Bilişim Haftası (Açıklama,Sunu,Şiirler,Güzel Sözler)

Bilişim Haftası (Açıklama,Sunu,Şiirler,Güzel Sözler)
30-04-2010
Bilişim Haftası (Açıklama,Sunu,Şiirler,Güzel Sözler)

Sorubak BilgiBilişim kelimesi bilmek fiilinin bir türevi olan bilişmek fiilinden türetilmiş bir kelimedir ve ilk kez Aydın Köksal tarafından kullanılmıştır. Bilişim kelimesinin karşılığı olan Informatik (alm.), informatique (fr.) ve bunlardan türetilmiş olan Türkçe enformatik kelimeleri İngilizcedeki computer science ve information systems gibi alanları kapsar.[kaynak belirtilmeli] İskandinav ülkelerinde bilişim biliminin karşılığı olarak datalogi terimi kullanılmaktadır. [Wikipediadan Alıntı]

Bilişim biliminin kökleri matematik, fizik ve elektrotekniktedir. Bir mühendislik alanı olarak bilişim, verileri aktarabilen, depolayabilen ve algoritmalar yardımıyla verileri işleyebilen matematiksel makineler tasarlar. Böylelikle bilişim özellikle gerçek süreçlerin simulasyonunu mümkün kılar. Bir "yardımcı bilim" olarak düşünüldüğünde bilişim diğer bilimlerdeki olguları soyutlaştırır ve algoritmalar yardımıyla işler.

Bilişimin Çağdaş Yaşamdaki Önemi
Bilişim çağdaş yaşamın her alanında kendine yer edinmiş durumdadır.[kaynak belirtilmeli] İnternetin yoğun kullanımı bu gelişmeyi güçlendirmiştir. Bilgisayarların dünya çapında ağlaşması firmaların iletişiminde, lojistikte, medyada, ev yaşamında ve daha birçok başka alanda devrim niteliğinde değişimler yaratmıştır. Bilişim, farkedilmese de çamaşır makinesi, fotoğraf makinesi, müzik sistemleri gibi pek çok aygıttaki gömülü sistemler (ing.: embedded systems) vasıtasıyla günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir.

Bilgisayarlar büyük veri yığınlarını kısa sürede yönetebilir, depolayabilir, paylaşabilir ya da işleyebilirler. Bunu sağlayabilmek için karmaşık donanım ve yazılım sistemleri gereklidir. Bu sistemlerin tasarimi ve geliştirilmesi de bilişim biliminin araştırma alanına girer. Vikipedi in kendisi bu tip karmaşık bir sisteme örnek verilebilir.

Bilgisayar sistemlerinin sağladığı fayda algoritmik işlemleri büyük veri yığınlarına yüksek bir hızda uygulayabilmeleridir. İnsan zekası buna karşılık bilişsel (ing.: cognitive) algılama (örneğin eksik bilgi ile karar alabilme, şekil, yüz vb. tanıma) bakımından bilgisayarlara göre çok daha üstündür. Buna benzer konular yapay zeka alanında araştırılmaktadır. Bu araştırma alanlarının bazılarında önemli sonuçlar elde edilmiş olsa da henüz insan zekasının tam bir simulasyonundan söz etmeye imkân yoktur

İnsanlık tarihinde teknik ilerlemeler ihtiyaçlar ve taleplerle birlikte başlamış, bir teknik gelişme diğer bir teknik gelişmenin anahtarı olmuştur. Şüphesiz teknik ilerlemenin en önemli malzemesi insan ve bilgi birikimidir. çağı yakalamak, zamana önderlik etmek ise eğitimli insan ile mümkündür.

 

Sorubak Bilgi

Giderek artan bilgi birikimine ulaşmanın günümüzdeki en önemli araçlarından biri de bilgisayarlardır. Yeni bilgilerin üretilmesi kadar, mevcut bilgilerin tasnifi, analizi, geniş kitlelere ulaştırılması bilgisayarlarla son derece hızlı ve güvenilirdir. 

Bilişim, bilginin işlenmesine yönelik araçların ve yöntemlerin geliştirilmesine yönelik kütüphanecilik, dilbilim gibi çeşitli alanların kavram, yöntem ve teknolojilerini bir araya getirmeyi amaçlayan akademik ve mesleki alandır. Enformatik olarak da bilinir. 

Bilginin işlenmesi bilginin saklanması, denetlenmesi, yeniden erişilmesi ve iletilmesi anlamına gelir. Bilginin saklanabilmesi, zaman içerisinde (sorubak.com) başkasına aktarılabilmesini sağlamak üzere belge haline getirilmesiyle mümkündür. Belgeleme, yani dokümantasyon ayrı bir uğraşı alanıdır. 

Belgelemenin en yaygın malzemesi kağıttır. Kitap, kitapçık ya da dergiler haline getirilen bilgi, kolay ulaşım gibi isteklere yanıt verebilecek şekilde, belli yöntemlere göre saklama alanlarında dizin halini alır. 

Bilginin saklama aracı olan kağıt günümüzde hızla yerini bilgisayar teknolojilerine bırakmaktadır. Bilgisayar, bilginin depolanabildiği elektronik bir ortam oluşturur. Bilgisayar teknolojisi, bilginin saklanabilmesi, biriktirilebilmesi, değiştirilebilmesi, yeniden ulaşılabilmesi ve iletilebilmesi için uygun bir ortam ve araçlar sunmaktadır. Bu tür bilgi, elektronik bilgi olarak adlandırılmaktadır.

Bilişim Haftası ile İlgili Özlü Sözler

- Bilenle bilmeyen bir olmaz.

- Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.

- Ha okulsuz köy, ha susuz çeşme.

- Kalem kılıçtan keskindir.

- Dünya bir okuldur. Doğumdan ölüme durmadan öğrenelim.

 Konuyla İlgili Olarak Şunlara da Bakabilirsiniz

  1. Bilişim Haftası Şiirleri
  2. Bilişim Haftası Sunusu

 

 

Şimdi Yazdır
resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sürekli güncellenen içeriği ile kendini daima yeni tutabilen sınav siteniz sorubak.com
resim

EN GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ

Eğitim alanında ki en güncel haberlere anında erişim sağlayabilirsiniz.
resim

KULLANICI DOSTU ARAYÜZ

Web sitemizde yer alan içeriklere kolay ulaşabilmeniz için arayüzü özenle tasarladık.
resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sorubak.com olarak tüm sınavlar hakkında detaylı bilgileri web sitemize özenle ekliyoruz.