Saltanatın Kaldırılmasının Sebep ve Sonuçları

Saltanatın Kaldırılmasının Sebepleri

  •  3 Nisan 1920’de açılan meclisle yeni bir devletin temelleri atılmıştı.Buna göre hakimiyet kayıtsız şartsız millete aitti;oysa saltanat tek kişinin hakimiyetine dayanıyordu.
  •  20 Ocak 1921’de kabul edilen ilk anayasada da hakimiyetin millete ait olduğu belirtilmişti.
  •  Padişah ve İstanbul Hükümetinin Milli Mücadelede hiç katkıları yoktu;tam tersi aleyhine çalışmışlardı.Milli Mücadele hareketine girişenleri vatan haini ilan etmiş hatta idama mahküm etmişlerdi.Ayrıca TBMM’ye karşı çıkan ayaklanmaları desteklemiş ve Sevr’i imzalamıştı.
  •  İtilaf devletleri,çift başlı yönetimden sürekli yararlanmak istiyorlardı.Daha önce Londra Konferansına hem İstanbul Hükümeti hem de TBMM çağrılmıştı.Şimdi bir kez daha Lozan Konferansında aynı sahne oynanmaktaydı.Bunun üzerine TBMM,İstanbul Hükümeti’nin Lozan’a katılmasını engellemek için 1 Kasım 1922’de Saltanatı kaldırma kararı aldı.

Halifelik aynı anda kaldırılmamıştı çünkü;halkta büyük bir tepki oluşabilirdi,ayrıca İngilizler bu kurumu kendi sömürgeleri için kullanabilirdi.

4 Kasım 1922’de son Sadrazam Tevfik Paşa istifa etti.

Son padişah Vahdettin ,hayatından endişe ettiği için İngilizlere ait Malaya zırhlısıyla,17 Kasım 1922’de önce Malta adasına,oradan Mekke’ye,oradan da ömrünün geri kalan kısmını geçireceği San Remo’ya gitti(İtalya).
18 Kasım 1922’de hanedan soyundan Abdülmecit Efendi halife ilan edildi (Son Osmanlı dolayısıyla İslam halifesi)

Saltanatın Kaldırılmasının Sonuçları

  • Saltanatın kaldırılması milli mücadele döneminde yapılan tek inkılap hareketidir.Böylece Osmanlı Devleti hukuken sona erdi.
  • Altı asırdan fazla süren Osmanlı saltanatı sona erdi.
  • Milli egemenlik ve cumhuriyet yönetiminin önünden önemli bir engel kalktı.
  • Laik devlet düzenine geçişin ilk basamağı oldu.İnkılapların önü açıldı.
  • İki başlı yönetime son verildi güç tamamen TBMM’nin eline geçti.Lozan Antlaşmasına katılmamak için önünde bir engel kalmadı

NELER ÖĞRENDİK?

“Saltanatın Kaldırılmasının Sebep ve Sonuçları” üzerine bir yorum

  1. Bir yerde yanlışlık yapmışsın .Sonuçları bölümünde hukuken sona erdi yazmışsın saltanatın kaldırılmasıyla osmanlı resmen ortadan kalktı hukuken değil. Çünkü hukuken mudanya ateşkes anlaşmasında kalkıyor.

    Cevapla

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.