Dikey Geçiş Sınavı DGS Başvuru Şartları

Dikey Geçiş Sınavı DGS Başvuru Şartları

DGS

İnsanlık tarihi boyunca yenilenen ve sürekli gelişmekte olan eğitim, toplumların çağdaşlaşma konusunda en büyük yardımcısıdır. Eğitim, insanı insan yapan değerler arasında görülmekte ve bilgilerin ya da ülke kültürünün nesilden nesile aktarımın da fayda sağlamaktadır. Gün geçtikçe gelişen teknoloji, eğitim alanında da bizlere büyük kolaylıklar sağlamakta ve bilgiye ulaşma konusundaki bütün engelleri ortadan kaldırmaktadır. Eğitime olan ihtiyacın hiçbir zaman tükenmeyecek olması, insanların yeni şeyler keşfetme yolunda verdikleri çabayı artırmaktadır. Eğitimin, insanın öğrenebilme kapasitesi, merak, sorgulama, anlamlandırma eğitimleri İle bağlantısı vardır.

Son zamanlarda eğitime olan ilgi artmış, insanlar eğitimin bir zorunluluk haline geldiğinin farkına varmıştır. İlkokul, ortaokul ve lise eğitiminden sonra üniversite eğitimi almak için öğrencilerin bazıları 4 yıllık, bazıları da 2 yıllık bölümlere gitmektedirler. 2 yıllık bölüm tercih eden öğrenciler bunu yükselterek, hem daha iyi bir iş imkanı elde etmek hem de daha donanımlı bir birey olmak isterler. Bu noktada öğrencilere DGS yardımcı olmaktadır. Açılımı Dikey Geçiş Sınavı olan bu sınav, 2000 yılından itibaren açıköğretim önlisans programlarından ve meslek yüksekokullarından mezun olan öğrenciler için, 4 yıllık bölümlerin kapısını açmıştır. Sınav ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmaktadır. Dikey geçiş sınavında, 60 sözel 60 sayısal olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. Sınav süresi ise 140 dakikadır. DGS sonrasında puanlar, öğrencinin sınav sonuçlarından hesaplanan sayısal ve sözel standart puanları ile ön lisans eğitimlerinde yaptıkları akademik not ortalamalarından hesaplanan AÖBP (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı) puanlarının belirli katsayılar ile çarpılarak toplanması sonucunda elde edilir.

DGS Başvuru Şartları

DGS için başvuru yapacak kişiler açıköğretim önlisans programlarından ve meslek yüksekokullarından mezun olmalıdır. O yıl içerisinde son sınıfta olup staj haricindeki ve mezun olma şartlarını yerine getiren adaylarda başvuruda bulunabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meslek Yüksekokullarında okuyan son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı şartlarda yurtdışından mezun olup denkliği kabul edilen öğrenciler de DGS başvurusunda bulunabilirler. DGS için başvurular elektronik ortamda veya direkt ÖSYM bürolarında yapılmaktadır. Sınava giriş belgesi ise adayların adresinize gönderilmektedir. Aynı zamanda adaylar bu belgeye, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM nin İnternet sayfasından, sınav tarihinden yaklaşık 10 gün öncesinde ulaşabilirler.

DGS Sonrası

DGS puanları açıklandıktan sonra, tercih işlemlerinin nasıl ve ne zaman yapılacağı ÖSYMnin internet sayfasında yayımlanan tercih kılavuzlarında yer almaktadır. Öğrenciler tercih yaparken ÖSYM sayfasında yayımlanan bu kılavuzlardan mutlaka yararlanmalıdır. Bireysel olarak yapılan tercihler, internet aracılığıyla elektronik ortamda yapılmaktadır. Adaylar yalnız mezun oldukları alanlar ile ilgili programlar arasından, şartları karşılamak koşulu ile en fazla 30 tercih yapabilirler. Tercihlerin açıklanma süresi her yıl değişiklik gösterse de ortalama 1 ay içerisinde açıklanmaktadır.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER