Okul Öncesi Dönemde Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

Okul Öncesi Dönemde Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE EBEVEYNLERİN YERİ

Okul öncesi dönemde ebeveynler oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuklar okulda eğitim sürecine başlamadan önce ilk eğitimi ailede almaktadır ve ebeveynlerini idol olarak benimsemektedir. Bu nedenle okul öncesi eğitim döneminde ailelerin oldukça dikkat olması ve çocuklarının gelişim süreçlerini titizlikle takip etmesi gerekmektedir. Okul öncesi dönemde çocuklar farklı zaman aralıklarında sosyal, duygusal ve fiziksel gelişim süreçleri göstermektedir. Bu gelişim süreçlerinde ebeveynlerin davranışları çocukların eğitimlerinde yön verici etkendir.

Okul Öncesi Dönemde Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

Okul öncesi dönem ebeveynler, çocuklarını sıkmadan disiplin aşılamak zorundadır. Okul öncesi dönemde ebeveynler için disiplin sağlama yöntemler;

- Çocukların spor dallarında eğitim almaları disiplinli yetişmelerini sağlar.

Çocukların okul dönemine geçmeden önce spor dalları ile uğraşmaları, okul döneminde karşılaşacakları disipline daha çabuk adapte olmalarını sağlar. Belli zaman aralıkları ile düzenli olarak spor yapmaya alışan çocuklar, programlar çerçevesinde başarı sağlamayı alışkanlık haline getirmektedir. Öğrenmeye en çok açık olanları bu dönemde uğraştıkları spor dallarında başarı sağlayan ve ebeveynlerinin takdirini alan çocuklar, öğrenmeye ve disipline daha açık hale gelmektedir.

- Okul öncesinde disiplin sağlamak için bağırmak, fiziksel davranışlara yansıtmak, korkutmak ve baskı oluşturmak yerine güven aşılamak gerekir.

Ebeveynler çocuklarına baskı uygulamadan onların güvenini kazanarak kötüyü ya da iyiyi öğretebilirler. Böylelikle çocuklarının yapmaması gereken davranışları kötü olarak nitelendirerek onlara sakince anlatabilirler ve çocukların bu davranışları sergilememesini sağlayabilirler. Çocukların güvenini tamamen kazanmak oldukça sabır isteyen bir süreçtir. Ebeveynlerin bu süreç içerisinde bağırması ya da farklı kötü davranışlarda bulunması güvenini giderek zedeler ve şiddet duygusunun oluşmasına neden olur. En kötü tarafı ise çocuklar bu davranışlara alışırlar ve gerçekten önem arz eden konularda bu tepkileri verdiğinizde sıradanlaştırırlar.

Okul öncesi dönemde ebeveynler çocukları üzerinde disiplin sağlayabilmek için şu hususlara dikkat etmelidir;

- Öncelikli olarak ebeveynlerin çocukların bulunduğu gelişim süreçlerini göz önüne alarak davranmaları ve bu süreçte çocukların hangi davranışlara ve gelişim özelliklerine sahip olduklarını çok iyi bilmesi gerekir.

- Çocuklar farklı gelişim evrelerini daha zaman aralıklarında tamamlayabilirler bu nedenle diğer çocuklar ile karşılaştırma yapılmaması ve sabırlı olunması gerekir.

- Duygularını ifade etmesi için çocuğunuzla konuşup bu davranışa yönelik zaman geçirdiğinizde, çocuklarınız sizlere güven duymaya başlar ve daha çabuk disiplin sahibi olurlar.

- Çocukların davranışları altında yatan nedenleri öğrenmeli, bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz.

- Olumsuz davranış sergilediği zamanlarda çocuklarınıza kızmak yerine neden onaylamadığınızı gerekçeler sunarak anlatın. Bu davranışınız da çocuğunuzla aranızda güven duygusu oluşmasını sağlamaktadır.

- Öfkeli ya da sinirli olduğunda olumsuz davranış sergileyen çocuklara, bu durumlarda başka nasıl tepki verebilirdin gibi sorular yönelterek, düşünmelerine ve kendilerine yön vermelerine imkan tanıyın.

- Emir verici sözler kullanmak yerine alternatif çözümler sunarak, hem iplerin sizde olduğunu gösterebilir hem de çocuğunuzun özgüven kazanmasını sağlayabilirsiniz.

- Çocuğunuza yanlış olduğunu söylediğiniz davranışları sergilemeyin ya da bu davranışların çocuklar için yanlış olduğunu vurgulayın.

- Çocuklarınıza belirgin kurallar koyarak bu kurallara uymasını sağlayın.

- Tüm bu unsurlarına dikkat etmenize rağmen davranışları değişmeyen çocuklarınızı kısa süreliğine serbest bırakarak bu sorumluluklar ile yüz yüze kalmalarını sağlayın. Suçluluk duygusu yaşayan çocuklarınızın size açıklama yapmasına izin verin ve tekrarlamamalarını söyleyin.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER