TEOG Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Eskiden “Çalışırsa başarılı olur” sorununu halletmeye çalışırdı veliler. Sınıf öğretmeninin öğrenciyi gayrete getirmek için karneye yazdığı  bu tür notlar nedeniyle ebeveyn çocuğunun ilgisini derse çekmeye çalışırdı. Şimdilerde ise uğraşılması gereken başka bir sorun var. Çocuk odasında saatler geçiriyor, fakat hiçbir netice yok. Ödevler yarım yamalak yapılıyor, notlar gene düşük.

8-siniflarin-yeni-sinav-sistemiDers çalışması gereken zamanda karalama mı yapıyor, yoksa hayaller mi kuruyor belli değil. Belli olan bir şey var ise bir çok öğrencinin ders çalışmak için ayırdığı zamanı verimli kullanamadığıdır. Daha sonra da “Çalışıyorum, ama olmuyor!” bahaneleri üretiliyor.

Demek ki çocuğu ders çalış diye odaya hapsetmekle iş hallolmuyor. Çalışacak ama ne çalışacak, çalışma programı var mı? İster LYS, TEOG gibi sınavlara hazırlansın, isterse de sınıf derslerine odaklansın ders çalışmaya başlamadan önce hangi dersi ne kadar çalışacağını, nasıl bir metot uygulayacağını bilmeyen bir öğrencinin verimli ders çalışabilmesi mümkün müdür ?

Öğrenci çalıştığı dersten  verim almak istiyorsa evvela ders çalışma programı hazırlamalıdır. Bu program  ne kadar “uygulanabilir” olursa o kadar yararlı olur. Hangi gün hangi derslerin çalışılacağı, soru çözümü mü yoksa konu çalışması mı yapılacağı, derse ayrılan saatte merkezi sınavlara mı hazırlanacağı, konu tekrarı mı yapılacağı, ödev mi yapılacağı yoksa yazılıya mı çalışılacağı “Haftalık Program”da belli olmalıdır.

E okul sistemi sayesinde öğrencinin ne zaman yazılıya gireceği  bellidir, ödevlerin ne zamana yetişeceği de bellidir, merkezi sınav tarihleri de çok önceden bellidir. Haftanın bir günü, örneğin Pazar günü bir haftanın programı yapılabilir. TEOG, YGS gibi sınavlara hazırlanan öğrencilerin ayrıca aylık ve yıllık programları da olmalıdır.

Çalışma saatleri belirlenirken diziye, halı saha maçına veya o günkü ruh haline göre değil öğrencinin zihninin olabildiğince açık olduğu, çalışmaya müsait olduğu zaman dilimleri belirlenmeli ve bu sabitlenmelidir. Örneğin akşam 7 ile 8 arasında çalışılacak ise bu her gün bu şekilde olmalı, yani sabit olmalıdır.

Verimli ders çalışmayı etkileyen önemli bir faktör de mekandır. Bunun için bir çalışma odası hazırlanmalıdır. Öğrencinin ders çalışırken diğer aile bireyleri ile birlikte olması, hatta TV olan bir odada ders çalışmaya çalışması, ders çalışma verimini düşürecektir. Öğrenci çalışma odasında çalışmalı ve TV, telefon, radyo gibi cihazlar yanında bulunmamalıdır.

Sistematik çalışmak yani hem programlı hem de aynı ders çalışma tekniğini istikrarlı bir şekilde uygulamak başarının anahtarıdır. Ders çalışırken belli bir çalışma metodu izlenmesi gerekir.

Örneğin, derse başlarken önceki haftanın konuları gözden geçirilir, pekiştirmek için birkaç soru çözülür. Böylece hem ders çalışma atmosferi sağlanmış olur, hem de hafıza tazelenir. Daha sonra konu çalışması, arkasında konu ile ilgili soru çözümü şeklinde devam edebilir. Her öğrenci kendine uygun olan bir metot belirleyebilir. Önemli olan seçilen metodun devamlı uygulanmasıdır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.