YGS baraj puanı kaç netle geçilir?

ygs baraj puanı 2016, ygs baraj puanı kaç netle geçilir, ygs baraj puanı 140 mı, ygs baraj puanı 140 mı 180 mi

YGS’de Barajı Geçmek İçin Kaç Net Gereklidir ?

Gençliğimizin tamamına yakınını (zorunlu eğitim süresinin 12 sene olduğu düşünüldüğünde doğru bir tespittir) eğitimle geçiren gençlerimiz orta öğretimin ardından yüksek öğretime devam etmek için YGS ve LYS adı verilen sınavlara girmek zorundadırlar. Bazı meslek liselerine ön lisans bölümleri için tanınan sınavsız geçiş hakkını saymazsak her Türk genci üniversiteye gitmek istiyorsa en az YGS’nin alt barajı olan 140’ı aşması gerekir.

ygsde-dikkatYGS genellikle Mart ayında yapılır ve daha ziyade baraj sınavı olma niteliği taşır. Bu sınavda iki eşik bulunmaktadır. 140 eşiği ve 180 eşiği.

Adaylar 140 puan alabilirlerse LYS’ye girme fırsatını kaçırırlar ama ön lisans, açık öğretim ve yetenek ile öğrenci alan bölümlere başvurabilirler.

180 puanı geçen adaylar herhangi bir lisans programına yerleşebilmek için Haziran Ayında yapılacak LYS’den de uygun bir puan almak zorundadırlar.

YGS’de Barajı Geçmek İçin Kaç Net Yapmak Gerekir ?

Sınavda 160 adet soru soruluyor. Bunların 80’i Türkçe ve Sosyal Bilimlerden oluşan sözel sorular, 80 tanesi de Matematik ve Fen Bilimlerinden oluşan sayısal sorular.

Her konudan 40’ar soru ve her soru için de birer dakika ayrılmış. Eğer adayın LYS’ye girmek gibi bir hedefi yok ise iki yıllık bir bölümü kafi görüyorsa 140 barajını aşması kafidir. Bu baraj da soruların en az %10’u kadar net yapılarak aşılabilir. Yani her dersten 4 net çıkarırsanız bu barajı aşabilirsiniz.

Bir dersten fazlaca net çıkarırsanız diğerlerinde illaki 4 neti geçeceksiniz diye bir kaide yoktur. YGS’nin altı adet puan hesaplama türü vardır, bunlardan birinde barajı geçmeniz yeterlidir. Yani 10 Matematik 10 da Fen Bilimleri netiniz olursa Türkçe ve Sosyal Bilimlerden net çıkaramasanız da 140 puanı geçersiniz. Fakat 40 soruda 40 Matematik netiniz olmasına rağmen diğer derslerdeki sorulara cevap vermediğiniz için puanınız hesaplanmaz. Puanınızın hesaplanabilmesi için en az iki dersten netinizin olması lazımdır. Yani mümkün mertebe her dersten en az birkaç soru çözmeniz gerekir.

Güncel YGS Puanı Hesaplama (Tıkla)

Puan türlerinin en az birinden barajı aşmak esas olduğundan her dersten 4’er yerine 12 Türkçe ve 1 de Sosyal Bilimler neti ile yani 16 yerine 13 net ile de alt baraj aşılabilir.

YGS’de en önemli baraj LYS’ye girme hakkı getiren 180 barajıdır. Bunun içinde 160 sorudan 32 net çıkarmak gerekir. 32 net tahminidir. Eğer Matematiğiniz zayıf ise bu barajı aşmanız için 32 netten daha fazlasını yapmanız gerekir. Çünkü Matematik ve Fen sorularının puan ağırlığı sözel sorulara göre daha fazladır.

