OHAL nedir? Memuru nasıl etkileyecek?

OHALle ilgili en çok merak edilen sorular VE cevaplar.
OHALin mevzuat dayanağı nedir?
OHAL Anayasa ın 120. maddesine göre ilan edildi. Bu madde, MGK tavsiyesi üzerine, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kuruluna olağanüstü hal ilan etme yetkisi tanıyor. Bu maddeye bianen OHAL ilan edildi. Anayasada belrtilen OHAL uygulamasının ayrıntıları 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununda gösterilmiştir.
OHAL boyunca ne yapılacak?
OHAL boyunca, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunun KHK (kanun hükmünde kararname) çıkarma yetkisi bulunuyor. Anayasa, KHKların TBMMye sunulmasını öngürmüşse de genel olarak bu yol takip edilmemekte, KHKlar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmektedir. 2011 yılında çıkarılna KHKlar da Meclise gelmemişti.
OHAL boyunca çıkarılacak KHKlar her konuda olabilir mi?
Sadece olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda KHK çıkarılabilmektedir. Yani her konuda KHK çıkarılamamaktadır. Anayasa ın 121/3 maddesinin amir hükmü bu şekildedir.
OHAL süresince çıkarılacak KHKların iptali için AYMde dava açılabilir mi?
Anayasa ın 148. maddesi Ancak, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamaz. şeklindedir. Dolaysıyla dava açılamayacaktır.
OHAL memurları nasıl etkileyecektir?
FETÖ terör örgütüyle mücadeleyi zayıflatan 657 sayılı Kanunun iş güvencesi maddesinin FETÖ mensupları içinuygulanmaması kararı alınabilir. Kamu personeli için alınacak tedbirlerin tümü terörle mücadele bağlamında olacaktır. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğanda bu konuya dikkat çekmiştir.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER