Uygur devletinin özellikleri

Kurucuları Kutluk Bilge Kül Kağan  dır.

 ®Orhun ve Selenge Nehirleri arasında yaşadılar.

®Basmil ve Karluklarla birleşerek 2.Göktürkleri yıktılar.

®Başkent Ötüken ardından Ordu Balıg olmuştur.

®En parlak dönem Moyen-Çur dönemidir.

®Yerleşik hayata geçen ilk Türk Devletidir.

®18 harfli Uygur Alfabesini kullandılar.

®İlk Müslüman Türk devleti olan Karahanlılarla savaştılar. Çünkü Karahanlılar İslamı’ı, Uygurlar ise Budizm’i yaymak istiyordu.

®Moğolların Türkleşmesinde önemli rol oynadılar.

®Budizm ve Maniheizim dinlerinin kabul ettiler. Maniheizim dini et yemeği yasak ettiği için savaşçılık özelliklerini kayıp ettiler. Maniheizim dininin Uyurlar üzerindeki olumlu etkisi de olmuştur. Bunlar; Uygurlar yerleşik hayata geçtiler. Mimari ve Minyatür sanatına önem verdiler. Dinlerini halkın öğrenebilmesi için birçok kitap basıldı. Bu basımlar sırasında matbaanın temelini oluşturacak kalıplar kullanmışlardır. Tarım ve ticaret ön önemli gelir kaynaklarıydı. Tarım için sulama kanalları yapıldı. Kültür ve sanat açısından çok ileri gittiler.

®Bağa Tarkan ve daha sonraki hakanlar zamanında görülen açlık,  kıtlık ve salgın hastalıklar devleti çok zayıflattı. Kırgızların başkente girip Hakan’ı öldürmeleri üzerine devlet yıkldı. Kaçan Uygurlular Karluklara sığındı.

®Uygurlar Turfan ve Kansu Uygur Devleti olarak 2’ye ayrıldı.

 

*840 Hadisesi: Kırgızlar karşısında yenilen Uygurlar kendilerine bağlı Orhun Bölgesinden Orta Asya’nın batısına göç ettiler. Bu tarihe kadar Uzak Doğu Milleti olan Türkler artık Yakı Doğu Milleti oldu.

*920 Hadisesi: Moğol kökenli Karahıtaylıların 920 tarihinde Kırgızları yenerek Orhun bölgesinin ele geçirmesidir. Yüzlerce yıllık Türk toprakları bundan sonra Moğol toprağı oldu.

1)TURFAN UYGUR DEVLETİ(DOĞU TÜRKİSTAN):

Kırgızlar tarafından kovulan Uygurların bazıları Turfan Bölgesine yerleşti. Bu devlet Moğollar tarafından yıkıldı. Günümüzde bunlar Doğu Türkistan denilen bölgede Çin’e bağlı olarak yaşamaktadırlar.

2)KANSU UYGUR DEVLETİ(SARI UYGURLAR):

Kırgızlardan kaçıp Kansu adı verilen bölgeye geldiler. Çin ile iyi ilişkiler kurdular. Önce Kuzey Çin’e hakim olan Kitanlar,  Tangutların sonrada Cengiz Han’ın egemenliği altına girdiler.

“Uygur devletinin özellikleri” üzerine 21 yorum

  1. offf ya ben ne yazıyorum arada ne çıkıyor hiç aradığımı bulamıyorum vede doğru yazsınlar kitaptakilerle uyuşmuyor gerçekten de

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.