Özkütle ne demektir?

özkütle tanımı, özkütle nedir? özkütle ne demektir?,  özkütle birimi nedir?

Özkütle nedir?  Yoğunluk veya özkütle; fizikte ve kimyada, belirli sıcaklık ve basınç altında birim hacimdeki madde miktarıdır. \rho veya d harfi ile sembolize edilir.

Bir cismin birim hacimindeki madde miktarına özkütle denir. özkütle ( yoğunluk) d ile gösterilir ve skaler bir büyüklüktür. Özkütle aynı zamanda maddeler için ayırt edici özelliktir. Sabit sıcaklık ve basınçta tüm maddelerin özkütleleri birbirinden farklıdır.

Yoğunluk, maddenin karakteristik özelliği olmasına rağmen yalnız yoğunluğu bilinen bir maddenin hangi madde olduğu anlaşılamayabilir. Bir maddenin hangi madde olduğunun anlaşılabilmesi için birden fazla ayırt edici özelliğinin incelenmesi gerekir. Sabit basınç ve sıcaklık altında; kütlesi artan bir maddenin hacmi de artar dolayısıyla, hacimle kütle doğru orantılı olduğu için yoğunluk değişmez.

İki tür yoğunluk vardır. Birincisi mutlak yoğunluktur ki, pratikte mutlak kelimesi kullanılmaz, sâdece yoğunluk denir. İkincisi ise bağıl yoğunluktur (nispi yoğunluk).

Sembolü \boldsymbol{\rho} harfi, birimi g/cm3 ve m kütle, v hacim olmak üzere formülü;

\boldsymbol{\rho}=\frac \mathbf{m} \mathbf{V} şeklindedir.

Burada:

\boldsymbol{m}: cismin toplam kütlesi (kg)
\boldsymbol{V}: cismin toplam hacmidir (m3)

Uluslararası Birim Sisteminde özkütle birimi (kg/m3)’tür. Bunun yanında; (g/cm3) ve (kg/L) de sıkça kullanılır.

Özkütle hesaplama yolu ile bulunabilir, piknometre veya bomemetre gibi aletler yardımıyla da belirlenebilir.

Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.