tarih grubu 2.dönem 1.zümre öğretmenler toplantısı 2013-2014

Dokümanın Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

MALATYA LİSESİ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TARİH 1-2-3,, T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK, ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ, DERSLERİ II. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR

Toplantı Tarihi: 12..02.2014 Toplantı Saati: 10:00 Toplantı Yeri: Öğretmenler Odası Toplantı No: 2

www.sorubak.com

GÜNDEM MADDELERİ

1-         Açılış ve yoklama

2-1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun incelenmesi ve İlgili genelge ve yönetmeliklerin incelenmesi. MEB Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin incelenmesi

3-Atatürkçülük konularının değerlendirilmesi.

4-Bir önceki zümre kararlarının incelenmesi

5 -I. Dönem başarı ve başarısızlık durumlarının incelenmesi

6-1. Dönem programlarının uygulanmasının değerlendirilmesi.

7-Ölçme ve değerlendirme

 

a)        Yazılı yoklamalar

b)        Sözlü yoklamalar

c)        Ödevler

8-Öğrenci velileri ile ilişkiler

9-Öğretim materyalleri, çevreden yararlanabilecek kaynaklar

 

10-Diğer şube öğretmenleri ile yapılabilecek işbirliği

11-Dilek ve temenniler.

ALINAN KARARLAR

 

1- Açılış ve yoklama Zümre Başkanı Saadet Arslantaş tarafından yapıldı. Arkadaşların tamamının toplantı salonunda hazır bulunduğu tespit edildi.

2.- 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, Abdulvahap Alkan tarafından okundu ve incelendi. Türk Milli Eğitiminin temel amaçları, İdari yönetmeliğin zümre öğretmenleri ile ilgili 77. Maddesi, 08.12.2004 tarih ve 25664 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği, 2146 sayılı Tebliğler Dergisindeki Tarih dersinin genel amaç ve açıklamaları incelendi.

 

3-.2104, 2433, 2457, 2488 Sayılı Tebliğler dergilerinde yer alan Atatürk İlke ve İnkılâplarının konuların incelenmesi ve derslerde işlenmesine II. dönem de devam edilmesine karar verildi. Atatürk İlke ve İnkılâplarının konulara yansıtılmasında titizlik gösterilmesi vurgulandı.

 

4.- Birinci dönem zümre öğretmenler kurulu kararları incelendi. Cuma Avcı tarafından okunan kararlara büyük ölçüde uyulduğu gözlendi. Birinci dönem alman kararlar ışığında ikinci dönem zümresi gerçekleştirildi.

 

5-.I. Dönem sınıflara göre başarı durumu şu şekildedir: Tarih Dersi; 9/A-% 68, 9/B-%80, 9/C-%46, 9/D-%84, 9/E-%82, 9/F-%76, 9/G-%66, 9/H-%66, 9/İ- %59, 9/K-%45, 9/L-%47, 9/M-%62, 9/N-%52, 9/0-%79, 9/P-%29,9/R-%46 10-FA-lOO, 10-FB-lOO, 10-FC-100,10-FD-97 10-SOS A-67, 10SOS B-68 10-TMA-91, 10-TMB-66, 10-TMC-93, 10-TMD-59, 10-TME-73

10-YDA-74

11-SOSA-93, ll-SOSB-100

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi: 11FA-100, 11FB-100, 11FC-83, 11FD-71, 11FE-38 11SOSA-100, 11SOSB-96

UTMA-100, 11TMB-100, 11TMC-89, 11TMD-90, 1 İTME-100

11YDA-100       12SOSA -100 (Çağdaş Türk Dünya Tarihi) Yukarıdaki tespite göre; bazı 9. sınıflarda başarı yüzdesinin düşük olduğu görüldü. Dokuzuncu sınıflarda derse giren Aydın Coşkun bazı sınıflarda başarının fena olmadığını belirti. Başarı oram en düşük sınıf olan 9-P sınıfına giren Saadet Arslantaş öğrencilerin çoğunluğunun ilköğretimden zayıf geldiği için eksiklerini giderme yönünde büyük emek sarf ettiğini, eksik bilgilerini giderme yönünde öğrencilerde beklediği istek ve çabanın az olduğunu söyledi. Özgül Şahin Sosyal sınıflarının tarih derslerine daha ilgili olduğunu belirtti.

