Sınav Kaygısını Azaltma

Sınav Kaygısını Azaltma
Sınavlar, hayatın bir parçası olmuş durumda. Eğitim kurumları arasında geçiş yaparken SBS, YGS, LYS, DGS, ALES vb. sınavlara; herhangi bir işe girerken, o işle ilgili yeteneklerin ölçüldüğü sınavlara; görevde yükselme, pozisyon değiştirme gibi durumlarda da çeşitli sınavlara girmek zorunda kalıyoruz. Kısacası hayatın her aşamasında çeşitli sınavlara tabi tutuluyoruz ve bu sınavlarda başarılı olamama düşüncesi, bizde çeşitli şiddetlerde kaygı yaratmaktadır.

Kaygının azı da çoğu da zarar, ortası karardır. Kaygı düzeyi düşük olan bireyler, sınavı önemseyip, sınav öncesinde yeterince tedbir almadıkları için, başarılı olamamaktadırlar. Öte yandan kaygı düzeyi yüksek olan bireyler de, sınavı aşırı derecede önemseyip henüz sonuçlanmamış olan sınavın,olası sonuçları ile ilgilendikleri/korktukları için yeterince başarılı olamamaktadırlar. Orta düzeyde kaygıya sahip bireyler, sınav öncesinde durumun önemini kavrayıp, yeterli tedbir almakta ve sınav anında olumsuz bir durum yaşamamaktadır. Kısacası,orta düzeyli kaygı motive edicidir.

YGS ye sayılı günler kaldı! Bu süreçte neler yapılabilir, neler etkili olur, bu konu üzerinde duralım. Sınavın yaklaştığı bu son günlerde, öğrenme yerine pekiştirme üzerinde durulmalıdır. Konular bir programdahilinde tekrar edilmeli ancak, ayrıntıya girilmemelidir. Ayrıca her gün, bir deneme sınavı çözülmelidir. Deneme sınavları, eksik konuları fark etme, eksiklikleri giderme fırsatı sunar. Ayrıca deneme sınavları ile gerçek sınavın provası edilmiş, zaman yönetimi ve sınav stratejisi geliştirilmiş olur.

Sınav kaygısı bulaşıcıdır. Bu, son günlerde, sınava girecek arkadaşlarınızla, sınava yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak yerine, motive edici, daha olumlu duygu ve düşüncelerinizi paylaşmanız önemli bir durumdur. Ayrıca kalan sayılı günlerde, ağır bedensel faaliyetlerden kaçınmalı, düzenli beslenme ve uykuya daha fazla dikkat edilmelidir.

Sınava son 1, 2 gün kala, artık çalışmayı bırakın. Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durup dinlenmeye çalışın. Sınav yerinizi mutlaka gidip görün ve sınav evraklarınızı hazırlayın.

Sınav gecesi iyi vakit geçirmeye çalışın, pozitif konular üzerinde konuşun. Ağır yemeklerden kaçının ve vaktinde uyumaya çalışın (son bir haftada alıştığınız vakitte). Yakın çevrenizin moral desteğini, büyüklerinizin duasını alın. Sınava götüreceğiniz evrakları ve kıyafetlerinizi hazırlayın. Mümkünse sabaha, her şey, hazır olsun.

Sınav sabahı her zamankinden biraz erken (15-30 dk önce) kalkın. Mutlaka kahvaltı yapın, ancak bu kahvaltı her zamankinden çok da abartılı olmasın. Sınav anında rahat edebileceğiniz kıyafetler giyip sınav evrakınız ve suyunuzla birlikte sınav binasının yolunu tutun.

Sınav anında neler yapılmalı, şimdi de bundan bahsedelim. Sınav salonuna girdikten sonra, olumsuz olan her şeyi unutun. Gerekli uyarıları dikkatle dinleyin, kitapçığınızı gözden geçirin. Kodlamalara özellikle dikkat edin. Tam ve doğru olarak kodlayın. Kodlama işlemini gruplayarak yapın (sayfa çevirmeden önce kodlamanızı yapın). Bu şekilde hem kaydırma riskini azaltmış hem de kodlamayı sona bırakıp yetiştirememe korkusu nedeniyle gereksiz paniklemenizin önüne geçmiş olursunuz. Sınava Türkçeden mi başlasam, Fenden mi? Gibi düşünmeyin. Daha önce, denemelerde geliştirdiğiniz stratejiye göre bir sıra takip edin. Çünkü, alıştığınız düzende çözmeniz, süreyi daha iyi kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Soruları çözerken, soru köklerine dikkat edin (çıkarılabilir?/çıkarılamaz?), tüm seçenekleri okuyun. Bazen seçeneklerin hepsi doğru gibi gelebilir, ve en doğru olan seçeneğin bulunması icap edebilir. Bu nedenle tüm seçenekleri okumanız gereksiz yanlışlar yapmaktan alıkoyacaktır. Zorlandığınız soruları hızlıca geçin ve bu sorulara işaret koyun. Bir soruya gereğinden fazla zaman harcamanız, yapabileceğiniz diğer sorulara, yeterli zaman ayıramamanıza neden olabilir.

Kesinlikle ama kesinlikle sınavın olası sonuçları üzerinde senaryolar kurmayın. Bu şekilde davranmanız, dikkat ve konsantrasyonunuzu olumsuz etkiler unutmayın! Sınavda iken sorular üzerinde yoğunlaşmaya çalışın, dikkatinizin dağılmış, sorulara odaklanamayacak durumda olursanız, gözlerinizi kapatıp 1 den 10 a kadar normal bir tempoda saymanız, dikkatinizi toplamanız konusunda yararlı olabilir.

Her biriniz, nasıl ki, bir şampiyon olarak dünyaya gelmişseniz ki -anne rahminde milyonlarca sperm ile yumurtanın döllenmesi sonucu, doğabilecek onca diğer kişileri egale edip dünyaya gelmişseniz- bu ve benzeri onca sınavı da kazanabilmeniz, kuvvetle muhtemeldir. Ancak bu, belirli bir özveri ve disiplinli bir şekilde çalışmakla, mümkün olacaktır. Sınavı hayat-memat meselesiymiş gibi algılayıp olumsuz tavır ve tutum içinde olmamanız, sınavın telafisinin mümkün olduğunu da unutmamanız dileğiyle Hepinize başarılar dilerim

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER