SBS Test Çözme Teknikleri

SBS Test Çözme Teknikleri
27-02-2010
SBS Test Çözme Teknikleri
Sorubak Bilgi
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ: 
Bizler, okula başladığımız ilk günden itibaren bir çok sınava katıldık. Okullarımızda olduğumuz yazılı sınavlarımızda bazen iyi notlar aldık bazen de üzüldüğümüz sonuçlar aldık. Fakat ÖSS ya da SBS’ye hazırlık sürecinde deneme sınavlarına katıldığımızda yeni, anlamadığımız bir şeyler olduğunu fark ettik. Çok çalışarak girdiğimiz sınavlarda dahi istediğimiz netleri elde edemediğimiz zamanlar oldu. ÖSS ya da SBS, yazılı-klasik sınavlardan farklıydı ve yeni teknikler kullanmamız gerekiyordu. Rehber öğretmenlerimize bu sıkıntılarımızı anlattığımızda bize test sınavlarında başarılı olmamızı sağlayacak teknikler anlattılar. İşte Rehber öğretmenlerimizin kaleminden başarıya götüren test teknikleri:
Öncelikle bir sınavda başarılı olmamızın ilk ve en önemli şartı bilgiye sahip olmaktır. Konu ile ilgili tam bilgiye sahip olmadan o testte başarılı olmamız mümkün değildir. İkinci önemli nokta da sahip olduğumuz bilgileri yorumlama yeteneğimizdir. Yorum gücümüz, bize sorulara farklı açılardan bakabilmemizi sağlar. Üçüncü önemli nokta da bilgisine sahip olduğumuz, yorumlayabildiğimiz soruları belirli bir hızda yani kısıtlı zamanda çözebilme yeteneğidir.
Ayrıca;
  • Soru kökleri çok iyi okunmalıdır. Öncelikle sorunun bizden neyi istediğini anlamamız gerekir. Yanlışların çoğu soruyu iyi anlayamamaktan kaynaklanır.
  • Soru köklerini okurken “değildir, olamaz, hangisidir” gibi olumlu ya da olumsuz ifadelere dikkat edilmeli.
  • Paragraf sorularında önce soru kökü daha sonra paragraf okunmalıdır, böylece parçada ne arayacağımız konusunda bilgimiz olur.
  • Turlama Tekniği: ÖSS ve SBS gibi yerleştirme sınavlarında her testte zorluk derecesi birbirinden farklı sorular sorulmaktadır. Bu sınavlarda soruların zorluk derecesi farklı olmasına rağmen puan değerleri aynıdır;yani bir öğrenci en zor matematik sorusunu da çözse en kolay matematik sorusunu da çözse bir matematik sorusunun ona kazandıracağı puan aynıdır. Bunun bilinmesi test tekniği açısından çok önemlidir. Çünkü sınavda amacımız zor soru çözmek değil çok soru çözmektir. Sınavda bir soruya yaklaşık 70 saniyeden fazla zaman ayırmak, soruyla inatlaşmak öğrenciye zaman kaybettirdiği gibi enerjisini de bir soruya fazlasıyla harcadığı için diğer sorulara gereken dikkati veremeyecektir. Bunu engellemenin en iyi yolu, sınavı iki turda tamamlamaktır. Turlama Tekniği, sınavda yanıtlanacak tüm testlerde, birinci turda, yanıtı kolayca bulunabilecek soruların öncelikle çözülerek, zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasıdır. Sınavda zamanı iyi kullanmak ve kapasitemiz oranında en yüksek puanı elde edebilmek için turlama tekniğini kullanmamız gerekiyor.
  • Bir soru başlangıçta çok karmaşık görünse de o soru hemen atlanmamalı. Uzun veya kısa olması soruların zorluk derecesi hakkında bilgi vermez. Uzun veya karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak test tekniği açısından son derece hatalı bir tutumdur. Ancak belli bir süre geçtiğinde soru çözülemiyorsa bırakılmalı, tekrar ikinci turda bakılmalıdır.
  • Yeni öğrendiğimiz konularla ilgili test çözerken kolaydan zora doğru bir yol izlenmelidir.
  • Soruyu tam olarak anlamadan seçeneklere geçilmemelidir.
  • Tüm seçenekler okunmadan cevap işaretlenmemelidir.
  • Sorubak Bilgi
    Hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakma alışkanlığını edinmelisiniz; çünkü ÖSS’de 4 yanlışın, SBS’de 3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü unutmamalısınız.
  • Zamanı ve hızınızı belli aralıklarla kontrol etmelisiniz.
  • Yorulduğunuzu hissettiğiniz anlarda bölümler arasında kısa molalar vererek sınava devam etmelisiniz.
  • Cevaplarınızı cevap kağıdına işaretlemeyi sınav sonuna bırakmamalısınız, böylelikle kaydırma riskini azaltmış olursunuz.
Son olarak şunu belirtmeliyiz ki; girdiğimiz deneme sınavlarında yanlış yaptığımız ya da boş bıraktığımız soruları kontrol ederek aynı hataları diğer sınavlarda yapmamızı engelleyebiliriz.
 
Alıntıdır...
Şimdi Yazdır
resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sürekli güncellenen içeriği ile kendini daima yeni tutabilen sınav siteniz sorubak.com
resim

EN GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ

Eğitim alanında ki en güncel haberlere anında erişim sağlayabilirsiniz.
resim

KULLANICI DOSTU ARAYÜZ

Web sitemizde yer alan içeriklere kolay ulaşabilmeniz için arayüzü özenle tasarladık.
resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sorubak.com olarak tüm sınavlar hakkında detaylı bilgileri web sitemize özenle ekliyoruz.