Onuncu sınıflar içerisinde 10 FEN A, 10 FEN B, 10 FEN C,10FEN D sınıfında Tarih dersinde başarının genel itibariyle iyi olduğu gözlendi. Ders öğretmenleri bu sınıfta okuyan öğrencilerin okumaya karşı istekli ve hevesli, olduklarını ancak daha fazla ve sistemli çalışmaları gerektiğini belirtti. On birinci sınıflar içercisinde 11 FEN A,FEN B, 1İFEN C, 11TMA.11 TMB.l İTME, 11YDA, 11 SOS A sınıflarında başarı oranlarının çok iyi olduğu bu sınıftaki öğrencilerin istekli ve planlı çalışmalarının büyük rol oynadığı belirtildi. On ikinci sınıflarda da başarı oranının yüksek olduğu görüldü. Bu başarıda öğrencilerin bilgi birikimi olarak ve yaş olarak olgunlaşmaya başlaması ve kendilerini devamlı geliştirmeye çalışmaları büyük etken olduğu belirtildi. İkinci dönemde başarının arttırılabilmesi için neler yapılabileceği görüşülerek aşağıdaki ilkeler tespit edilip karara bağlandı; • Konularla ilgili kavramların önceden tespit dilip, sınıfta açıklanması,» Daha çok resim, kart, harita ve atlaslardan yararlanılması,

  • Öğrencilere günlük hazırlık çalışmaları verilme
  • Ödevlerini yapmayan öğrencilerin velileri ile görüşülmesi.
  • Ders çalışma yöntemlerinin rehberlik derslerinde rehber öğretmen tarafından anlatması için iş birliği yapılması.
  • Türk büyüklerinin hayatları ve başarıları ile ilgili açıklama ve bilgilerin verilmesi,
  • Okul araç-gereçlerin titizlikle kullanması.
  • Derse geçmeden önce önceki konun tekrar edilmesi.
  • Öğrencilerin derse daha fazla aktif katılımının sağlanması,
  • Diğer zümre öğretmenleri ve veliler ile işbirliğine gidilerek sorunların giderilmesine çalışılması ve öğrencilere düzenli ve planlı çalışma alışkanlığının kazandırılması için gerekli çalışmaların yapılması.

 

 

 

6. Zümre öğretmenlerinin yıllık plana ve müfredata uygun oldukları gözlenmiştir. Dokuzuncu sınıfın derslerine giren öğretmenler ders kitabının üçüncü ünitesinde yer alan İlk Türk Devletleri konusunda siyasi tarihlere yer verildiğini fakat kültür ve uygarlığa yer verilmediğini söyleyerek bunun önemli bir eksiklik olduğunu belirttiler. On ikinci sınıfların ders öğretmenleri Mart ayından itibaren ÖSS’ye yönelik ders işleyeceklerini belirttiler.

 

 

7.Ölçme ve değerlendirme;

a) Yazılı yoklamalar

Haftalık ders saatleri iki ve ikiden daha az olan dersler için yönetmelikte öngörülen iki sınavın yeterli olduğu belirtildi.

Yazılıların klasik yazılı, çoktan seçmeli, boşluk doldurma ve doğru-yanlış şeklinde yapılması, sınav soruları hazırlanırken görüş alışverişinde bulunulması konusu belirtildi.

Aydın Coşkun derse katılan ve sorulara güzel yorum getiren , cevap veren öğrencilerin notla ödüllendirilmesinin derse karşı ilgiyi daha da arttıracağını belirtti. c) Ödevler:

*Ödevi özenle yapma ve zamanında teslim etme alışkanlığı kazandırma *Planlı iş yapabilme, bilgi ve becerisini geliştirme,

*Gerekli bilgi ve malzemeyi toplayabilme,

*konulara değişik açılardan bakabilme, danışabilme tartışabilme, soru sorabilme alışkanlığı kazandırmak

*Düşünme gücünü geliştirebilme,

*Ödev konuları belirlenirken öğrencilerin ihtiyaçları, yetenekleri okul aile ve çevre imkânları göz önünde bulundurulmalı.

*I.Kanat döneminde verilen ödevler Nisan ayı içerisinde toplanarak ödev yönetmeliği esasları doğrultusunda değerlendirilmesinin yapılmasına karar verildi. Cuma Avcı ödev alan öğrencilerin çalışmalarının takip edilmesi, gerekli düzeltme ve yardımların yapılmasını söyledi.

 

  1. Öğrenci velileri ile ilişkiler

*Velilere öğrencilerin başarısızlıkları ve olumsuz yönleri yerine başarılı ve olumlu yanları anlatılmalı

*Anne ve babaların çocukları ile gurur duymaları sağlanmalı

*Velilerle yapılacak toplantılarda öğrencilerin bireysel farlılıkları anlatılmalı

*Öğrencilerin gelişim özellikleri konularında veliler bilgilendirilmeli

*Anne ve babaların çocuklarının eğitimlerinde rol almalarını sağlanmalı şeklinde kararlar alındı.

  1. Ders araç ve gereçlerinin kullanılması; —Ders kitabı

—Harita -Tarih ve coğrafya sözlüğü

—Üniversiteye hazırlayıcı dergiler ve test kitapları

—Slâytlar, derslerle ilgili sunular, belgesellerin kullanılmasına özen gösterilmesi belirtildi.

  1. Konuların özelliğine göre Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri ile işbirliği yapılacaktır.
  2. Toplantıya katılan öğretmenler 2013- 2014 öğretim yılı ikinci kanaat döneminin daha başarılı geçmesi dilek ve temennisinde bulunarak toplantıya son verildi.

www.sorubak.com

Dokümanın Tam Halini İndirmek İçin TIKLAYINIZ

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.