Seçimden sonraki süreç nasıl işliyor?

Meclise yeni başkan seçilecek, yeni bir hükümet kurulacak.

Seçimden Sonra Meclis Trafiği

1. Seçim kesin sonuçlarının YSK tarafından TRT kanallarında ilanını takip eden 5. gün saat 15:00’da TBMM Genel Kurulu çağrısız toplanacak.

2. Bu birleşimde önce milletvekillerinin andiçme töreni yapılacak,birleşime en yaşlı üye başkanlık edecek, en geç 6 milletvekili de katip üye olarak görev yapacak. Genel Kurul bu birleşimde milletvekillerinin andiçmesinin bitimine kadar çalışacak.

3. Yemin töreninden sonra Genel Kurul, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Bu 5 günlük arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek, daha sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak.

4.Gizli yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki, üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oyu alan üye, başkan seçilmiş olacak.

5. Meclis’in 25. Başkanı’nı seçmesinin ardından yeni hükümetin kurulma süreci de başlayacak.

Cumhurbaşkanlığı’nın; Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiğine ve yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Bakanlar Kurulu’nun yeniden kurulması için görevlendirilmesine ilişkin tezkere de aynı birleşimde okunacak.

6. Meclis Başkanı seçiminden sonra siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı Üyesi belirleyerek Başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar , daha sonra Genel Kurul’un onayına sunulacak.

7.TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasından sonra Meclis’te 61. Hükümet’in kuruluş ve güvenoyu süreci başlayacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa gereği bir milletvekilini ( teammüllere göre seçimde çoğunluğu sağlayan partinin liderini) Türkiye Cumhuriyeti’nin 61. Hükümeti’ni kurmakla görevlendirecek.

8.Yeni Bakanlar Kurulu’nun programı hükümetin kuruluş tarihinden itibaren en geç bir hafta sonra TBMM’de okunacak. Bunun üzerinden iki tam gün geçtikten sonra program üzerinde görüşme açılacak; görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylaması yapılacak.Bu sürecin temmuz aynın ilk haftasında açıklanması bekleniyor.

9. 24. dönem TBMM’de görev alacak milletvekilleri, daha sonraki süreçte partilerinin grupbaşkanvekillerini TBMM komisyonlarında görev alacak arkadaşlarını da seçecek.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.