Dikkat! TEOG'da yüzdelik dilimle tercih yapın

Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, yüzdelik dilimi 0,78 olan bir öğrenci için tercih listesi oluşturdu. Bu yüzdelik dilimdeki bir öğrencinin en çok istediği okuldan başlayarak en düşük yüzdelik dilimdeki okullara göre sıralama yaptı.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, YEP hesaplamalarında hata yapılan 371 gayrımüslim öğrenciyle ilgili olağanüstü bir toplantı yaptı. Edinilen bilgiye göre, bu öğrencilerin puanları yeniden hesaplandı, ancak bu konuda bir açıklama yapılmadı.

Akşam 19.00dan sonra bazı öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplandığı ortaya çıktı. Bu öğrenciler, 15-20 puan civarındaki hak kaybı nedeniyle ön kayıtları dün saat 17.00de sona eren Koç, İtalyan ve Avusturya Liseleri ile yüzde 100 burs alabilecekleri birçok okul için kayıt imkanını kaçırdı. Yargıya taşınan soru ve iptali nedeniyle altı gün gecikmeli açıklanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) krizinde sular durulmuyor. Din dersinden muaf ve özel okullarda okuyan gayrimüslim 371 öğrencinin puanlarının hesaplamasında yapılan hata nedeniyle dün Milli Eğitim Bakanlığı da olağanüstü toplantı yapıldı. Dersten muaf oldukları halde bilgilerinin e-okul sistemine eksik girilmesi ya da zamanında girilmemesi nedeniyle din dersi sınavına girmiş ve puanları sıfır olarak hesaplanan öğrencilerin hak kaybının önlenmesine yönelik dün bakanlıktan herhangi resmi bir açıklama gelmedi. Ancak, öğrencilerin dilekçelerinin incelendiği öğrenildi.

KOLEJLERE KAYIT YAPTIRAMADILAR

YEPleri, 500lük puanda etkisi din sorularının tamamı doğru yapılmış kabul edildiği taktirde birinci ve ikinci dönem TEOG sınavlarında 10ar puan olmak üzere toplamda 20 puan düşük gelen öğrencilerin bekleyişi devam ederken, bu öğrenciler YEP ile öğrenci alan ancak ön kayıtları dün 17.00da sona eren okullara başvuruyu kaçırdı. Bakanlıktan bir düzeltme bekleyen öğrenciler, aralarında Koç, İtalyan ve Avusturya liselerinin de bulunduğu yabancı ve Türk özel okullara kayıt yaptıramadı.

BAŞARI SIRALAMASI DEĞİŞİR

Uzmanlar, öğrencilerin uğradığı 15-20 puan civarındaki hak kaybının düzeltilmesi gerektiğini vurgularken, puan değişikliklerinin yüzdelik dilimlerde ve başarı sıralamalarında değişikliğe neden olacağını ifade ettiler.

Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı): Din dersinden muaf olduğu halde bu dersin sınavına girmiş ve sıfır puan almış gibi hesaplanan öğrenciler, hak kaybına uğradı. Yüzde 100 burs alabilecekleri birçok okulda kayıt şansını kaybetti. YEP ile öğrenci alan Koç, Avusturya ve İtalyan Liselerinde olduğu gibi birçok okulun fen lisesi bölümüne giremeyecek. Dün, saat 16.30a kadar bakanlığın yeniden hesaplanan puanları açıklaması yönünde bir umudumuz vardı. Ön kayıtlar uzatılsın demelerini bile bekledik. Akşam saatlerinde bazı öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplandığını gördük. Bu öğrencilerin haklarının kaybolmaması için okullarla iletişime geçtik, gerekeni yapacağız.

Yüzdelik dilimle tercih yapın

Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, TEOGa giren ve yüksek puan alan bir öğrencinin tercih listesini oluşturdu. Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, yüzdelik dilimi 0,78 olan bir öğrenci için tercih listesi oluşturdu. Bu yüzdelik dilimdeki bir öğrencinin en çok istediği okuldan başlayarak en düşük yüzdelik dilimdeki okullara göre sıralama yaptı. Öğrenci Anadolu yakasında oturuyorsa Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi i Beylükdüzü de oturuyorsa Yaşar Acar Fen Lisesi i tercih edebilir. Bu durumda 25 tercih yapmaya da gerek yok. Öğrencinin 6ıncı tercihine girme ihtimali yok. Çünkü, yüzdelik dilimi daha yüksek. 13üncü tercihine düşme ihtimali de yok. Çünkü, bu okulun yüzdelik dilimi de kendi yüzdelik diliminden bir hayli düşük.

Hürriyet

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER