Sesin Yayılması

SESİN YANSIMASI
Aynı ışıkta olduğu gibi seste de yansıma vardır. Ses kaynağından çıkan ses dalgalarının bir engele çarparak tekrar aynı ortama geri dönmesine sesin yansıması denir.
Sesin bir engelden yansıyarak bir müddet sonra tekrar duyulmasına ise yankı denir. Yankının nedeni sesin yansıması olayıdır.
Sesin havadaki yayılma hızı 340 m/s dir.
Ultrason, radar, sonar ve park sensorları gibi teknolojik cihazlar sesin yansıması prensibine göre çalışır. Ayrıca yarasalarda sesin yansıması kuralından yararlanarak yönünü bulur.
Sesin maddeler tarafından tutulmasına (yutulmasına) soğurma denir. Boş bir odada konuşulduğunda ses çok fazla yankı yaparken eşya ile dolu bir odada yankı azalır. Çünkü ses dalgaları bir cisme çarptığında bu dalgaların bir kısmının yansıdığı ve bir kısmının da yutulduğu görülür.
İki farklı ortam arasında, sesi soğurucu maddeler yardımıyla sesin bir ortamdan diğer ortama girişinin veya çıkışının engellenerek şiddetinin azaltılmasına yalıtım denir.
Ses yalıtımı köpük, cam yünü, elyaf gibi malzemeler kullanılarak yapılır. Hava, moleküller arası boşluğun fazla olmasından dolayı kötü bir iletken, fakat iyi bir yalıtkandır.
Ses yalıtımı; konferans salonları, tiyatro, sinema, ses kayıt stüdyoları, spor salonları, müzikhol ve düğün salonlarında öncelikle kullanılır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.