TEOG yerine gelecek yeni sistemle ilgili ilk yorumlar

TEOG yerine gelecek yeni sistemle ilgili ilk yorumlar
Yeni liseye giriş sistemine göre, öğrenciler artık evlerine en yakın okula yerleştirilecek. Okul başarı puanı dikkate alınacak. Köklü liselere ise merkezi sınavla girilecek. Öğrenciler isteklerine bağlı olarak bu sınava katılacak. Mayısta bu okulların listesi açıklanacak ve haziranda da sınav yapılacak.

Milyonlarca öğrencinin beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin yerine getirilen yeni liselere geçiş sistemini uzmanlar yorumladı. Uzmanlardan bazıları sistemi olumlu bulurken, detaylarının bir an önce açıklanmasını istedi. Soru sayısının ölçme açısından yetersiz olabileceğini belirten eğitimciler, köklü ve özel okul sınavlarına da ilginin yoğun olacağı görüşünde. CHP Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil ise adrese dayalı kayıt sisteminin eğitim göçüne neden olabileceğini söyledi. İrgil, Bu sınav öğrenciler için çok daha zor ve çetin bir sınav olacak. Sınava girmeyen ya da kazanamayan 1 milyon 100 bin öğrenci ise adrese kayıta tabii olacak dedi. Uzmanların yorumları şöyle:

YA VARSIN YA YOKSUN SİSTEMİNE GERİ DÖNÜLDÜ

Batuhan Aydagül (Eğitim Reformu Girişimi): Sınava girme zorunluluğunun tüm öğrenciler için kalkmış olması olumlu bir gelişme. Bu sınav baskısının çapını küçültecek. Ancak baskıyı ortadan kaldırmayacak. Avantajlı öğrenciler, nitelikli okul arayışında olanlar için oyunun kuralları değişmedi. Hatta belki eski tek sınavın yapıldığı ya varsın ya yoksun sistemine geri dönüldü. O açıdan özel derslerin önünün biraz daha açıldığını düşünüyorum. Özellikle kırsalda ve yoksul öğrencilerin, başarılı öğrencilerin fark edilip bu sınava görevlendirilmesi görevi çoğunlukla öğretmenlerde artık. Öğretmenler sınıflarındaki iyi öğrencileri bu sınava girmeleri için cesaretlendirmeli. Bu çok önemli. Sayın Bakanın Hiçbir çocuğun istemediği okula göndermeyeceğiz beyanının gerçekleşmesi neredeyse imkansız. Çünkü talepten çok daha fazla meslek lisesi var ülkede. Eğer çocukların istedikleri gibi Anadolu liselerine gitmelerine izin verilecekse acilen birçok okulu Anadolu lisesine çevirmeleri gerekiyor. Bunu yapmayacaklarını politikalardan biliyoruz. Sınavın içeriğinin 6 cı sınıftan başlayacağını duyduk. Çocuklar açısından adil olmadığını düşünüyorum. Umarım içerikle ilgili yeniden bir tartışma yapılır. Özetle 4 yıllık bir süreç sonunda neredeyse bıraktığımız yere geri döndük. Yerine gelen sistemin olumsuz etkileri azaltacağını düşünüyorum ama ortadan kaldırmayacağını da görüyorum.

ADALETLİ OLMUŞ

Talha Doğan (Tonguç Akademi): İsteyenin sınava girebilmesi güzel bir uygulama. Bu sistem yüzde 92lik çoğunluğu rahatlatacak. Artık öğrencilerin ortaöğretimin her kademesine hakim olması gerekiyor. Bu genel olarak iyi. 6 ve 7 ci sınıfta da çalışmaları gerekecek. Her sınıfta soru sorabilen öğrencinin olacak olması iyi. Eğitimde eşitlik açısından olumlu. Tamamen adrese dayalı bir kayıt olamaması, sınava da girilebilecek olması sevindirici. Adaletli olmuş. Örneğin, Galatasaray Lisesi in yakınında veliler emlakçı gezmeye başlamıştı. Şimdi böyle bir durum yok. Çocuklar açık uçlu soruları sevmemişti, bu yüzden tüm soruların çoktan seçmeli olması iyi. Adrese dayalı sistemde iyi bir okulun yanında oturan öğrenciler o okula girebilmek için ortalamasını yükseltmeli.

AÇIKLANMAYAN ÇOK ŞEY VAR

Hatice Yılmaz (Eğitimci): Eskiden de sınav isteğe bağlıydı, çok fazla katılım oluyordu. Henüz açıklanmayan çok fazla soru var. Bunların içerisinde sınav başvurularının ne zaman yapılacak belli değil. Sayısal sözel toplam 60 soru sorulacak dendi. Sorular tüm dersleri kapsayacaksa ölçmek için 60 soru çok az. Okul başarısı sonucu etkileyecek mi? Sınava girmeyeceklere 5 okul tercih hakkı verilecek. Özel okullar sınav hakkı tanınıyor. Bu özel okulların isteği bir şeydi. Her bölgede her türden okul açılacak mı? Çok fazla belirsizlik var.

EĞİTİM GÖÇÜNE NEDEN OLUR

Dr. Ceyhun İrgil (CHP Bursa Milletvekili): 1999 yılı öncesine dönülen bu sistemin bir eğitim göçüne neden olacağı ortada. Neticede sınava girecek öğrencilerin sadece yüzde 10u kadarı itelikli sıfatına sahip okullara girecek. Geri kalan yüzde 90ı da adrese dayalı kayıt sistemiyle yerleştirilecek. Biraz matematik yaparsak; sınava girecek 8inci sınıf düzeyindeki öğrenci sayısı 1 milyon 200 bin. Fen Lisesi sayısı 302, Sosyal Bilimler Lisesi sayısı 93, Proje okulları ise 350 civarında ve bunların içinde 150si Anadolu İmam Hatipler. Bakan toplamda 600 okula sınavla öğrenci alınacağını söylüyor. Ya bazı okullar proje okul kapsamından çıkacak ya da sayıyı artırmak durumunda kalacaklar. Öyle bile olsa toplamda 100 bin öğrenci ancak sınavla okullara yerleşebilecek. Kısacası bu sınav öğrenciler için çok daha zor ve çetin bir sınav olacak. Sınava girmeyen ya da kazanamayan 1 milyon 100 bin öğrenci ise adrese kayıta tabii olacak. Bu sistem sınavı kazanamayan öğrenciye ya parasız imam hatip ya dershaneden bozma apartman dairesi temel lise ya da özel okul zorunluluğu getiriyor. Neticede parası olmayan, evini taşıyamayan dar gelirli ailelerin çocukları tek bir okula mecbur bırakılmış olacak. Bu sınavla son birkaç yıldır sayısı artırılmış imam hatip liselerinin boş kalan kontenjanlarının doldurulması çabasını öngörebiliriz. Ayrıca şunu da belirtmek gerek; MEB bu sınav sistemiyle girilecek okulların nitelikli olduğunu söylerken kendi ağzıyla geri kalanların niteliksiz olduğunu da itiraf etmiş bulunuyor.

Esra ÜLKAR

Hürriyet

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER