YGS sınavına 1 ay kala nasıl çalışmalıyız?

2013 LYS sınavı soru ve cevaplarıSınava az bir zaman kaldı. Öğrencilerde sınav kaygısı oldukça arttı. Sınava ilişkin karamsarlıklar başladı. Öğrenciler kendilerini yetersiz görmelerine bağlı olarak sınav korkuları oluşmaya başladı.
Aslında, öğrenci arkadaşlarımız aşağıda ifade edeceklerimizi yapmaya başlarlarsa kendilerini sınava karşı daha güçlü hissedecek ve sınav korkularını yeneceklerdir.
Karamsarlık, YGS müfredatı konusuna çalışmayan ve yeterince soru bankası çözmeyen öğrencilerde daha çok görülebilir. Bazı öğrenciler çok çalışıyor olmalarına rağmen sürekli yetersizlik duygusu yaşar. Önümüzde yaklaşık bir ay var ve şu ana kadar hiçbir şey yapmadım diyen öğrenciler olduğu gibi düzenli çalışmalarına rağmen sınavın yaklaşmasından dolayı strese giren arkadaşlar da bulunmaktadır.
Şimdiye kadar çok çalışan ve çalışmayan tüm öğrenciler şunu bilmelidir ki! YGS sınavına en önemli katkı son bir ayda yapılan çalışma ile gerçekleşir. Çünkü öğrenmede kısa aralıklı hatırlama söz konusudur. Yapılan çalışmanın üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra öğrenilenler unutulacaktır. Yani eylül ve kasım aylarında yapılan çalışmalar nisan ayına gelindiğinde çok az hatırlanacaktır. Sınava bir ay kala yapılan çalışmalarda unutma daha az olacak, ortaya konulan çalışmalar hemen sınava yansıyacaktır. Bu nedenle şimdiye kadar çok az çalışan arkadaşlara özellikle seslenmek istiyorum. Son bir ay kala etkin, düzenli, disiplinli bir çalışma yaptıkları takdirde iyi bir sonuç alacaklardır. Ben benzer durumlarla Açı Dershanesi’nde defalarca karşılaştım. Bu zamana düzenli çalışmamış olan öğrenciler paniğe ve umutsuzluğa kapılmamalıdırlar. Bu süreyi etkin bir şekilde kullanan bir çok arkadaşımızın başarıya ulaştıklarına defalarca şahid oldum.
Bir de; çok çalışan, düzenli, disiplinli olan fakat yorgunluğun ve bıkkınlığın verdiği isteksizlikle çalışmalarını gevşeten arkadaşlar var. Bu arkadaşlar da bana şu şekilde geliyor: “Hocam ben bir haftadır hiç çalışmıyorum. Bana bir şey oldu. Hiç çalışamıyorum. Bana bir şeyler yapın çalışayım.”
Öğrenciye soruyoruz: “Niye çalışmıyorsun? Bilmiyorum bana bir şeyler oldu. Hiç çalışamıyorum” gibi anlamsız tepkiler veriyorlar. İşin garibi de çözüme değil çözümsüzlüğe giden tepkiler veriyorlar.
Bu dönemde öğrencilerin yeniden motivasyon kazanabilmeleri için ailelere önemli görevler düşmektedir.
            Öğrenciler sınava yakın bu dönemlerde;
 Aşırı derecede ders çalışmalarına rağmen hala bunu yetersiz görürler.
Daha çok içlerine kapanırlar.
Ani patlamalar yaşarlar.
Sıradan olaylara aşırı tepkiler verirler.
Veliler bu dönemde şunu bilmeliler:
En önemli olan şey aslında çocuklarıdır. Hiçbir şey, bu sınav bile, onların önüne geçmemelidir. Onlara bu hissettirilmelidir.
Bundan sonra onlara başarılı oldukları dersleri veya konuları hatırlatmalılar. Bu derslerde başarılı olabildiklerine göre daha zayıf oldukları konularda da çalıştıklarında başarılı olabileceklerini söylemeliler.
Programlı bir şekilde çalışırlarsa eksiklerini tamamlamak için yeterli zamanları olduğunu hatırlatmalılar.
Sonuçta bu zorluğu aşmak için öğrencilerin doğru ve sistemli bir çalışma planına ihtiyaçları var. Bunlar :
Öncelikle çalışma süresi mart ayı içinde YGS ve LYS için eşit olmalıdır. Ne tümüyle YGS çalışılmalı nede YGS ihmal edilip LYS çalışılmalıdır.
Öncelikle öğrencilerimizin bölüm denemelerini şubat sonunda bitirmiş olmaları gerekir. Branş denemeleri sonuçlarına göre, eksiklerini görüp bu konularda ekstra testler çözmelidir.
Daha sonra çıkmış sınav sorularını çözmeliler. Peki çıkmış soruları çözmek öğrencilere ne sağlayacaktır?
ÖSYM formatında çıkan soruları tanırlar.
 Bu formatta çıkan sorulara kendilerini yabancı hissetmezler.
Benzerlikler karşısında öğrencilerin gerçek sınavda yanlış yapma olasılığı azalır. Çünkü ÖSYM benzer soru formatlarını her sene öğrencilerin karşılarına çok az değişiklikler yaparak getirmektedir. Öğrenciler şunu bilmeliler ÖSYM formatını ve mantığını tanımaları onlara çok önemli avantajlar sağlayacaktır.
            Çıkmış sorularla beraber öğrenciler her gün düzenli olarak ilk iki haftada günde bir deneme çözmeliler.
            Deneme seti çözerken yetiştirme sorunu yaşayan öğrenciler şunu yapabilir. 160 soruya 160 dakika yerine ilk hafta 130 dk. İkinci hafta 140 dk. Üçüncü hafta 150 dk. vererek deneme çözebilirler. Bu şekilde yaptıkları takdirde öğrencilerin soru çözme hızı artacak. Sorularla inatlaşmamayı öğrenecekler. Sınav süresini rahatlıkla yetiştirebileceklerdir.
            Yoğun ve düzenli deneme çözmeleri sayesinde öğrencilerimiz ;sınav tecrübesi yaşayacaklar, süreyi iyi kullanmayı öğrenecekler, YGS müfredatına hakimiyetleri artacak, YGS müfredatını düzenli olarak soru üzerinden her gün tekrar etmiş olacaklardır. Aynı zamanda soru çözme hızları artacaktır.
            Sonuçta öğrencilerimiz bu güne kadar çok çalışmamış olmalarına rağmen kısaca özetlediğimiz aşamaları yaparlarsa mutlaka başarılı olacaklardır. Bunlar;
·         Branş denemesi çözmek
·         Çıkmış soruları çözmek
·         Ve her gün 1 adat deneme fasikülü çözmektir.
Tüm öğrencilerimiz kalan süre içinde etkin, verimli, disiplinli çalıştıkları ve belirttiğimiz aşamaları yerine getirdikleri takdirde YGS’de başarılı olacaklardır.
Kaynak: Açı Dershanaleri

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.