üniversiteye giriş sınavı LYS

üniversiteye giriş sınavı LYS

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI

Çok küçük yaşlarda başlayan eğitim maratonu neredeyse insan ömrünün üçte birini kapsamaktadır. Herkes küçük yaşlardan itibaren geleceğe yönelik planlar yapar ve ideallerine ulaşmak için çırpınır. Anaokulu, ilköğretim, ortaokul, lise derken üniversiteye girebilmek için zorlu yollardan geçerek sonunda hedeflerine ulaşırlar. Büyük çabalar sonucunda kazanılan üniversite ise geleceğin doktorlarını, mühendislerini, öğretmenlerini, avukatlarını ve daha birçok alanda hizmet verecek nesillerini yetiştirmektedir. Verilen bu zorlu mücadelede üniversiteye giriş sınavı da sürekli değişmekte öğrencilere zorluklar yaşatmaktadır.

Üniversiteye Giriş Sınavındaki Değişimler

Cumhuriyet döneminde, 1960 yıllara gelinceye kadar liseden mezun olan kişi sayısı az olduğundan, birçok fakülte kendisine başvuran mezunları sınavsız kabul etmiş, kontenjanlarının aşılması durumunda ise genellikle şu yöntemlerle seçme işlemi yapmışlardır.

· Başvuru sırasını göz önünde bulundurarak ihtiyacı olan sayıyı kabul ettikten sonra kayıtlarını durdurma

· Fakültede verilen eğitimin kapsamını dikkate alarak liselerden mezun oldukları bölüme göre kişi seçme

· Başvuran kişileri lise bitirme derecesine göre sıralayıp, bu sıraya göre öğrenci alma

Ancak lise mezunlarının artması ve lise dengi okullardan mezun olanlara da yüksek öğretime başvurma hakkı verilmesi, bu yöntemlerin ihtiyaca cevap veremez duruma gelmesine sebep olmuştur. Bu yüzden fakülteler kendi amaçlarına uygun olarak giriş sınavları yapmaya başlamıştır. Ama mezun sayılarındaki artışın devam etmesi, sınavlarda çok sorulu ve objektif testlerin hazırlanmasına, puanlama, başvurma, seçme ve yerleştirme, sonuçları bildirme gibi işlemlerin yapılmasında, bilgi işlem yöntem ve araçlarının kullanılmasını gerektirmiştir. Bunlar göz önüne alınarak 1974te liseler arası kurul üniversiteye giriş sınavlarının tek bir merkezden yapılmasını uygun bulunmuştur ve 19 Kasım 1974te üniversiteler arası öğrenci seçme ve yerleştirme merkezini kurmuştur. 1981 yılına kadar bu merkezden yürütülen işlemler, 1981 yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adıyla Yükseköğretim Kurulu un alt kuruluşu durumuna getirilmiştir.

Üniversiteye giriş sınavı, 1981 yılından itibaren iki aşamalı bir hale getirilmiştir. Bu sınavın ilk basamağını Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), ikinci basamağını ise Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) oluşturmaktadır.

1999 tarihinde bu iki basamaklı sınavın ikinci basamağı kaldırılarak ÖSS adında tek basamaklı bir sınav yapılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra, aynı yıl ortaöğretimdeki alanlardan mezun olan kişilerin aynı alandaki yükseköğretim programlarına geçmeleri halinde, ortaöğretim başarı puanının daha yüksek bir katsayı ile çarpılması uygulaması getirilmiştir.


2010 yılında uygulanmaya başlanan yeni ÖSS sisteminde katsayı uygulaması kaldırılmış, sınava giren herkesin sınav puanı 0.15 katsayısı ile çarpılmıştır.


Günümüzde ise üniversiteye giriş sınavı, tekrardan YGS ve LYS olmak üzere iki aşamaya getirilmiştir. YGSde Temel Türkçe, Temel Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Temel Fen Bilimleri alanlarında sorular sorulmaktadır. Her bölümde 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Sınav süresi 160 dakikadır ve tek oturumdur. Bu sınav ile tercih yapmak isteyen öğrencilerin en az 150 puan alması, ikinci basamak olan LYSye girmek isteyen öğrencilerin ise herhangi bir puan türünde en az 180 barajını geçmeleri gerekir.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER