Ülkemizde görülen iklim tipleri (Özetle)

HAVA DURUMU VE İKLİM

* Belirli bir yerde ve kısa süre içinde etkin olan atmosfer koşullarına hava durumu denir.

Geniş bölgelerde ve çok uzun zaman için aynı kalan ortalama hava şartlarına iklim denir.

Termometre                               Havanın sıcaklığını ölçen alettir.

Barometre                                  Basıncı ölçen alettir.   

Higrometre                                  Havadaki nemi ölçer.

Plüviyometre                                 Yağış miktarını ölçer.

Hava tahmin uzmanına meteoroloist denir. Hava hareketlerini inceleyen kuruma Meteoroloji denir.

ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN İKLİM TİPLERİ:

Yurdumuzun üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların uzanışı ve yeryüzü şekillerinin çeşitlilik göstermesi farklı iklim türlerinin doğmasına yol açmıştır.  Yurdumuzun kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman bir iklim özellikleri görülür.

Ülkemizde görülen iklim tipleri:

1. Karasal İklim 2. Akdeniz İklimi 3. Karadeniz İklimi

4. Marmara (Geçiş) İklim

 

1. KARASAL İKLİM: Karasal iklimin özelliği yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer.

Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı fazladır. Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde gerçekleşmekte, yazın kuraklık egemen olmaktadır. Bu iklim; İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya’nın iç kısmında görülmektedir.

   Bu iklimin bitki örtüsü bozkırdır. Orman yönünden fakirdir.

Bozkır: İlkbahar yağışlarıyla yeşeren, yaz kuraklığı ile fazla boy atmadan sararan kuruyan otsu bitki örtüsüne denir. Yüksek yerlerde yer yer iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar bulunur. Dağ doruklarına yakın yerlerde düşük sıcaklık nedeniyle dağ çayırları yer alır

2. KARADENİZ İKLİMİ:

Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsim yağışlı olup su sıkıntısı görülmez. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir.

Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi’nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir.

Doğal bitki örtüsünü, kıyı bölümünde geniş yapraklı nemli ormanlar ve yüksek kesimlerde ise yüksek kesimlerde ise soğuk ve nemli şartlarda yetişen iğne yapraklı ormanlar oluşturur.

3.AKDENİZ İKLİMİ:

Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Kıyı kesimlerinde kar yağışı ve don olayları nadir olarak görülür. Yüksek kesimlerde kışlar karlı ve soğuk geçer. Bu iklim, Ege Bölgesi’nin büyük bir bölümü ile İç Anadolu’nun batı kesiminde ve Akdeniz Bölgesi’nde Torosların güneye bakan kesimlerinde etkilidir.

  Kıyı kesimlerinin doğal bitkisini kızılçam ve bunların tahrip edildiği yerlerde her zaman yeşil olan makiler oluşturur. Yükseklerde ise iğne yapraklı karaçam, sedir ve köknar ormanları hakimdir.

Maki: Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsüdür.

4. MARMARA İKLİMİ:

Marmara Bölgesi’nin kuzey Ege’yi içine alacak şekilde güney kesiminde görülür.

Kışları Akdeniz iklimi kadar ılık, yazları Karadeniz İklimi kadar yağışlı değildir. Karasal iklim kadar kışı soğuk, yazı da kurak geçmemektedir. Bu özelliklerinden dolayı Marmara iklimi; Karadeniz ve Akdeniz İklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda

Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki ormanları oluşturmaktadır

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.