydi. Hilali Ahdar derneği ise zaman içerisinde Yeşilay derneği ismini aldı.

Yeşilay Haftası , başta sağlığımız olmak üzere hayatımızın pek çok alanına zarar veren maddelerin kullanımına karşı bilinçlenmemizi sağlar. 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanılan bu haftada, özellikle çocuklar, ergenlik döneminde olanlar ve onların aileleri bilinçlendirilir. Alkollü içkilerin ve uyuşturucu maddelerin kullanımının, hem bireyler hem de aileleri üzerinde nasıl yıkıma yol açacağı örneklendirilir. Bu alışkanlıklar, uzun vadede topluma da zarar vermektedir.

Burada bahsedilen uyuşturucu maddelerden kastımız; esrar, eroin, kokain, LSD gibi son derece zararlı ürünlerdir. Alkollü içecekler dediğimizde ise, sizi sarhoş edecek ve bilincinizin bulanıklaşmasına neden olacak her türlü maddeden söz etmekteyiz. Hem uyuşturucu hem de alkollü maddelerin kullanımı, ilk olarak bir rahatlık sağlayabilir. Fakat bu rahatlık son derece yanıltıcı olacaktır. Pek çok kişi ise bu rahatlığın etkisi sebebiyle, tekrar bu maddeleri kullanmak istemektedir. Fakat belli bir süre bu ürünleri kullandığınız takdirde, işin gerçek yüzü ile karşı karşıya kalırsınız. Baş dönmeleri, hareketleri kontrol edememe, bilinç kaybı gibi durumlar yaşanır. Ayrıca giderecek iç organlara zarar verir. Özellikle uyuşturucu kullanımı, psikolojik olarak da ciddi zararlara neden olur. Uzun süreli LSD kullanımında, buna bağlı olarak şizofreni vakaları görülmektedir.

Bunların kullanımı sizin sosyal hayatınızın da bozulmasına neden olur. Aileleri başta olmak üzere, çevrelerindeki pek çok insanla ilişkileri bozulur. Zamanla eğitim hayatları ya da iş hayatları son bulur. Alkollü araç kullanımı, trafik kazalarının başlıca nedenleri arasındadır. Alkol ve uyuşturucu kullanan kişilerin, suç işleme oranlarında da ciddi bir artış görülmektedir.

Sigara da, aynı biçimde son derece zararlı bir maddedir. Ülkemizde artık 18 yaşından küçüklere satılmamaktadır. Fakat yetişkin bireyler de, bu kötü alışkanlıklarından derhal kurtulmalılardır. Sigara içmenin kişilere oldukça büyük zararları vardır. En bilindik etkisi, akciğer kanseri başta olmak üzere, çeşitli kanser türlerine neden olmasıdır. Bunun yanı sıra, sindirim sisteminde de bozukluğa neden olur. Ayrıca ülser hastalığının da, başlıca nedenidir. Cildin, tırnakların ve dişlerin sararması gibi kötü görünümlere de neden olmaktadır. Yeşilay Haftası, kötü alışkanlıklar üzerinde bir farkındalık yaratması açısından son derece önemlidir. Bizde bu kötü ve zararlı maddelerden, hem kendimizi hem de çevremizdekileri korumalıyız. Sadece Yeşilay Haftasında değil, her zaman onları uyarmalı ve örnek bir birey olmalıyız.

İlgili Başlıklar:

Yeşilay Haftası Şiirleri

Yeşilay Haftası Dosyaları

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER