Üniversite sınavını kazanmak için günde kaç soru çözmeliyim?

Üniversite sınavını kazanmak için günde kaç soru çözmeliyim?

Bu sorunun cevabını net bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bunun cevabını vermek için sizin durumunuzu bilmek gerekir. Eğer biri çıkıp sizi tanımadan şu kadar soru çözmelisiniz dediği zaman bunu neye göre dediğini bilmek isterim. Şu bir bir gerçek ki her gün düzenli soru çözmelisiniz. Üniversiteyi iyi bir dereceyle kazanan öğrenciler bu başarılarını düzenli çalışmaya borçlu olduklarını söylerler.

Peki üniversite sınavını kazanmak için günde kaç soru çözmeliyim?

Bu sorunun cevabını aşağıda vereceğim bilgiler ışığında kendinizin belirlemeniz daha sağlıklı olacaktır.

  1. Öncelikle  eksiğinizi ve güçlü yanınızı iyianalizedip, durumunuzu bilmeniz gerekir.  Matematik ya da Türkçe konusunda ne kadar eksik olduğunuzu tespit etmelisiniz. Diyelim ki matematik konusunda çok eksiğiniz var. Bu durumda çok soru çözmek yerine temel bilgi eksikliğinizi gidermek için konu tekrarı yapmalısınız. Daha sonra çalıştığınız konuları yeterli düzeyde soru çözerek pekiştirmelisiniz. Ancak bugün çalıştığınız konuyu bir hafta sonra yine test çözerek tekrarını yapmanızda yarar var.
  2. Liseye devam eden bir öğrenci ile mezun biröğrencininçözeceği soru sayısı aynı olamaz. Mezun olan bir öğrencinin çözmesi gereken soru sayısı liseye devam eden bir öğrenciye göre daha fazla olmalıdır. Kaç soru çözeceğiniz ne kadar uygun zamanınız olduğuna da bağlıdır. Liseye devam eden ile mezun öğrenci arasında müsait zaman yönünden fark vardır.

3- Hafta içi çözülen sorular daha çok konu pekiştirmesine yönelik olurken hafta sonu genel tekrara yönelik soru çözümü olabilir. Ya da durumunuza göre tam tersi de olabilir. Liseye devam eden öğrenci hafta sonu konu ağırlıklı test çözerken hafta içi de tekrara yönelik test çözmeye zaman ayırabilir.

4- Soru çözümünde karşılaşılan zorluklar mümkünse hemen ya da en kısa zamanda halledilmelidir. Soru çözümünde neden zorlandığınızı tespit etmelisin. Bilgi eksikliği mi? Yoksa heyecan mı? Soruyu mu anlayamadınız? vs vs. Bu durum dahi soru sayınızı etkileyecektir. Bilgi eksikliğinin olduğu dönemlerde çözdüğünüz soru sayısı daha az olabilir.

5- Sınava yaklaşırken çözdüğünüz soru sayısı artabilir.

6- Size şu kadar soru çözeceksiniz telkinlerinde bulunanları dinlemeyin. Yukarıda da bahsedildiği gibi bunun kararını durumunuza göre siz vereceksiniz.

7- Mümkün olduğu kadar çalışma stratejileriniz konusunda okul rehber öğretmeniniz ile diyalog içinde olun

8- İlk bir-iki hafta 30-50 çözmeyle başlayabilirsiniz. Ancak bunun artışını sizin çalışma temponuz ve biçimin belirleyecektir.

9- Öğrenmeye yönelik bir sorunun çözümü için ayıracağınız süre dersine göre değişir. Türkçe için bu bir dakika olurken matematik için bu süre 2-3 dakika olabilir. Ancak deneme türü soru çözümünde ortalama her soru için 1 dakika verecek şekilde ayarlamanız doğru olacaktır. Aslında bu bilgi dahi sizin ne kadar soru çözebileceğinizi gösteriyor. Örneğin türkçe için eğer konu biliniyorsa bir saatte  60 soru çözülebilirken, konu bilinmiyorsa bu sayı 30 a düşebilir.

10- Önemli olan bir nokta da şu ki sınav zamanı yaklaşıkça hız – isabet oranına dikkat etmelisiniz. Nihayetinde üniversite sınavında belli bir süre verilecek ve bu sürenin iyi kullanılması gerekiyor.

11- Her sorunun çözümünde hemen cevabına bakmak yerine her 10 soruda cevaplara bakmak daha faydalı olur.

12- Gece yatmadan önce, o gün soru çözerken zorlandığınız soruların konularına bakmanız faydalı olur. Ayrıca ezberlemeniz gereken formül ya da bilgi varsa onu gece yatmadan önce tekrarlayın. Sabah kalktığınız da tekrar kısaca göz gezdirmeniz faydalı olur.

13- SON olarak günlük tekrarınızın ne kadar olacağı sizin durumunu belirler. Ancak düzenli tekrar ve soru çözmelisiniz. Konu öğrenme ve soru sözümün de dengeye dikkat etmelisiniz. Her ne kadar soru sayısını siz belirlemelisiniz demiş olsak ta 50 den az soru çözümü yeterli olmayacaktır. Her hafta günlük ne kadar soru çözeceğiniz konusunda hedef koymanız ve bir kağıda çözdüğünüz soru sayısını yazmanız faydalı olabilir.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.