Solunum Sistemi Konu Özeti

SOLUNUM SİSTEMİ

— Solunum sisteminde görevli olan yapı ve organlar burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, bronş, bronşçuklar ve akciğerlerdir.

— Solunum sisteminin görevi, vücudumuz için gerekli olan oksijeni havadan alınıp vücudumuzda oluşan karbon dioksitin vücut dışına atılmasını sağlamaktır.

— Akciğerler: Süngerimsi yapıda olan akciğerler biri sağda, diğeri solda olmak üzere iki tanedir. Akciğerlerin yapısında, çok ince duvarları olan alveoller bulunur. Alveollerin çevresi çok sayıdaki kılcal damarlarla çevrilidir. Akciğerle kan arasındaki gaz alış verişi alveollerde gerçekleşir.

— Küçük kan dolaşımında, vücutta kirlenen kan, temizlenmek üzere kalpten akciğerlerdeki alveollere taşınır.

— Alveollerin etrafı kılcal damarlarla çevrilidir. Kılcal damarlardaki kirli kan alveollerdeki oksijeni alır, karbondioksiti alveollere verir. Temiz kan, akciğer toplardamarıyla kalbe dönerek tüm vücuda dağıtılır.

— Nefes aldığımızda akciğerlerimiz hava ile dolmaktadır. Dolayısıyla akciğerlerimiz şişecektir. Nefesimizi verdiğimizde ise akciğerlerimiz eski hâline geri dönecektir.

— Nefes alıp verirken göğüs kafesinin hacminin artması ve azalması gerekmektedir. Göğüs kafesimizin alt kısmında bulunan bir kas, kasılıp gevşeyerek hacim değişikliğine yardımcı olmaktadır. Bu kasın adı diyaframdır.

— Diyafram, istemsiz çalışan düz bir kastır.

— Diyafram, soluk alındığında kasılır ve aşağıya doğru inerek göğüs boşluğunun hacmini artırır. Böylece akciğerlerin şişmesine zemin hazırlar.

— Soluk verdiğinizde ise gevşer ve yukarı doğru çıkarak göğüs boşluğunun hacmini daraltır. Akciğerlerin daralarak eski hâline dönmesini sağlar.

— Hava kirliliği, sigara ve alkol kullanımı, asbest gibi kimyasal maddeler solunumda görevli yap› ve organların sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda bronşit, zatürree, verem, grip, akciğer kanseri, astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir.

Erken teşhis ve teknolojik gelişmeler sayesinde bu tür hastalıklar tedavi edilebilmektedir. Grip aşısı, astım tedavisinde kullanılan sprey türü ilaçlar bu teknolojik gelişmeler arasındadır

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.