Türkçe sene başı zümre toplantı tutanağı 2014-2015

ŞEHİT MURAT KARATAŞ YATILI BÖLGE ORTAOKULU

2014-2015 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI 1.DÖNEM

TÜRKÇE DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR

Karar No                   :1

Zümre Başkanı          : H.Mehmet YILDIRIM

Toplantı Tarihi          :04.09.2014

Toplantı Yeri             :Öğretmenler Odası

Toplantı Saati            :13:00

Dersin Adı                  :Türkçe

Toplantıya Katılanlar           : H.Mehmet YILDIRIM , Rıdvan KARATAŞ,Bahar GÜLAY

 

GÜNDEM MADDELERİ

 

  • Türk Milli Eğitiminin amaçlarının 1739 sayılı Temel Eğitim Kanunu’nun okunup incelenmesi
  • Bir önceki öğretim yılına ait zümre kararlarının okunup incelenmesi
  • İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin incelenmesi
  • İş Takviminin gözden geçirilmesi
  • sınıflar Ortak sınav müfredatının gözden geçirilmesi
  • Yıllık ve ders planların nasıl yapılacağının tespiti
    1. Dersin özel amaçları
    2. Müfredat programına göre konuların dengeli olarak dağıtılması
    3. Eğitim-öğretim yılı çalışma takvimine göre okulun açık olduğu günlerin haftalara göre tespit edilmesi ve bununla ilgili olarak bir çizelge hazırlanarak yıllık planların yapımında bu çizelgeden yararlanılması
  • 2563 sayılı Tebliğler Dergisi’nde belirlenen Atatürk İlke ve İnkılaplarının Atatürkçülük konularının yıllık planlara yerleştirilmesinde uyulacak esasların tespiti
  • Eğitim araç-gereçlerinin tespiti
  • Öğretim metotlarının tespiti
  • Ölçme ve değerlendirme hususlarının görüşülmesi
  • Yazılı yoklamalar
  • Öğrencilere verilecek proje ödevlerinin ve zamanının tespiti

13-Diğer derslerin zümre öğretmenleri ile hangi konularda ve işbirliğinin nasıl yapılacağının tespiti

14-Okul ve sınıf araç gereçlerinin korunması ve kullanılması sırasında gerekli önlemlerin tespiti

15-4+4+4 Eğitim öğretim sistemi paralelinde  bu yıl yeni yayınevlerinden oluşan ders kitaplarının incelenmesi

16-Dilek,temenniler kapanış

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ:

  • 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’ndaki genel amaçlar, özel amaçlar ve temel ilkeler H.Mehmet YILDIRIM tarafından  okunup  kurulca incelendi.

 

  • Bir önceki öğretim yılına ait zümre kararları okunarak incelendi.Yapılan incelemede de daha önce alınan kararların büyük ölçüde gerçekleştirildiği tespit edildi.

 

  • 2584 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik incelendi. 26.07.2014 tarihli MEB ilköğretim Kurumları Yönetmeliği incelendi.

 

  • İş takvimi İncelendi

 

  • 2014-2015 Eğitim öğretim yılı TEOG ders planı aşağıya çıkarılıp incelendi. Rıdvan KARATAŞ: 2014-2015 Eğitim öğretim yılında 8. Sınıflarda TEOG konularının zamanında yetiştirilmesi için gerekirse ders dışında da kursların yapılabileceğini,konuların hemen akabinde testler verilerek öğrencilerin soru şekillerini tanımaları gerektiğini söyledi.

 

     DİLBİLGİSİ                                                                               
SÜRE 

 

 

         KONULAR

 

 

 

                                    KAZANIMLAR

AylarHafta

 

EYLÜL 

3- 4

 

(A)  Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama

 

1.kazanım (Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farkları kavrar.)

 

EKİM1- 2
  1. kazanım (Fiilimsilerin işlevlerini ve kullanım özelliklerini kavrar.)
   4 -5
  1. kazanım (Fiilimsileri özelliklerine uygun biçimde kullanır.)

 

  1. DÖNEM BİRİNCİ SINAV
KASIM 

 

1

  1. kazanım(Cümlede, fiilimsiye bağlı kelime veya kelime gruplarını bulur.)
2 

 

(B)  Cümleyle ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama

 

 

  1. kazanım (Cümlenin temel öğelerini ve özelliklerini kavrar.)

 

    3-4
  1. kazanım (Cümlenin yardımcı öğelerini ve özelliklerini kavrar.)

 

BİRİNCİ DÖNEM MERKEZÎ SİSTEM ORTAK SINAV
ARALIK1- 2
  1. kazanım (Cümlede vurgulanmak istenen ifadeyi belirler.)
3-4
  1. kazanım (Cümledeki fiillerin çatı özelliklerini kavrar.)
OCAK1
  1. kazanım (Cümledeki fiillerin çatı özelliklerini kavrar.)

