Sivas Kongresinin Maddeleri

Amasya Genelge‟sindeki kararlar doğrultusunda seçilen delegeler Sivas‟a doğru hareket ettiler. İstanbul Hükümeti kongrenin toplanmasını önlemek amacıyla Elazığ Valisi Ali Galip‟i görevlendirdi.
İtilaf Devletleri ise Fransızların bölgeyi işgal etmesine karar verdi. Kongreye İstanbul‟dan bir tıp öğrencisi, ayrıca Alaşehir, Üsküdar, Sivas, Erzurum, Yozgat, Çorum, Eskişehir, Afyon, Denizli, Bursa, Niğde, Kastamonu delegeleri katılmıştır.
Toplanış Amacı:
a) Milli güçleri ortak bir amaç etrafında toplayarak Milli Mücadele‟nin tek elden yürütülmesini sağlamak.
b) Erzurum‟da alınan kararları genişleterek millete mal etmek.
Görüşülen Konular:
a) M. Kemal‟in kongre başkanlığı konusu.
b) Manda ve himayenin (ABD mandası) kabulü konusu.
Alınan Karalar:
a) Erzurum Kongresi‟nde alınan kararların çoğu kabul edildi.
b) Milli Cemiyetler “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında birleştirilmeli. (Böylece milli güçler ilk kez birleştirilerek, milli mücadelenin tek elden yönetilmesi sağlanmıştır.)
c) Manda ve himaye düşüncesi tam bağımsızlığa engel olduğu için kesinlikle reddedildi.
d) Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet hep birlikte karşı koyacaktır.
e) Haftada iki gün İrade-i Milliye Gazetesi çıkarılacaktır. (Basının da desteğini almak için.) Bu gazete da sonra Hakimiyet-i Milliye adını alacaktır.
f) Mebusan Meclisi hemen toplanmalıdır. (Böylece İstanbul Hükümeti‟nin aldığı kararlarda millet temsilcileri etkin kılınacaktır.)
g) Kongrede alınan kararları uygulamak ve millet adına iş yapmak amacıyla Türk milletini temsilen “Heyet-i Temsiliye Bütün Yurdu Temsil Eder“ denildi ve üye sayısı 15‟e yükseltildi. M. Kemal Başkan seçildi. İlk iş olarak Ali Fuat Paşa‟yı Batı Anadolu Kuvay-i Milliye Komutanlığı‟na tayin etti. Böylece Batı Anadolu Kuvay-i Milliye birlikleri arasında komuta birliği sağlandı. Bu durum Temsi Heyeti‟nin bir hükümet gibi davranarak ilk defa yürütme gücünü kullanması bakımından önemlidir.
Kongrenin Nitelikleri:
a) Milli bir kongredir.
b) Milli güçler ilk kez ortak bir amaç etrafında toplanmışlardır.
c) Batı Cephesi kurularak, Batı Anadolu Kuvay-i Milliye birlikleri arasında komuta birliği salandı.
d) M. Kemal‟in Temsil Heyeti Başkanlığı‟na seçilmesi hem milli mücadelenin lideri olarak benimsenmesi bakımından hem de İstanbul Hükümeti‟ne karşı gücünü ve otoritesini arttırması bakımından etkili olmuştur.
e) Erzurum‟da alınan kararlar milletin temsilcileri tarafından kabul edilerek millete mal edilmiştir.
Kongrenin Sonuçları:
a) M. Kemal başkanlığında Temsil Heyeti oluşturuldu.
b) Temsil Heyeti‟nin çalışmalarını halka duyurmak için İrade-i Milliye Gazetesi adında bir gazete çıkarıldı. Bu gazete Ankara‟da Hakimiyet-i Milliye adıyla çıkarıldı.
c) M. Kemal, Meclis-i Mebusan‟ın yeniden toplanması için İstanbul Hükümeti ile görüşmeler yapmış, ancak isteklerini kabul ettirememiştir. Bunun üzerine İstanbul ile her türlü haberleşmenin ve ilişkilerin kesilmesini emretmiştir. (Bu davranışla İstanbul‟a baskı yaparak Meclis-i Mebusan‟ı açmayı amaçlamıştır.)
d) M. Kemal‟in bu baskısına dayanamayan Damat Ferit Paşa Hükümeti istifa etmiştir. (Böylece M. Kemal, İstanbul‟a karşı ilk siyasi başarısını kazanmıştır.)
e) Damat Ferit Paşa‟nın yerine Ali Rıza Paşa, Hükümeti kurdu. Ali Rıza Paşa, Milli Mücadele‟ye daha ılımlıydı.
f) M. Kemal‟in “İstanbul, Anadolu‟ya hakim değil, bağlı olmalıdır.” sözü amacına ulaşmıştır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.