Ygs ve Lys Sürecinde Aileye Düşen Görevler

Ygs Ve Lys Sürecinde Aileye Düşenler

Stressed Asian student in a classroom. Shot against blackboard with formulas
Stressed Asian student in a classroom. Shot against blackboard with formulas

Her aile çocuklarının başarılı olmasını ister. Sadece başarılı olmayı istemek yeterli mi? Ailenin bu konudaki sorumlulukları nelerdir? Öğrencinin başarılı olması yönünde neler yapılmalıdır? Başarı, gencin var olan potansiyelinin en üst seviyeye çıkartılmasıdır. Potansiyelin ortaya çıkarılmasında öğrencinin istekleri ve çabalarının yanında ailenin de bir takım sorumlulukları vardır. Gencin başarılı olmasını istiyor musunuz? O halde hep birlikte şunlar yapılmalıdır.

1. Öncelikle aileler genci her yönüyle tanımalıdır.
Çocuklarının başarılı olmasını isteyen ailenin yapması gereken çocuğunun ilgilerini, yeteneklerini ve kişilik özelliklerini tanımalıdır. Ancak gencin bu özellikleri bilindiği takdirde gerçekçi hedefler verilebilir. Aileye düşen gencin ilgilerini, yeteneklerini bilerek gerçekçi hedefler vermeli, konuyla ilgili önderlik yapmalıdır.

2. Genç ile sağlıklı iletişim kurulmalı ve sınavı hayatın en önemli olayı olarak gence yansıtmamalıdır.
Gençle olan iletişimde rahat olunmalıdır. Onların duyguları ve düşünceleri anlamaya çalışılmalıdır. Bu da ancak etkili iletişim becerileriyle mümkün olur. Gence sınavlara hazırlık sürecinde destek olunmalıdır. Sınav hayatın sadece bir basamağıdır. Sınav hiçbir zaman zekâyı ölçmez. Sınavlarını sadece sıralama işlevi vardır.

3. Gençte özgüvenin oluşması ailenin sorumluluklarındandır.
Ailenin küçük yaşlardan itibaren, çocuklarından yüksek başarı beklentisi ve bu beklentiyi karşılamak için de onu olumsuz eleştirmeleri, cezayla ders çalışmaya zorlanması kendilerine olan güveninin azalmasına, düşük benlik algısı geliştirmesine neden olur. Bu gibi durumlarda anne-babanın yapması gereken davranış; gençten varolan kapasitesinin üstünde başarı beklentisi içerisine girmemeleri, kaygılarını yükseltecek tutum ve davranışlardan kaçınmalarıdır.

4. Gencin seçimlerine saygılı olunmalıdır.
Gencin gelecek ve üniversite hakkındaki fikirlerine hoşgörü ile yaklaşılmalı, onun vereceği kararlar mantık ilkeleri çerçevesinde değerlendirmeli ve bu kararlara duygusal açıdan yaklaşılmamalıdır.

5. Ailenin eğitime bakış açısı, çocuğun başarısını etkiler.
Aile yapıları, ailedeki bireylerin birbirleri ile olan ilişkileri, bu kişilerin eğitim hakkındaki görüşleri, sınava hazırlanan gencin sınava bakış açısını da önemli ölçüde etkileyebilir. Burada anne-babaya düşen sorumluluk; gencin eğitimi üzerinde etkisi olan tüm aile bireylerinin eğitim hakkındaki görüş ve tutumları tutarlı olması sağlanmalıdır.

6. Gencin daha verimli ders çalışabilmesi için normal yaşam düzeni bozulmamalıdır.
Evdeki fiziksel ortamı uygun hale getirmekle beraber aile yaşantınızda gereksiz sınırlamalara veya değişikliklere gidilmemelidir. Çünkü bu değişiklik veya sınırlamalar çocuğunuzda “Ailem benim kazanmamı çok istiyor, tüm isteklerimi yerine getiriyor. Bu yüzden benim de bu sınavı muhakkak kazanmam gerekir.” gibi bir düşüncenin oluşmasına neden olur ki; bu da çocuğunuzun kendi üzerinde daha fazla baskı hissetmesine ve daha fazla kaygılanmasına neden olur.

7. Aile kendi amaçlarıyla gencin amaçlarını birbirine karıştırmamalıdır.
Geçliğinde anne-babanın yapmak isteyip te ulaşamadığı hedefleri; gençten istemesi ve bu konuda doyuma ulaşmaya çalışması, çocuğun içsel dünyasında çatışmaya neden olabilir.  Anne-babaya düşen görev gencin tercihlerini ve beklentilerini dikkate almak ve desteklemektir.

8.Gence çalışabilmesi için uygun ortam hazırlanılmalıdır.
Burada ailenin yapması gereken; gencin ders çalıştığı ortamı olanaklar dâhilinde ışıklandırmak, havalandırmak, anlık doğabilecek ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde düzenlemektir. Ders çalışan gencin odasına yakın odalarda TV ve müzik seti gibi elektronik eşyaların sesi makul ve rahatsız edici olmayan bir düzeyde olması sağlanmalıdır. Aksi halde gencin motivasyon düzeyini azaltabilir ve başarısını düşürebilir.

9. Aile gence, başarılı olacağı inancını vermelidir.
Başarılı olacağına inanmak gençte kuvvetli bir motivasyon oluşturur. Bu durumda anne-babanın yapması gereken davranış, ona güvendiklerini hem sözlerinizle hem de davranışlarınızla, jest ve mimiklerinizle belli etmeye çalışmaktır. Başarılarından dolayı takdir etmek, övmek, sevgi göstermek, nadiren de olsa maddi hediyeler, özel bir yemek veya etkinlik çalışmayı hırslandıracaktır.
Başarısızlığını yargılamadan nedenleri iyice araştırılmalı, beraberce gerçekçi çözümler üretilmelidir. Mümkünse tekrar denemesi ve daha iyi hazırlanması için teşvik edilmelidir.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.