Teog Nedir? Ne değildir?

Teog Nedir?

Seviye Belirleme Sınavının yani kısaca SBS’nin yerine gelen liselere yerleşmeyi belirleyecek olan yeni sınavın ismi Teogdur.Kısaca Teog olarak duyduğumuz bu sistemin açılımı ise Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiştir.Bilindiği gibi SBS ye öğrenciler altı yedi ve sekizinci sınıfın sonlarında girerek aldıkları puan ve okul ortalaması da göz önünde bulundurularak bir ortalama puan hesaplanıyor ve buna göre tercih yapılarak öğrenciler liselere yerleştiriliyordu. Bu sistemin yerine artık öğrencilerin önüne Teog ismiyle çıkan merkezi bir sınav sunuldu.

Bu sistemin SBS den en temel farkı öğrencilerin anlık performansları değil yıl içerisindeki performanslarının karşılığında bir yerlere yerleştiriliyor olması. Çünkü anlık sistemlerde öğrenciler kendilerini gösteremiyorlardı. Bu kısacık süreye heyecan ve kaygı da eklenince birçok öğrenci mağdur olup aslında çok daha yüksek puanlar alacakken emeklerinin karşılığını alamıyor ve hayatlarını olumsuz yöndeetkiliyordu. Ayrıca öğrenciler fizyolojik ve psikolojik olarak da kötü etkileniyor kişisel gelişimleri de bu durumdan nasibini alıyordu.

teog sına sistemiTeog Nasıl Hesaplanacak?

Buna göre Yerleştirmeye Esas Puanın belirlenmesinin şekli şu şekilde olacak ve artık bu sistem uygulanacaktır. Yapılacak olan Merkezi Yazılı Sınavlar ve Yılsonu Başarı Puanı ile öğrencinin yerleştirileceği puan ortaya çıkıyor.2013-14 eğitim öğretim yılında sadece 8. Sınıf öğrencilerinin gireceği toplamda 6 temel dersten gireceği merkezi bir sınav uygulamasıdır.

Bu temel dersler ise Türkçe,Matematik,T.C.İnklap Tarihi ve Atatürkçülük,Fen Bilimleri,Yabancı Dil’dir. Her öğrenci kendi okulunda giriyor fakat öğretmenler farklı okullarda gözetmen olarak bulunuyor. Böylece hiçbir öğretmen kendi öğrencisiyle muhatap olmadığı için söz konusu olabilecek öğrenci kayırma torpil sınavda yardım gibi durumların önüne geçilmiş sınav daha sağlıklı yürütülmüş oluyor.

Teog Ne Zaman Yapılıyor?

Birinci dönemin sınavları kasım ayının son haftası ikinci dönem sınavları ise nisan ayının son haftası olarak iki döneme yayılarak yapılmaktadır.2014 yılında sınavlar 28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu sınava mazeretli olarak girmeyenler ise 14-15 Aralıkta mazeret sınavına girdiler.Teog sınavının SBS den en önemli farklı ve iyi taraflarından biri ise mazeret sınavlarıdır çünkü SBS tek sınavdan oluşmaktaydı ve mazereti yoktu o sınava herhangi bir sebepten dolayı girmeyen ya da giremeyen öğrencilerin daha sonra o sınava gitmek gibi bir hak söz konusu değildi.

Teog ile İlgili Öne Çıkan Detaylar

Teog denilen bu modelde,iki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemle yapılacaktır. Sınav soruları öğrencilerin kazanımları dikkate alınarak çözümleme,dikkat,yorum yapabilme, analizleri göz önünde bulundurma, sonuçları tahmin edebilme gibi yöntemlerle hazırlanarak yeterlilik arz etmektedir. Sonuçlar 4 şıktan meydana gelmekte ve yanlış sorular tıpkı SBS deki gibi doğruları götürmemekte. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ise gayrimüslim ailelerin çocukları ya da bu dersten muaf olan kişilerin mağdur olmamaları için bu sorulara alternatif sorular vardır ve söz konusu öğrenciler bu alternatif soruları cevaplandıracaklardır. Sınav sorularının ilerleyen zamanlarda açık uçlu kısa cevaplı soruları da içermesi söz konusu.

TEOG Sınavı Hesaplaması Nasıl Yapılmalı

Teog sınavına giren öğrencilerin artık kendileri de TEOG puan hesaplama işlemlerini sınav sonuçlarının açıklanması beklemek yerine  http://www.sorubak.com/teogpuanhesaplama.php sitesine girerek puan hesaplamasını kolay bir şekilde yapabilirler.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.