Deprem Haftası 1-7 Mart

Deprem Haftası 1-7 Mart

DEPREM HAFTASI

Depremler neredeyse dünya tarihi kadar eskidir. Sismik olarak aktif olan bölgelerdeki yer tabakası hareketlerine deprem adı verilir. Bu yer hareketleri genel olarak ardışık bir yapıya sahiptir. depremler insan hayatında yıkımlara yol açan doğal afetler arasındadır. Ülkemizde oldukça etkin bir deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Ülkemizde geçmişte oldukça geniş çaplı depremler yaşanmış, bu afetler sonucu toplumu dehşete düşüren can ve mal kayıpları yaşanmıştır. Depremlerin gelecekte de devam edeceği herkesin bildiği bir gerçektir. Peki, bu durumla ilgili nasıl çözüm yollarına başvurulabilir ve ne gibi önlemeler alınabilir. Her şeyden önce bilgi sahibi olmak ve kendimizi eğitmek önemlidir. Deprem Haftası bunu amaçlayarak yaratılmıştır.

Her yıl mart ayının ilk haftasında düzenlenen Deprem Haftası öncelikle vatandaşları bilgilendirmek, deprem öncesinde alınması gereken önlemeleri anlatmak, deprem sırasında neler yapılması ve nasıl davranılması gerektiğini anlatarak can ve mal kaybını en aza indirmeyi amaçlamakatadır.

Özellikle bizim gibi büyük çoğunluğu deprem bölgesinde olan ülkeler bu konuda gerekli önlemleri almakla klamamalı, insanlarıda eğitmelidirler. Ülkemizdeki son depremlerde 50.000in üstünde insan hayatını kaybetmiş, 130.000 e yakın yaralanmış ve 400.000in üstünde bina yıkılmıştır. Bu acı bilançoyu bird aha görmemek için 1-7 Mart arasında düzenlenen Deprem Haftası etkinlikleriyle toplumun her kesimi bilgilendirilmeye ve gerekli önlemleri almaya çağırılmaktadır. Güvenliğimizin geleceğimiz olduğunu bize hatırlatan bir hafta olana Deprem Haftası yurt çapında kutlanmaktadır.

Depreme karşı daha bilinçli olmak için, bu tip felaketler öncesinde, felaketlerin olduğu sırada ve bunların sonrasında kayıpları sıfıra indirmek, bilinçli davranışlar ile bu tip felaketlere karşı daha kontrollü, konu hakkında bilgili olmak adına Deprem Haftası bilgilendirici, eğitici faaliyetler ile deprem kuşağı üzerinde aktif bölgede yer alan ülkemizde, toplumsal olarak depreme karşı nasıl daha bilinçli olabileceğimizi ve bununla ilgili faaliyetleri nasıl daha etkili hale getirip, yaygınlaştırabileceğimiz sorularına yanıtlar arayan, bilgilendirici ve eğitici faaliyetleri bir araya getiren bir haftadır.

Bu haftada ele alınan konuların çeşitli açılımları olur, sempozyumlar, paneller, konferanslar belli başlı konulara sahiptir. Bunlar ülkemizde yaşanan depremler, depreme karşı nasıl korunuruz, depremlerin şiddet dereceleri ve etkileri gibi temel konulardır. Erken yaşta verilen ve öğrenilmesi elzem olan bu bilgilerle daha aydınlık ve bilinçli bir toplum yaratma çabasıdır.


Bu tip bir yaklaşımla hazırlanan ve insanlara sunulan çeşitli araçlar ve yöntemler ve yapılması gerekenler açıklıkla anlatılır. Kısacası bu felaket başımıza geldiğinde en uygun şekilde nasıl davranabiliriz, barınak sorununu nasıl çözeriz, insanlarla nasıl yardımlaşma içinde olabiliriz vee n önemlisi kendimizin ve sevdiklerimizin canlarını nasıl tehlikeye atmadan bu felaketten kurtulabiliriz gibi soruların olası cevapları insanlara sunulmakta ve buna göre kendilerini hazırlamaları tavsiye edilmektedir. Deprem Haftası 1-7 Mart tarihleri arasında her sene gerçekleştirilir.


İlgili Başlıklar:

Deprem Haftası Şiirleri

Deprem Haftası Dosyaları

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER