Tanzimat dönemi sanatçıları niçin gazeteciliğe önem vermişlerdir?

Tanzimat gazeteciliği; halkın bakış açısının yanı sıra edebiyatın da değişmesinde büyük etkiye sahiptir. Çünkü günlük yaşamın gazeteyle ön plana geçmesi, edebiyatımızda da etkisini göste­rir. Bu gazeteleri okuyanlar, Batı’dan yapılan roman çevirilerini izleyenler, yeni bir dünya görüşüyle karşılaşırlar.

Tanzimat’la gelen ve gelişen Türk gazeteciliği, Türk edebiyatı­nın yepyeni bir döneme girmesini sağlar. Makale, fıkra, haber, röportaj, sohbet, mülakat, anı, gezi, şiir, inceleme, eleştiri, deneme, hikâye ve roman türlerinin gelişmesinde gazeteci­liğimizin etkisi büyük olur.

Tanzimat şairleri ile yazarlarının hemen hepsi gazetecilikle uğ­raşırlar. Edebiyatla ilgili ilk yazılar gazetelerde yayınlanır. Bu yüzden, Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Mithat, Ah­met Vefik Paşa, Ebüzziya Tevfik, Şemsettin Sami, Recaiza­de Mahmut Ekrem… gazetecilikle edebiyatı kaynaştırırlar.

İlk özel gazete olan ve Agâh Efendi ile Şinasi’nin çıkağı Ter­cüman-ı Ahvâl’in edebiyatımızda ayrı bir yeri vardır. Osmanlı ülkesinde ilk özel Türkçe gazete olan Tercüman-ı Ahval hem gazetecilik hem de edebiyat ve kültür tarihi yönünden bir dö­nüm noktasıdır. Sosyal ve siyasal olayların yoğunluk arz ettiği halk tarafından merak ve heyecanla izlenen olaylar bu gazete­de yayınlanmıştır. Tercüman-ı Ahval, bir övgü gazetesi değil, dü­şünce ve tartışma gazetesi olmuş, fertlerin düşünce ve kanaatlarını açığa vurulmasına katkı sağlamıştır. İmtiyazlı başyazı gele­neği ilk bu gazetede başlamış, tefrika ve tartışmalar, haberi ön plana çıkaran araştırmalar, eğitim sisteminin aksaklıkları ve siya­si eleştiri örnekleri yine ilk bu gazetede yer almıştır. İlk edebî tef­rika da bu gazetede yayınlanır. Bu, Şinasi’nin Şair Evlenmesi adlı oyunudur. Gerçekten o dönemde bütün yazarlar, ilk edebî yazılarını gazetelerde yayınlamışlardır. Bu nedenle Tanzimat dö­neminde gazetecilik, edebî açıdan çok büyük önem taşır.

Tercüman-ı Ahvâl’in açtığı yolda çok emek ve titizlikle yayın ha­yatına giren, daha ileri bir adım atan Tasvir-i Efkâr olmuştur. Şi­nasi’nin kalemiyle özgürlük düşüncesini yayan bu gazetenin Türk basın tarihinde önemli bir yeri vardır. O dönemin en özlü ve kültürlü yazılar onun kaleminden bu gazetede çıkmıştır.

Tasviri Efkâr’ın eğitim ve edebiyat alanlarında yepyeni bir yak­laşım oluşturduğu da kabul edilir. Halk dilini ön plana çıkarma­sı, sade anlatım ve keskin fikirli stili, gazetesine izin için yaptığı başvurusundaki olabildiğince Türkçe anlatım ilgisine sadık kal­dığını gösterir.

Sonuçta Batı’dan alınan yeni yazı türlerinin gelişmesinde, yeni edebiyatçıların yetişmesinde, yeni bir sanat ve edebiyat orta­mının oluşmasında, çağdaşlaşmada, yeni bir yaşam tarzının oluşmasında Tanzimat gazeteciliği önemli rol oynamıştır.

Özellikle:

                   Gazetenin Batılı devletlerdeki işlevinin ve gücünün anlaşılması

                     Gazetenin ticari bakımdan kitaba göre daha avantajlı olması,pazarlanmasının kolay olması

         Halkın anlayabileceği bir dille yazılması

         Gazetenin basılan kitaplarla ve oynan tiyatro oyunlarıyla ilgili haber vermesi

         Roman ve tiyatro eserlerinin tefrika edilmesini sağlaması ileriki yıllarda şiirlere ve edebiyat konularına halkın kolayca ulaşmasını sağlaması

       Toplumsal konuların edebi türlere girmesini sağlaması nedeniyle tercih edilmişlerdir.

“Tanzimat dönemi sanatçıları niçin gazeteciliğe önem vermişlerdir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.