 

 

 

2

  1. kazanım (İsim ve fiil cümlelerini, anlam ve kullanım özelliklerine uygun biçimde kullanır.)

 

  1. DÖNEM ÜÇÜNCÜ SINAV
OCAK3-4
  1. kazanım (Kurallı ve devrik cümleleri, anlam ve kullanım özelliklerine uygun biçimde kullanır.)

 

ŞUBAT 

2-4

 

  1. kazanım (Cümlelerin yapı özelliklerini kavrar.)
MART1
  1. kazanım (Kalıplaşmış cümle yapılarının kuruluş ve kullanım özelliklerini kavrar.)
 

2-4

9.kazanım (Cümlenin ifade ettiği anlam özelliklerini kavrar.)
  1. DÖNEM BİRİNCİ SINAV
NİSAN1-2
  1. kazanım (Cümleler arasındaki anlam ilişkilerini kavrar.)
3-5

 

11.kazanım (Cümleye hâkim olan duyguyu fark eder.)
 

İKİNCİ DÖNEM MERKEZÎ SİSTEM ORTAK SINAV

MAYIS1-2(C) Anlatım bozukluklarını belirleme ve düzeltme

 

  1. kazanım (Cümlede anlatım bozukluğuna neden olan kullanımları belirler.)
3-4
  1. kazanım (Anlatım bozuklarını düzeltir.)
  2. DÖNEM ÜÇÜNCÜ SINAV
HAZİRAN1-2
  1. kazanım (Anlatım bozuklarını düzeltir.)

 

  • Yukarıdaki tabloda 2014-2015 eğitim öğretim yılında 8.sınıflarda uygulanacak olan TEOG sınavında , sınav tarihleri ve kazanımlar gösterilmiş olup,müfredata uygun olarak konunun yetiştirilmesi kararlaştırıldı
  • Bahar GÜLAY: Okulumuzda her kademeden 3 şube olması sebebiyle sınıf dağılımının dikey olarak dağılımının gerçekleştirilmesinin daha uygun olacağını belirterek yıllık ve ders planların yapımında aşağıdaki esasların dikkate alınması gerektiğini söyledi:
    1. Dersin özel amaçları, hedefleri 2551 sayılı Tebliğler dergisi esas alınarak yapılması kararlaştırıldı.
    2. Müfredat programına göre konuların dengeli olarak dağıtılmasına karar verildi.

 

H.Mehmet YILDIRIM:Planlar hazırlanırken öğrencilerin   seviyelerine göre sadeleştirilebileceği,bazı metinlerin de öğrencilere uygun metinlerle değiştirilebileceği ,5.sınıflara gelen öğrencilerin okuma yazma bilip bilmedikleri,Okuma Becerileri dersinde tespit edilerek idareye bilgi verilmeli ve BEP öğrencilerine her sınıf kademesinde plan ve sınavların yapılması gerektiğini söyledi.

 

8-Rıdvan KARATAŞ: Okuma alışkanlığının kazandırılması için okul kütüphanesinin seçmeli derslerde aktif olarak kullanılması gerektiğini ayrıca Atatürk ilke ve inkılaplarıyla Atatürkçülük konularının yıllık planlara yerleştirilmesi sırasında önemli gün ve haftalarla ilişkilendirilmesi, konularla uygunluk sağlanması konusunda çok dikkatli olunması kararlaştırıldı.. Öğrenme alanları ve temalarda, 04. 08. 1999 Tarih ve 263 Sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararıyla kabul edilen     “Atatürkçülükle İlgili Konulara Yönelik Hedefler” ele alınması gerektiğini belirtti.

Ayrıca öğretmen kılavuz kitaplarında Atatürkçülük konularına Atatürk Haftaları ile ilgili dönemlerde  yer verildiği ve bu konularla ilgili hedef davranışların da  açıklandığı konular zamanında işlendikçe  Atatürk  Haftalarında  Atatürkçülük konularına  metinler aracılığıyla  vurgu yapılmasını söyledi.

 

 

9- Bahar GÜLAY: Ders araçlarının tespitinde, derse ilişkin genel ve özel amaçlar ile gerçekleştirilmek istenen davranışlar dikkate alınarak örnek metinler, serbest okuma parçaları, Türkçe sözlükler, yazım kılavuzları, atasözleri ve deyimler sözlükleri, dil bilgisi kitapları, ansiklopediler, antolojiler, öyküler, masallar, romanlar, gazete ve dergiler, kullanılması gerektiğini. Ayrıca öğrencilerimize Yazarlık ve Yazma Becerileri dersinde Yazma konularına ağırlık verilerek yeteneklerini geliştirme ve eksikliklerini giderilmesi adına etkinliklerinin yapılması gerektiğini söyledi.Ayrıca Türkçe derslerinde kullanılacak kaynakların ve araçların sayısının ve çeşidinin ne kadar çok olursa öğrenci başarısının da o kadar çok olacağı ,derslerin ağırlıklı olarak projeksiyonla işlenebileceğini söyledi.

