YGS Puanına okul puanının eklenmesi

ygs diploma puanı hesaplama, ygs okul puanı ile hesaplama, ygs okul puanı hesaplama

YGS Puanına Okuldan Puan Eklenmesi Nasıl Oluyor ?

YGS’ye girecek adayların bir çoğu derslerdeki başarıya göre hesaplanan okul puanının YGS’ye etkisi olup olmayacağını, okul puanının YGS puanı ile tercih yapacak adaylara bir katkı yapıp yapmayacağını merak etmektedirler.
Öncelikle söylemek gerekir ki ortaöğretim başarı puanı YGS puanı hesaplanmasında kullanılmamaktadır.

2017 YGS’de 150 puan geçtiğiniz tüm puan türlerine okul puanı eklenir. 180 Puan geçerseniz de LYS’ye girme hakkı kazanırsınız.

Fakat YGS puanı ile tercih yapılacağı zaman okuldan gelen puanlar da eklenir. Yani okuldaki başarınız ister YGS, isterse de LYS ile tercih yapın, puanınıza eklenecektir.

YGS puanına eklenecek okul puanı nasıl hesaplanır ?

Bildiğiniz üzere ortaöğretim bitirme notu yani diploma notu 100 üzerinden hesaplanır. Eğer bitirme notunuz 100 ise OBP’niz  (ortaöğretim başarı puanı) 500 olacaktır. Bitirme notunuz 50 ise de 250 olacaktır. Daha düşük notlar için de 50 kabul edilip 250 puan verilecektir. Doğru orantı kurarak siz de OBP’nizi hesaplayabilirsiniz.

Notunuz ne ise 5 ile çarparak OBP’nizi bulabilirsiniz.

OBP doğrudan YGS puanına eklenmiyor. Önce 0,12 katsayısı ile çarpılması gerekiyor. Bu da okul puanınızın YGS’ye 30 ila 60 arasında bir puan arasında bir katkı yapacağı anlamı taşıyor.

Öğretmen lisesinden mezun olup öğretmenlik ile ilgili bir bölüm seçenlere ve meslek lisesini bitirip ilgili bir bölümü seçenlere (MTOK bölümleri istisnadır) 0,12 yerine 0,18 ile çarpılma ayrıcalığı tanınmıştır.

İsterseniz bir örnek verelim. Bir öğrencinin diploma notu 85 olsun, YGS’ye ne kadar okul puanı eklenecektir ?

OBP= 85 x 5 = 425

Bu puanı bir de 0,12 katsayısı ile çarpalım;

425 x 0,12 = 51 puan YGS’ye tercih aşamasında eklenecektir.

Bu öğrenci öğretmen lisesini bitirip, eğitim fakültesini tercih etse idi;

425 x ,18 = 76,5 puan eklenecekti.

Bir de YGS sınavı okul bitmeden önce yapılıyor, bu takdirde okul puanı neye göre hesaplanacak şeklinde bir tereddüt yaşanabilir. Önceden hesaplanan YGS puanları diploma notu belirlenince güncellenecektir.

Okul birincilerinin bir önceliği var mı ?

Eskiden okul birincisi olmanın çeşitli avantajları vardı, fakat yürürlükteki mevzuata göre okulun birincisi olmak fazladan bir hak getirmiyor. Okul birincisinin ortaöğretim başarı puanı da diğer öğrenciler gibi 0,12 katsayısı ile çarpılacak.

Tercihler ne zaman yapılacak ?

Tercih yapabilmek için diploma notunun gelmesi gerekmektedir. Bu nedenle YGS puanıyla tercihler Temmuz Ayının sonlarına doğru yapılacaktır.

YGS’de alınan puan LYS’yi ne kadar etkiler ?

YGS puanının %40’ı bir hesaplama modeli ile LYS puanına ilave edilir.

0,18 Ekli Yerleştirme Puanı nedir?

Diploma puanı hesaplamak için tıklayınız

“YGS Puanına okul puanının eklenmesi” üzerine 32 yorum

  1. ben 3 yıl önce meslek lisesinden mezunum 2 yıllık ön lisans okudum ve şimdi tekrar ygs sınavına girecegim ek puan yinede gelicek mi?

    Cevapla
  2. okul bıtırme puanım 40 lıseyı bu yıl bıtırdım ama seneye tercıh yapsam obp yinede eklenir mi ?

    Cevapla
  3. merhaba hocam ben ygs4 te 149,65 yaptim osym sitesine girdim okul puanimi onayladim simdi ben üniversiteye girebiliyormuyum

    Cevapla
  4. Ben düz lise mezunuyum ygs 3 172 açık öğretim den okumak istiyorum okul da 40 puan vermiş 40 puanı benim ygs eklenirmi acaba

    Cevapla
  5. Ygs1 den 147 aldım aama ygs2-3-4-5 ten 170 civarında aldım ek puan hepsinemi gelcek yoksa hangisinden geçersemmi onamı gelcek

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.