Özetle TEOG sınavı nedir? Ne değildir?

Özetle TEOG sınavı nedir? Ne değildir?

Bundan yaklaşık 10 yıl öncesine kadar hayatımıza bu kadar girmemiş olan İngilizce, özellikle son yıllarda oldukça önemli hale gelmiştir. İş, kariyer ve eğitim gibi alanlarda sıkça karşımıza çıkan İngilizce, belirleyici bir kriter olma özelliğindedir. Örneğin; işinizde kariyer yapabilmek veya çok büyük bir şirkette, önemli görevlerde çalışabilmek için, İngilizceyi mutlaka bilmeniz gerekir. Bu size artı özellik katacak ve rakiplerinizden bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. İngilizcenin en iyi öğrenme yaşı, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, 0-7 yaş aralığı olarak belirlenmiştir. Bu yaşlardaki çocuklar İngilizceyi daha rahat ve kolay şekilde öğrenebilmektedir. Bundan sonraki dönem, yani 7-15 yaş aralığı dönemi de İngilizce öğrenmek için oldukça elverişli bir dönemdir. Bu nedenle İlköğretimde okuyan öğrencilere de, İngilizce eğitimi verilmektedir. Bunun sonucunda ilköğretim bitiminde yapılan TEOG sınavı içeriğinde de İngilizce yerini almıştır. Buna göre, TEOG sınavının ne olduğu hakkında bilgi verelim;

TEOG Sınavı Nedir?

2013-2014 eğitim öğretim yılından beri uygulanmakta olan bu sınavın açılımı; Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi olarak ifade edilmektedir ve devlet tarafından, ilköğretimi bitirmiş olan çocukların, ortaöğretime geçişlerini belirlemek için yapılan bir sınavdır. TEOG sınavı ile, SBS sınavında yapılan tek seferlik uygulama kaldırılmış, çocukların girdiği sınavlar, zamana yayılmıştır. TEOG ile yılda iki kez sınava giren çocuklar, her seferinde 6 olmak üzere, toplam 12 dersten sınava girmektedir. Öğrencilerin bu sınav için sorumlu olduğu dersler ise; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve İngilizcedir.

TEOGsınavı, yanlışın doğruyu götürmediği bir sınavdır. Bu sınavda her ders için 20 soru sorulmaktadır ve öğrenciler yaptığı her doğru sorunun cevabının karşılığında, 5 puan almaktadır. Her ders için sınav süresi, 40 dakikadır. Bu sınavın sonuçları ise, yazılı notu olarak işlenmektedir. Öğrencilerin liselere yerleşirken hesaplanan puanlarında, 1. ve 2. TEOG sınavlarının ortalaması alınmaktadır. Bu puanın ise %70i, yerleştirme puanını etkilemektedir. Bu nedenle TEOG sınavı, öğrenciler için hayati önem taşımaktadır. TEOG sınav sisteminin getirdiği en büyük yenilik ise, öğrencilerin istedikleri liseye girebilmeleri için TEOG sınavıyla birlikte, okul hayatı boyunca gördüğü tüm derslerden sorumlu olmasıdır. Yani yerleştirme puanında, TEOG sınav sonucuyla birlikte, yıl sonunda almış oldukları başarı puanı da etkili olmaktadır.

Öğrencilerin geleceği için bu derece önemli olan bu sıvana hazırlanması için, destek alması çok önemlidir. Teog sınavı için açılan kurslarda verilen eğitim aşağıdaki şekildedir;

· İngilizce ders olmaktan çıkarılıp, çeşitli aktiviteler yardımıyla, sevdirilerek öğretilmektedir.

· Ezber usulü öğretim sistemi engellenerek, iletişim ve öğrenme temelli eğitim uygulanmaktadır.

· Çocuklara İngilizce konuşma yeteneği kazandırması amacıyla, çeşitli oyunlar düzenlenmektedir.

· Bu eğitim programları yaş gruplarına göre belirlendiği için çocuklar, kendi yaşıtları ile eğitim almaktadır.

· Çeviri yaparak öğretmekten çok, o dille ilgili düşünerek geliştirme yöntemi kullanılmakta ve bu yolla İngilizce, daha etkin olarak öğretilebilmektedir.

· Eğitim veren öğretmenlerin, konusunda uzman olan kişilerden olması, İngilizceyi etkin ve verimli bir şekilde öğrenmelerine neden olur.

· Öğrencilerin aldıkları eğitimin etkili olup olmadığını anlamak amacıyla, düzenli olarak seviye tespit sınavları uygulanır ve bu sınavların sonucunda belirlenen eksik noktalar tamamlanarak, yanlış bilinenler düzeltilmektedir.

· Çocukların eğitim süreci, ebeveynlerle birlikte yürütülerek, aldıkları eğitimin evde de sürdürülmesi sağlanmaktadır.

· Çocuklara birebir dersler ile eğitim verilerek, TEOG sınavıyla ilgili her türlü ayrıntıyı, en iyi şekilde öğrenmeleri sağlanır.

· TEOG sınavıyla ilgili belirli dönemlerde deneme sınavları yapılmakta ve öğrencilerin bu sınava, en iyi şekilde hazırlanması sağlanmaktadır.