 

10-H.Mehmet YILDIRIM:Türkçe dersleri metne dayalı dersler olduğundan yeri geldikçe ve işlenen derslerin özelliklerine göre anlamlı okuma, dinleme, sesli ve sessiz okuma, kaynaklardan yararlanma, ön hazırlık, öğretmenin metni okuması, sözlük çalışması, konuyu bulma, metin çözümlemesi, plan ve paragraf kavramını kazandırma, tür, yazarı tanıma gibi yöntemlerden yararlanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca öğrencilerimizin seviyesine göre ilgilerini çekecek metinlerden yararlanılmasına karar verilmesini ve öğrencilere canlandırma yapılarak derslerin işlenmesinin daha doğru olacağını belirtti.

Rıdvan KARATAŞ: Araç olarak seçilen metin parçalarının örnek olması bakımından öncelikle öğretmen tarafından okunmasının, daha sonra sesli ve sessiz okuma çalışmasının yaptırılmasının, öğrencilerin sözlü ifadelerini geliştirebilmek için sınıf içinde sözlü anlatım çalışmalarına ağırlık verilmesinin, konu ile ilgili olarak olabildiğince fazla sayıda öğrencinin düşüncelerini açıklamasının önemli olduğu belirtti.

 

 

11-Bahar GÜLAY: Türkçe derslerinde ölçme bir amaç değil, bir araçtır. Bu ilkeden hareketle ölçme, derslerin kavranılıp kavranılmadığının anlaşılması, eğitim çalışmalarının amaçlanan davranışlara dönüşüp dönüşmediğinin denetlenmesi için yapılmalıdır dedi.Ölçme araçlarının öğrenci seviyelerine uygun  olmasının önemli olduğu belirtildi.Haftalık ders saati üçten fazla olanlar yönetmelik gereği en az üç sınav yapılacağından  Türkçe dersinden her dönemde  3 sınav   ve sınavların  karma  yapılmasının önemini belirtti.Sınav sorularının Yönetmeliğe uygun olarak çoktan seçmeli, doğru yanlış, boşluk doldurma, eşleştirme,açık uçlu soru,metin anlama ve tamamlama şeklinde yapılması gerektiğini söyledi.

 

 

12-H.Mehmet YILDIRIM:Yazılı yoklamaların biçimi konusunda uyulacak hükümler 2584 sayılı Tebliğler Dergisinden okunmasını, bu hükümler doğrultusunda Türkçe dersinin haftada 5 ders saatinden fazla olmasından dolayı 3 yazılı yapılmasını, sınavların aşağıdaki tabloda belirtilen haftalarda yapılmasına, yıllık planlara ve ders defterlerine işlenerek öğrencilere en az bir hafta önce duyurulmasına, sınavların en geç on gün içinde okunup öğrencilere duyurulmasına, 8. sınıflarda merkezi sınav yapılacağından 8.sınıf yazılı tarihlerinde esneklik olabileceğini söyledi.

 

  1. DÖNEM
  2. DÖNEM
  3. SINAV
EKİM   IV HAFTAMART III. HAFTA
  1. SINAV
ARALIK I. HAFTANİSAN III. HAFTA
III. SINAVOCAK II. HAFTAMAYIS IV. HAFTA

Sınav tarihlerinin 8.sınıflarda Milli Eğitim Bakanlığının ilan etmiş olduğu;5.maddede gösterilen tabloda belirttiği tarihlere göre yazılı yoklamanın yapılmasına karar verildi.

 

13-Rıdvan KARATAŞ: 26.07.2014 Tarihli MEB ilköğretim kurumlar yönetmeliğine göre Performans ödevleri kaldırılmış olduğunu proje ödevleri ise her öğrenciye yılda bir kez verilmesi gerektiğini Aşağıda yer alan proje konularından öğrencilerin istedikleri konuları alabilmelerine  ve öğrencilerimizin seviyelerine uygun ödev verilmesinin uygun olacağını söyledi.Ayrıca öğrencilerin  ders etkinliklerine katılımı sağlanarak aşağıdaki ölçeğe uygun olarak değerlendirilmesinin gerektiğini söyledi.

