TEOG Sınavı Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

TEOG Sınavı Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

2013-2014 eğitim öğretim yılında yürürlüğe giren ortaöğretimden geçiş sınavının adına TEOG sınavı denir. Bu yeni sistem amacında çocukların sınav kaygısını en aza indirmek geliyor. TEOG sınavının işleyişi aslında bu amacını gerçekleştirmeyle eş değerlilik taşıyor. Çocukların eğitim öğretim yılı içerisindeki başarılıklarına rağmen sınavda başarısız olmaları nedeniyle yerleştirilememeleri çocuklarda çok büyük kayıplara yol açıyordu. Yeni sistem bu sorunu ortadan kaldırıyor. TEOG sınavlarına 8’inci sınıf öğrencileri dâhil ediliyor. Öğrenciler ortak sınav adı verilen iki oturumu kapsayan sınavlara girerek süreye yayılan sınav kaygılarını azaltmış oluyorlar.

TEOG Sınavı Ortak Sınav Dersleri

teog sınavıs8’inci sınıf öğrencileri 6 temel dersten ortak sınava tabi tutulacaklar. Türkçe, İngilizce, Din kültürü ve ahlak bilgisi, Matematik, İnkılâp tarihi ve Atatürkçülük, Fen ve teknoloji,  derlerinin iki yazılı seçeneği olanlarda birincisi üç yazılı seçeneği olanlarda ikincisinden ortak sınav olacaklar. Ortak sınavlar iki okul gününde iki oturum şeklinde yapılacaktır. Yanlış doğruyu götürmeyecektir. Her dersten 20 soru sorulacak ve her soru 5 puan değerini kapsayacaktır. TEOG soruları çoktan seçmeli bir şekilde dört şıklı düzenlenecek.

TEOG Puan Hesaplama Sistemi

Öğrencilerin sınav kâğıtları iki optik okuyucu ile çift kontrollü bir şekilde cevaplanıyor. TEOG puan hesaplama diğer derslerde olduğu gibi 100 puan üzerinden elde ediliyor. TEOG sistemi nasıl olacak sorularını çok fazla soran veliler artık bu sistemin diğer sistemlerden daha farklı ve daha iyi olduğunu anlayabiliyor. Çünkü öğrenciler hem çok fazla soruya tabi tutulmuyor hem de iki okul gününde yapılan ortak sınavlarda bir gün içerisinde 3 dersten fazla sınav yapılmıyor. Her ders arasında 30dk ara verilerek öğrencilerin dinlenmesi sağlanıyor.

TEOG’da Nakiller Nasıl Yapılır?

Önceki dönemde okulların belirledikleri taban puanların altında kalan öğrencilerin başvuruları alınmamıştı. Bu dönem çok fazla veli şikâyet ettiği için M.E. B tarafından yapılan bildiri üzerine okullar taban puanı belirlemedi. TEOG nakil kontenjanları için boş kontenjan hakkı aramadan 3 tercih yapabiliyorlar. Tercihlerini herhangi bir istedikleri ortaokul müdürlüklerinde onaylatabiliyorlar. Bu sayede çok fazla açıkta kalan öğrenci bulunmuyor.

YEP Nasıl Belirlenir?

Yerleştirmeye esas puan hesaplanma 1.dönem ortak sınav notları ile 2.dönem ortak sınav notları ayrı şekillerde ağırlıklı katsayı oranları ile çarpılarak ağırlıklaştırılmış TEOG puanı elde edilerek belirlenir. Her iki dönemin puanları toplanıp ikiye bölünerek ağırlıklaştırılmış TEOG ortak puanı elde edilir. Daha sonra 6. 7. 8’inci sınıfların yılsonu başarı puanları toplanarak ağırlıklaştırılmış TEOG ortak puanına eklenip ikiye bölünerek Yerleştirmeye esas puan bulunur. Bu puan 700 puan üzerinden elde edilir. YEP öğrencilerin bir sonraki öğretim yılını nerede geçireceklerini belirleyen puandır. http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php adresinden detaylı bilgi edinebilirsiniz. Puanlarınızı site üzerinden hesaplayabilir geçmiş yıl sorularını çözebilirsiniz. Başarılar dileriz.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.