Yön Bulma Yöntemleri

YÖNLERİMİZİ BULUYORUZ

Yön, herhangi bir yerin bilinen başka bir yere göre olan konumudur. Bir yerin nerede olduğunu bulmak için yönlerden faydalanırız.  Dört ana yön bulunmaktadır. Bunlar doğu, batı, kuzey ve güneydir. Güneşin doğduğu taraf doğu, battığı taraf ise batıdır. Yüzümüzü doğuya döndüğümüzde sağımız kuzeyi solumuz kuzeyi ve arkamız da batıyı göstermektedir.

Ana yönlerin arasında bulunan yönlere ise ara yönler denir. Kuzey ile doğu arasında kalan yöne kuzeydoğu, kuzey ile batı arasında kalan yöne kuzeybatı, güney ile doğu arasında kalan yöne güneydoğu, güney ile batı arasında kalan yöne güneybatı denir.

Yönümüzü bulmak için birçok yöntemden faydalanabiliriz. Bunlardan bazıları şunlardır;

1- Pusula Kullanma: Pusula, yön tespit etmekte kullanılan en basit ve en etkili yöntemdir. Pusulada kırmızı uç her zaman kuzeyi gösterir. Pusulanın içinde bulunan mıknatısın dünyamızın manyetik alandan etkilenmesi nedeniyle bu kırmızı uç her zaman kuzeyi gösterir.

Pusulayı kullanmak çok kolaydır. Pusulayı avucumuzun ortasına, yere paralel olacak şekilde koyarak yönleri tespit edebiliriz. Denizciler ve havacılar yönlerini pusula ile belirlerler. Pusulanın kullanılmaya başlanması ile denizciler daha uzaklara gitmeye başlamışlar ve yeni kıtalar keşfetmişlerdir.

2- Güneşin Konumundan Yararlanma: Güneş, Dünya’nın kendi etrafında dönmesi nedeniyle gün içerisinde farklı yönlerde bulunabilir. Sabah erken kalktığımızda güneş doğuda, akşam güneş batmak üzereyken ise batıda yer alır. Güneş ışınlarının tam dik geldiği öğle saatlerinde gölgemiz kuzeyi gösterir.

Güneşten yararlanarak bir başka yön bulma yönteminde ise düz bir sopadan yararlanırız.  Bu yöntemde güneşin konumuna göre gölgenin düştüğü yerden faydalanırız. Güneşli bir günde sopayı yere dik gelecek şekilde tutarak sopanın gölgesinin ucu işaretlenir. Bir müddet sonra sopa aynı yere dik gelecek şekilde yine dikilir ve sopanın gölgesinin ucu yine işaretlenir. Daha sonra bu iki işaretlenen gölge birleştirilir. Sonra iki noktayı birleştiren çizgi önünde durulur(birinci nokta sol tarafta olacak şekilde) ve ilk işaretlenen yer her zaman batıyı, ikinci işaretlenen yer de doğuyu gösterir.

3- Yıldızlardan Yararlanma: Gündüz güneşten yararlanarak yönümüzü bulabileceğimizi öğrendik. Gece ise bulutsuz havalarda yıldızlardan yararlanarak yönümüzü bulabiliriz. Bunun için kutup yıldızını bulmamız gerekir. Kutup yıldızı küçük ayı yıldız kümesinin en sonundaki yıldızdır.  Kutup yıldızı her zaman kuzeyi gösterir. Kutup yıldızının yeri değişmediği için halka arasında bu yıldıza “DEMİRKAZIK”  da denir. Yüzümüzü kutup yıldızına çevirdiğimizde önümüz kuzeyi, arkamız güneyi, sağımız doğuyu solumuz ise batıyı gösterir. www.sorubak.com

4-  Karınca Yuvalarından Faydalanma: Karıncalar yuvalarını yaparlarken yuvalarından çıkardıkları toprakları yuvanın kuzeyine yığarlar. Yuvalarının ağzı ise güneye bakar. Bunun sebebi;  kuzeye yığdıkları toprağın gelen soğuk havayı engellemesi, güneyden gelen sıcak havaların ise yuvalarına girmesini sağlamaktır.

5- Ağaçların ve Taşlardan Yararlanma: Ülkemiz kuzey yarım kürede yer aldığı için, taşların ve ağaçların kuzeye bakan tarafları daha nemlidir. Bunun sonucunda ise ağaçların ve taşların daha nemli olan tarafları yani kuzey kesimleri yosun tutmaya daha elverişlidir. Bu yüzden ağaçların ve taşların yosun tutan tarafları kuzeyi gösterir.

6- Camilerden Yararlanma: Cami minarelerinin kapıları güneye bakar. Cami minarelerinin kapılara bakarak da yönümüzü bulabiliriz.

Aşağıdaki Krokiye göre soruları cevapla.

1-  YKM, Güvenpark’ın hangi yönündedir?

2- Kızılay Binası, Yapı Kredi Bankası’nın neresindedir?

3- Garanti Bankası, Gima’nın hangi yönündedir?

4- Yapı Kredi Bankası, YKM’nin hangi yönündedir?

5- SSK İş Hanı Park Yeri, Yapı Kredi Bankası’nın hangi yönündedir?

Adsız

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.