TBMM’nin Açılması (23 Nisan 1920)

BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN AÇILMASI (23 NİSAN 1920)

Yeni seçilen milletvekilleri ile Osmanlı Mebusan Meclisi’nin Ankara’ya gelebilen üyeleri tarafından “Olağanüstü Yetkilerle Donatılmış Meclis” sıfatıyla açılmıştır. “Kurucu Meclis” adının padişahcı çevrelerde uyandırdığı kuşku böylece ortadan kalkmıştır. Meclis, 1 Nisan 1923’e kadar görev yapmıştır; I. Meclis denilmektedir.

Millî Mücadele’yi yürüten kurucu (yeni devlet kuran) bir meclistir. Millî egemenlik esaslarına göre çalışmıştır. Başına Türkiye kelimesi, 8 Şubat 1921’de eklenmiştir. Bu durum, milliyetçiliğin benimsendiğini gösterir. Nitekim, 1921 Anayasası’nda ve antlaşmalarda “Türkiye Devleti” adı yer almıştır.

1-Açılış kararları

• Hükûmet kurmak zorunludur (kurulacak hükûmete “Meclis Hükûmeti” denilmiştir. Böylece “Temsilciler Kurulu” dönemi sona ermiştir).

• Geçici de olsa, bir hükûmet başkanı ve padişah vekili atamak doğru değildir (padişah otoritesi tanınmamıştır).

• Mecliste toplanmış millî iradeyi tam olarak yurdun yazgısına egemen kılmak temel ilkedir.TBMM’nin üstünde bir güç yoktur(Osmanlı yönetimi yok sayılmıştır).

• Padişah ve halifenin, baskıdan kurtulduktan sonra düzenlenecek yeni yasalarla durumu belirlenecektir.

• Meclis, yasama ve yürütme yetkisini elinde toplar (kuvvetler birliği). Meclisten seçilecek bir kurul, hükûmet işlerini yürütmekle görevlidir. Meclis başkanı hükûmetin de başıdır.

Meclis’te, Müdafaa-i Hukuk karşıtı gruplara “İkinci Grup” denilmiştir. M. Kemâl’in hem Meclis Başkanı hem Hükümet Başkanı seçildiği Meclis’in açılması ile İtilâf devletleri Anadolu Hareketi’nin önemini kavramışlardır.

 

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.