Dünya Çevre Gününün Önemi

Dünya Çevre Gününün Önemi

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANIR?

Her sene 5 Haziran tarihinde kutlanmakta olan Dünya Çevre Günü, yeryüzünü ve doğayı koruyabilmek amacıyla olumlu etkinliklere yönelik olarak oluşturulan küresel farkındalık hareketidir. Birleşmiş milletler çevre programı yani UNEPin 1973 yılından bugüne düzenlediği bir gündür. Çevreyi önemseyenler arasında Eko Gün olarak da adlandırılabilmektedir.

Dünya Çevre Günü Kutlamaya Neden Gerek Duyulmuştur?

İnsanların, doğaya vermiş oldukları zararlar Endüstri Devriminden yani 1750 yılından itibaren artarak devam etmiştir. Yabani hayat denilen aslında doğal hayatın ta kendisi olan çevre, sanayi öne sürülerek telafi edilmesi mümkün olmayan zararlara maruz kalmıştır. Endüstriyi geliştiriyoruz yalanları söylenerek doğanın tükenmesine göz yumulmuştur. Doğayı göz göre göre bu şekilde yok ederek aslında farkında olmadan geleceğimize zarar verilmiştir. Su kaynaklarını bilinçsizce tüketmek, ağaçları rastgele kesmek ve izinsiz avlanma ile hayvanları katlederek atmosfere tamiri mümkün olmayan zararlar verilmiştir. Su buharı, metan, karbondioksit, azot oksit, kloroflorokarbon, ozon gibi seran gazları da tüketim çılgınlığı sonucunda atmosfere salınmış ve zarar vermiştir.

Sera gazlarının dünyaya salınması ile birlikte dünya yüzeyindeki sıcaklık uzaya verilememektedir. Bu da her geçen gün dünyamızın ısınmasına sebebiyet vermektedir. Yaklaşık 4.5 milyar yıldan beri doğal döngüler ile yaşamını sürdürmekte olan yeryüzü, her daim insanların etkisiyle karşı karşıya kalmıştır. Atmosferde belli başlı biçimler ile depolanmakta olan sıvı ve katı formdaki maddelerin doğal döngünün dışına taşınması ile birlikte ne yazık ki insanoğlu kendi sorununu getirmeye hızla yaklaşmaktadır. 20. Yüzyıla gelene kadar insanlar hep bu durumu telafi edeceğini düşünmüştür. Fakat ne yazık ki durum öyle olmamıştır. İnsanoğlu farkında olmadan geleceğini de yok ettiğinden geri dönüşe imkân kalmamıştır. Bu sebeple Dünya Çevre Günü için ilk adımlar atılmaya başlamıştır.

İnsanlar 21. Yüzyıla geldikleri zaman aslında çevre varsa var olduklarını yoksa hayatlarını devam ettiremeyeceklerini anlamaya başlamıştır. Nasıl hayatımızda bulunan insanlar bizleri anlamlı hale getiriyorsa, doğanında böyle bir etkisi olduğunun bilincine varılmıştır. Yaşamakta olduğumuz doğal hayatı başka bir dünya gibi görmek ve onu sınırsız imkânlara sahip bir yer olarak düşünmek kendi geleceğimize vereceğimiz en büyük zararlardan bir tanesidir. Ailelerimizin bizim üzerinde ki emeği ne kadar fazlaysa bizde doğaya o kadar emek göstermek mecburiyetindeyiz. Çünkü arabalarımızdan, evlerimize kadar her şey doğanın bir parçasıdır.

Dünya Çevre Günü Kutlanmasının Önemi

Bir önceki başlıkta bahsedilmiş olan bütün sebeplerden dolayı, çevre insanlar için her geçen gün büyük önemler kazanması gereken bir olgu haline gelmiştir. Bu sebeple Dünya Çevre Günüinsanların daha bilinçli ve daha özverili davranmasını sağlayabilmek adına yılda bir gün kutlanmaktadır. Çevre cinayetlerine son verebilmek adına bilinçlendirilmesi gereken toplumumuz için, Dünya Çevre Günü daha çok insana duyurulmalı ve daha özenli kutlanılmaya başlanmalıdır. Bu sebeple sizde her günün Dünya Çevre Günü gibi kutlanması için doğaya özenli ve saygılı davranın ve kendiniz gibi bireyler yetiştirmeye özen gösterin.

Dünya Çevre Günü Şiirleri

Çevre Koruma Haftası Dokümanları

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER