Çanakkale Zaferi ile ilgili yazı

Çanakkale Zaferi ile ilgili yazı
01-03-2012
Çanakkale Cephesi Osmanlı Devleti in I. Dünya Savaşı da en başarılı olduğu cephedir. Dünya tarihinin en kanlı savaşları bu cephede yaşanmıştır.
Sorubak Bilgi 
İngiltere ve Fransa, müttefikleri Rusyayla birleşerek savaşın seyrini lehlerine çevirmek istiyordu. Rus ekonomisi savaşın yükünü kaldıramaz hale gelmişti. İtilaf Devletleri Osmanlı Devletini saf dışı bırakmak, Rus Ordusu na gerekli askeri yardımı ve malzemeyi en hızlı bir şekilde ulaştırmak, Kafkasya Cephesinde bunalan Rusyayı rahatlatmak ve Türk Ordusu un geri çekilmesini sağlamak için Çanakkale Boğazı a harekat düzenlediler.

İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin Çanakkale Boğazı dan geçişlerine 18 Mart 1915 e başarıyla karşı konuldu.

İtilaf Devletleri donanması ağır kayıplar verince, Gelibolu Yarımadası a asker çıkarıp kara muhaberelerini başlattılar.

25 Nisan 1915 e Arıburnu a çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemalin komuta ettiği birlik Conkbayırı da durdurdu. Bu başarı üzerine, Mustafa Kemal albaylığa yükseltildi.

General Harrington komutasındaki İngiliz birlikleri 6-7 Ağustos 1915 e tekrar taarruz etti. Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos 1915 e 1. Anafartalar Zaferi i kazandı. Bu zaferi, 17 Ağustosta Kireçtepe, 21 Ağustos a 2. Anafartalar zaferleri takip etti. Çanakkale Savaşı a katılan Türk Ordusu dan, çoğu öğrenim çağında 253.000 subay, er ve erbaş şehit oldu. Çanakkale in geçilemeyeceğini anlayan İngiliz ve Fransızlar da, arkalarında Türkler kadar kayıp bıraktılar. 19/20 Aralık 1915 e Anafartalar ve Arıburnu dan, 8-9 Ocak 1916da Seddülbahirden kesin olarak çekildiler.
Şimdi Yazdır
resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sürekli güncellenen içeriği ile kendini daima yeni tutabilen sınav siteniz sorubak.com
resim

EN GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ

Eğitim alanında ki en güncel haberlere anında erişim sağlayabilirsiniz.
resim

KULLANICI DOSTU ARAYÜZ

Web sitemizde yer alan içeriklere kolay ulaşabilmeniz için arayüzü özenle tasarladık.
resim

GÜNCEL SORULAR VE CEVAPLAR

Sorubak.com olarak tüm sınavlar hakkında detaylı bilgileri web sitemize özenle ekliyoruz.