YGS Barajını Aşmak İçin Pratik Formüller

140 barajını aşmak için kimsenin tüyoya ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum, çünkü sınava girenlerin %90’nı bunu başarabiliyorlar. % 10’luk kısım ise en az iki testten nete sahip olma kuralını bilmediği için bir testte fazla zaman harcayıp, daha sonra diğer sorulara bakmadan sınava bakmayan “0”cılar ile sınava laf olsun diye giren adaylar.

180 barajı ise adayların yaklaşık dörtte birini eliyor. Yine de sınava çalışmış adaylar için başarılabilecek bir seviye. Adaylar sınavda bazı hususlara dikkat ederlerse birkaç net daha fazla çıkarırlar:

Bildiği dersten başlamak: Matematik sorularının puanı yüksek olsa dahi aday kendini hangi konuda daha iyi hissediyorsa o dersten başlamalıdır. Sınava moral ile başlayan ve elde edebileceği netleri başta sağlayan kişi sınavın devamından daha iyi netice alır. Bunun aksine üst üste gelen ters sorular moral de bozar zaman harcadığı için “çantada keklik” görülen sorulara gelmeden sınavın sona ermesine neden olur.

Soru ile inatlaşmamak: Her soru için harcanacak zaman sınava girmeden önce belirlenmelidir. 160 soruya 160 dakika olduğuna göre, cevap kontrolü (işaretleme kağıdında kaydırma veya yanlış işaretleme olmaması için) ve tereddütlü olanlara geri dönüş süresi de hesaba katılarak her soru için ortalama 45 saniye ayrılmalıdır. Çözme ümidiniz var ise bu iki dakikaya kadar çıkabilir. Siz bir geometri sorusu için 15 dakika harcamışsanız doğruyu bulsanız da bulmasanız da yanlış yapmışsınız demektir. Çünkü o sürede 15-20 Sosyal Bilimler neti elde edebilirdiniz.

Yanlışları elemek: Sorunun doğrusunu bilmediğiniz zamanlar da en azından yanlış şıkların neler olabileceğini düşünün ve üzerlerine çizik atarak eleyin. Tekrar geri döndüğünüzde çözmeye fırsatınız olmasa dahi attığınızda şansınız %20’den %40-50 lere çıkacaktır.

Cevap kağıdı kontrolü: Birkaç soru fazla çözeceğim diye işaretlediğiniz kağıdı kontrol etmek için zaman ayırmazsanız, çok yüksek beklediğiniz bir sınavda baraj altı kalabilirsiniz. Mutlaka en az 2-3 dakika (görevliler uyarır zaten) buna süre ayırınız.

Sınavda YGS puanı hesaplamak: Böyle bir hataya düşmeyin, sınavda dakikalar normal hayata göre hızla geçer.

Sınav Öncesi Anormalliklerden Kaçınmak: Çok erken yatmak veya tersine geç yatmak sınav performansınızı etkileyecektir. Sınavdan önce tuvalete gitmeyi unutmayın ve çok fazla sıvı tüketmeyin, çünkü sınav esnasında tuvalete gidilemiyor. Sınav öncesi beslenme çok önemli çünkü stres ve abur cubur yemek sindirim sistemini bozuyor. Bunun sınav performansınızı etkileyeceği ortadadır.

Son bir hatırlatma da Ortaöğretim Başarı Puanı ile ilgili. YGS’de bu puan dikkate alınmıyor.

180 puandan düşük alan öğrenciler hangi bölümleri tercih edebilir?

YGS’’de 140.00000-179.99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebiliyorlar. Bu adayların LYS’ sınavlarına girme hakkı yok. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’’lere girme hakkı kazanacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken ibare en az biri 180 ve daha fazla olan adayların LYS sınavlarının tamamına girebilmesidir. Bir çok öğrenci YGS-1 de 180 barajı geçemediğini ancak YGS-5′te 180 barajını geçtiğini LYS sınavına girip girmediğini soruyor. Yukarıda da açıkladığı üzere herhangi bir YGS puan türünden 180 ve üzerinde alması yeterlidir.

YGS’’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.