PROJE GÖREVİ KONULARI:

  • Mehmet Akif ERSOY’UN Hayatı ve İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasının incelenmesi.
  • Şiir yazma ( en az üç tane )
  • Atatürk’ün çeşitli konulardaki sözlerini derleme.
  • Bir  paragraftan ya da kitaptan alınmış cümlelerin ögelerinin incelenmesi
  • Seçme şiir defteri tutma.
  • Atatürk’ün anılarını derleme
  • Özdemir Asaf’ın hayatı ve eserleri
  • Mimar Sinan’ın hayatı ve eserleri
  • Orhan Veli Kanık’ın hayatı ve eserleri
  • Türkçe ile ilgili bir karikatür hazırlama.
  • Bir pragraftaki fiilleri bulup ve en az 2 sayfalık cümle çalışması  yapma
  • Atatürk konulu kare bulmaca hazırlama
  • İsimlerle ilgili araştırma yapma ve en az 5 sayfalık cümle çalışması yapma.
  • Zamirlerle ilgili araştırma yapma ve en az 5 sayfalık cümle çalışması yapma.
  • Fiiller ve  fiillerle ilgili en az 5 sayfalık cümle çalışması .

16)Sıfatlar  ve  sıfatlarla  ilgili en az 2 sayfalık cümle çalışması .

 

Birinci Proje Ödev Takvimi:

Ödevin verilme zamanı  :  Ekim ayının son haftası
Ödevin teslim zamanı    :  Nisan  ayının ilk haftası

 

14)Bahar GÜLAY: Belirli  gün ve haftaların kutlanması sırasında diğer bütün zümre öğretmenleriyle, ulusal bayramların kutlanması sırasında ve Atatürkçülük konularında ise sosyal bilgiler dersi zümresiyle işbirliği yapılması gerektiğini, Aynı zamanda işlenen konularla ilgili yeri geldikçe diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği yapılmasını söyledi.Ayrıca zümre öğretmenleri olarak gerektiğinde işbirliği görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini söyledi.

 

15) Okulun ve sınıfların kullanılması ve korunması konusunda diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği yapılmasına karar verildi. Öğrencilerin bu konuda eğitilmesi ve uyarılmasının yararlı olacağı kanaatine varıldı.

 

16).Görüşülecek başka gündem maddesi bulunmadığından bu eğitim-öğretim yılının hepimize hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle toplantıya son verildi.

 

ALINAN KARARLAR:

  1. sınıflarda Türkiye Geneli Ortak Sınav’a hazırlık olarak çalışmalara ağırlık verilecek.Gerekirse kurs açılacak.
  2. Sınıf dağılımları dikey olarak gerçekleştirilecek,Okuma ve yazma etkinliklerine ağırlık verilerek BEP li öğrencilere uygun planlar hazırlanacak.
  3. Kütüphanenin aktif olarak kullanılması sağlanacak,Atatürkçülük konularına ders planları içerisinde yer verilecek.
  4. Ders araç gereçleri olarak sözlük imla kılavuzu öğrenci çalışma kitabı dil bilgisi kitapları deyimler sözlüğü kullanılacak.
  5. Öğrenci seviyesine uygun olmayan etkinlikler yerine alternatif etkinlikler uygulanacak.
  6. Belirlenen araç-gereçlerden derslerde olabildiğince faydalanılması sağlanacak.
  7. Sınıf kitaplıklarından etkin bir şekilde yararlanılacak.
  8. Proje dağılımı iki hafta içinde gerçekleştirilecek.
  9. yazılı sınav ortak sınav olarak çoktan seçmeli test şeklinde yapılacak. Öğrencilerin yazılı sınavlara mutlaka katılmaları sağlanacak, katılmayanların velilerine bilgi verilecek.
  10. Ödevler düzenli olarak kontrol edilecek.
  11. Özet çıkarma ve not tutma konusunda öğrenciler bilgilendirilecek, örneklerle uygulama yapılacak. Öğrencilerin okudukları kitapların özetlerini çıkarmaları sağlanacak.
  12. Veliler ile sürekli irtibat halinde olunacak öğrenci durumlarından veliler  haberdar edilecek.
  13. Ders içi katılıma önem verilerek öğrenci merkezli ders işlenecek puanlama da kriterlere göre verilecektir.Okuma saati uygulamasına devam edilecek.
  14. Proje görevlerinin yapılıp yapılmadıkları periyodik aralıklarla kontrol edilecek, ödevini yapmayan öğrencilerin velilerine bilgi verilecek.

 

H.Mehmet YILDIRIM                     Rıdvan KARATAŞ                                           Bahar GÜLAY

Türkçe Öğretmeni                               Türkçe Öğretmeni                                          Türkçe Öğretmeni

 

04/09/2014

Emre KAYA

        Okul Müdürü

 

Dokümanın Görselli Tam Halini İndirmek için TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.