LYS 1 sınavı nedir? LYS 1 konuları hangileridir?

LYS 1 sınavı nedir? LYS 1 konuları hangileridir?

Genel adıyla LYS olarak bilinmekte olan sınav, Lisans Yerleştirme Sınavı 1 olarak açılabilmektedir. YGS sınavında barajın geçilmesinin ardından girilmeye hak kazanılan LYS1, matematik ve geometri derslerini kapsamaktadır. Yeni çıkartılan yasa ile isteyen her bölümden öğrencinin rahatlıkla girebilme imkânı olan LYS1, genel olarak sayısal ve eşit ağırlık okumakta olan öğrencilerin tercihi olmaktadır. Matematikten 50 ve geometriden 30 soru olmak üzere toplamda 80 sorusu bulunan sınav 2 saat 15 dakika yani 135 dakika sürmektedir.

135 dakikalık süreci ne yazık ki ÖSYMnin belirlemiş olduğu zaman zarflarında kullanmak ve soruları bu kurala uygun çözmek zorunludur. Matematik için öğrencilere 75 dakika, geometri içinse 60 dakika verilmektedir. Matematik kitapçıkları dağıtıldıktan sonra 75 dakika içerisinde toplanacak ve sonrasında geometri kitapçıkları dağıtılacaktır. Yani süreyi isteğe bağlı olarak bölüp, matematik için 100 dakika, geometri için 35 dakika ayırmak gibi bir durum söz konusu değildir yaniLYS1 sınavında, her iki ders için de belirlenmiş dakikaları kullanmak ve bu şekilde bir yol izlemek zorunludur.

LYS1 Hangi Konuları İçerir?

50 soru ile toplamda 75 dakikalık bir süresi bulunan, özellikle sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri arasında ayırıcı bir rol üstlenen matematik sınavı pek çok öğrenci için oldukça büyük problemler yaratabiliyor. İşte ÖSYMnin belirttiği matematik konuları;

· Çarpanlara ayırma
· 2. Dereceden Denklemler
· Eşitsizlik çözümü
· OBEB-OKEK
· Özel tanımlı fonksiyonlar
· İşlem
· Reel sayılarda işaret incelemesi
· Permütasyon / Fonksiyon
· Polinom
· Fonksiyon
· Eşitsizlik sisteminin analitik düzlem üzerinde gösterilmesi
· Olasılık
· Karmaşık Sayılar
· Trigonometri
· Logaritma
· Diziler
· Determinant
· Matris
· Lineer denklem sistemleri
· Limit
· İntegral (5)
· Türev (7)

Matematik sınavı için en önemli olan, öğrencileri birbirinden ayıran ve doğru yapanı üst sıralara taşıyacak olan önemli konulardan biri 5 soru getiren integral ve 7 soru kazandıran türev konularıdır. Öğrencilerin ders çalışma sürecinde, özellikle bu iki önemli konu üzerinde yoğunlaşması ve diğer konulara çalıştıklarından biraz daha fazla çalışarak konuları özümsemeleri onları başarıya bir adım daha yakınlaştıracaktır.

Toplam da 30 soru sorulan ve 60 dakika süren, matematik sınavında yapılacak olan netlerin üzerine eklenecek olan ve genellikle çoğu öğrenci tarafından artı bir puan kazandıran ders olarak görülmekte olan Geometri sınavının konuları ise şöyle;

· Üçgende açı

· Üçgende alan

· İkizkenar Üçgen & Eşkenar Üçgen & Dik Üçgen

· Paralelkenar

· Dikdörtgen

· Kare

· Yamuk

· Çemberde açı

· Çemberde uzunluk

· Dairede alan

· Çokgende açı

· Koni

· Silindir

· Uzayda doğru ve düzlemler

· Çemberin geometrik yeri

· Doğrunun analitik incelenmesi (4)

· Çevresel çemberin çizimi

· Vektörler

Geometri konuları içerinde diğer konulardan en fazla 2 soru sorulurken, 4 soru ile doğrunun analitik incelenmesi konusu ayırıcı sorular kategorisinde yer alıyor. Bu sebeple geometri çalışırken öğrencilerin diğer konuların haricinde doğrunun analitik incelenmesi konusuna ekstra özen göstermesi ve konuya detaylı olarak hâkim olmaları gerekiyor.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER