Türkiye'de Hemşireler Haftasının Tarihi ve Önemi

Türkiye'de Hemşireler Haftasının Tarihi ve Önemi

Her birey için vazgeçilmez bir yeri ve neredeyse zorunlu bir durum olarak görülmekte olan sağlık, hayatımızın her anında aynı özeni korumamızı gerektirmektedir. İşte bu temel ihtiyaca en iyi cevabı veren meslek gruplarından bir tanesi de hemşirelik mesleğidir.

Hemşire, belli başlı sağlık konuları ile ilgili öğrenim ve eğitim aldıktan sonra, sağlık hizmeti vermekte olan kurumlarda hasta bakımlarını üstlenen, klinik ve sağlık ocaklarında sağlık hizmeti sunan ve genel anlamıyla pek çok konuda doktorlara yardım etmekte olan sağlık personellerine verilen isimdir.

Oldukça zorlu çalışma şartları altında mesleğini yapmaya çalışan, sabır gerektiren ve hoşgörü isteyen bir meslek olan hemşirelik mesleği, öbür mesleklere benzer olarak toplumun ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmış olan ve insan hayatında oldukça büyük bir yer tutan mesleklerden bir tanesidir. Özellikle el becerisine sahip olması gereken, hızlı çalışabilen, ekip çalışması yapabilen, hünerli ellere sahip olan kişiler hemşirelik mesleğini layığıyla gerçekleştirebilir. Mesleğin temelinde ise saygı ve sevgi kavramları yatmaktadır.

Bu sebeple şefkat ve sevgiden uzak olan, insanları sevmeyen kişilerin bu mesleği yapamayacakları bir gerçektir. Bu özellik düşünüldüğü zaman, hemşirelik mesleği hem psikolojik, hem sosyal, hem ekonomik hem de eğitim açısından oldukça zordur ve ülkemizde daha fazla desteklenmesi gerekmektedir.

Hemşireler Haftası

Hemşireliğin temellerini atan kişi olarak bilinen ve Türkiyede dahi pek çok hemşirelik okullarına adını veren FloranceNightingale 12 Mayıs tarihinde doğmuştur. Bu hemşirelik için oldukça önemli olan kadına hitaben 12 Mayıs tarihi Hemşireler Haftasının başlangıç tarihi olarak sayılmaktadır. 12 – 18 Mayıs tarihleri arasında öncelikle kurucusu sayılan FloranceNightingaleoldukça sevecen ve gece gündüz mesleği için uğraşan, özverili bir kadın olarak tanımlanmaktadır. FloranceNightingale, bazı savaş dönemlerinde Üsküdarda bulunan Selimiye Kışlasında görev yapmıştır bu sebeple de oldukça büyük bir ün kazanmıştır.

Bu sebeple hemşirelik mesleği de oldukça kutsal bir meslek olarak tanımlanmıştır. Çünkü hemşirelik oldukça onurlu ve kutsal bir meslektir ve hemşire olmak için, şefkatli, sabırlı, insan sevgisi yüksek olan özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Hemşireler haftası kutlamaları kapsamında, genellikle bu mesleğin sorunları, sorumlulukları su yüzüne çıkartılır ve gerekli çözümler bulunmaya çalışılır. En önemlisi de meslekle ilgili konulara halkın ilgisinin çekilmesi sağlanmaktadır.

12 Mayıs gününün Hemşireler Haftası olarak kutlanmaya başladığı tarih ülkemizde ilk olarak 1964 yılında kutlanmaya başlamıştır.

Türkiyede Hemşirelik Mesleği

Sağlık hizmeti konusunda oldukça gelişen ülkemizde hizmet vermekte olan hemşireler, ne yazık ki henüz istenilen ve hak ettikleri değeri görebilmiş değiller. Toplumumuzda doktor yardımcısı olarak görülmekte olan hemşireler, bu sebeple çokta ciddiye alınmıyor. Fakat bilinenin aksine sağlık hizmeti vermek bir ekip işidir ve ne doktorlar hemşireler olmadan ne de hemşireler doktorlar olmadan bir hizmet verebilirler. Bu sebeple hemşirelere de gereken değerin verilebilmesi için bu hafta oldukça önemlidir.

Hemşireler Haftası Şiirleri

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER